Mazda CX5 - Controlelampje van de dynamo gaat branden

Gegevensblad
FabrikantMazda
VoertuigmodelCX 5 (KE)
Motorcode2,2 16V CDI Skyactiv-D
Bouwjaar2011-2017
SymptoomStoring in het laadsysteem | waarschuwingslampje i-stop knippert | controlelampje dynamo brandt | vrijlooppoelie defect

Belangrijke veiligheidsinstructie De volgende technische informatie en praktische tips zijn door HELLA ontwikkeld om autogarages professioneel te ondersteunen bij hun werkzaamheden. De op deze website gegeven informatie mag alleen worden gebruikt door vakmensen die in het betreffende vakgebied zijn opgeleid.

Foutmelding "Storing laadsysteem - motorstop mogelijk" wordt weergegeven bij de Mazda CX5

Als bij bovengenoemde voertuigmodellen de foutmelding "Storing laadsysteem - motorstop mogelijk" in de instrumentengroep wordt weergegeven, kan dit worden veroorzaakt door een defecte vrijlooppoelie. In ons voorbeeld deed het defect zich onmiddellijk voor na het starten van de motor. Bovendien brandde het controlelampje van de dynamo en knipperde het i-stop waarschuwingslampje.

 

Na het openen van de motorkap en het uitvoeren van een visuele inspectie werd direct een gebroken multi-V-riem als oorzaak vastgesteld. Tijdens het verdere verloop van de foutopsporing werd een zware rubberslijtage op de poelie van de dynamo ontdekt, die uiteindelijk kon worden herleid tot een defecte vrijlooppoelie.

 

Een vastzittende vrijlooppoelie leidt tot lastwisselreacties op de riemaandrijving en kan leiden tot schade of, zoals in ons geval, tot het afbreken van de multi-V-riem.

Reparatie-instructie

Bij deze motorvariant wordt de waterpomp ook door de aandrijfriem aangedreven. Doorrijden met een defecte multi-V-riem kan leiden tot oververhitting en motorschade. Na de reparatie moeten de desbetreffende vermeldingen in de foutgeheugens van de regeleenheden worden gewist.

Onderhoudsinstructie

De vrijlooppoelie van de dynamo, ook wel dynamovrijloop genoemd, moet regelmatig worden gecontroleerd om de werking van het aggregaat te waarborgen en schade te voorkomen. Een defecte vrijloop is merkbaar aan een onregelmatige loop van het aggregaat en het hiermee gepaard gaande geluid. Een dynamo met een intacte vrijloop moet vertraagd tot stilstand komen wanneer de motor wordt afgezet.


Dit vindt u misschien ook interessant

Reproductie, verspreiding, vermenigvuldiging, te gelde maken, in welke vorm ook, en mededeling van de inhoud van dit document of delen daarvan is alleen toegestaan met onze uitdrukkelijke schriftelijke goedkeuring en onder vermelding van de bron. Schematische tekeningen, afbeeldingen en beschrijvingen dienen uitsluitend om de tekst van het document te verklaren en te illustreren en kunnen niet worden gebruikt als basis voor montage of constructie. Alle rechten voorbehouden.

Hoe nuttig is dit artikel voor jou?

Helemaal niet nuttig

Zeer nuttig

Vertel ons alstublieft wat u niet leuk vond.
Bedankt! Maar voordat u weggaat!

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Meer informatie over onze nieuwsbrief weergeven Meer informatie over onze nieuwsbrief uitschakelen

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Samen krijgen we auto's snel weer op de weg!

Met uw aanmelding voor de nieuwsbrief hebt u de mogelijkheid om de nieuwe HELLA Werkplaatskalender 2024 nu naar uw werkplaats opgestuurd te krijgen. Zolang de voorraad strekt!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

Let op:
Je wordt pas op de nieuwsbrief ingeschreven nadat je op de bevestigingslink hebt geklikt in de kennisgevingsmail die je binnenkort gaat ontvangen!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

We zijn er bijna!

Het enige wat je hoeft te doen, is je aanmelding te bevestigen!
We hebben een e-mail gestuurd naar your email address.

Controleer je inbox en klik op de bevestigingslink om HELLA TECH WORLD-updates te kunnen ontvangen.

Verkeerde e-mail of geen bevestiging ontvangen?
Klik hier om e.e.a. opnieuw in te voeren.