Codering achterlichten Golf 6

Hier vindt u waardevolle kennis en nuttige tips over het codere van LED-achterlichten aan de hand van het voorbeeld van een Golf 6.

De buitenverlichting biedt veel mogelijkheden om het voertuit te individualiseren. Vooral het later aanbrengen van LED-achterlichten is zeer populair. Bij moderne voertuigen is het echter niet voldoende om alleen de lampen te vervangen. Meestal moeten ook de kabels worden aangepast en moet het regelapparaat van het boordnet dienovereenkomstig worden gecodeerd. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe u dat moet doen, aan de hand van het voorbeeld van een Golf 6.

Belangrijke veiligheidsinstructie
De volgende technische informatie en praktische tips zijn door HELLA ontwikkeld om autogarages bij hun werkzaamheden professioneel te ondersteunen. De op deze website beschikbare informatie mag alleen worden gebruikt door vakmensen die in de desbetreffende materie zijn opgeleid.

CODERING LED-ACHTERLICHT GOLF 6: BASISPRINCIPES

Het aantal verschillende autotypen neemt jaarlijks toe. Door het succes van de 'nischemodellen' weiken traditionele classificaties als stationcar, sedan of bestelwagen steeds verder af. Met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van hulpsystemen, communicatie- en veiligheidssystemen worden bovendien verdere onderscheidende kenmerken gecreëerd om aan de eisen van de klant te voldoen.

 

Aanpassingen en tuning van de buitenverlichting staan bovenaan in de top 10 van klantwensen - vooral sinds de invoering van het dagrijlicht. De omzetting naar xenon-koplampen of LED-achterlichten is eveneens gewild.

 

Maar de montage-uitdagingen bij deze lichtsystemen groeien met de complexiteit van de producten.

 

De lichtfuncties worden al enige jaren aangestuurd, geregeld en bewaakt door regelapparaten. Als er andere lichten of koplampen in het voertuig worden ingebouwd, moet dit aan het regelapparaat worden doorgegeven. Dat betekent dat er een zogenaamde 'codering' moet worden uitgevoerd. Hierbij worden parameters in het desbetreffende regelapparaat aangepast om voor een storingsvrije werking van de lichtfuncties te zorgen.

 

Voorbeeld HELLA Golf 6 LED-achterlichten

In principe zijn naast de HELLA-achterlichten ook kabeladapters nodig, omdat LED-lampen andere aansluitingen hebben. Deze kabeladapters kunnen betrekkelijk eenvoudig zelf worden gemaakt.

 

Voor de volledige ombouw zijn de volgende artikelen nodig:

  • HELLA, buitenste LED-achterlichten nr. 2SD 010 408-071 links / -081 rechts
  • HELLA, binnenste LED-achterlichten nr. 2SA 010 409-131 links /ft2TZ 010 409-141 rechts
  • Stekker voor de aansluiting op de LED-lampen VW nr. 4x 7N0 972 703
  • Connectorbus voor de aansluiting op de kabelset VW nr. 4x 191 972 713
  • Krimpcontacten HELLA nr. 8KW 863 931-003
  • Losse leidingen met gekrimpte contacten VW nr. 6x 000 979 150 EA

VERVAARDIGEN VAN ADAPTERKABELS: INSTRUCTIE

Leidingen in het midden doorknippen

De 6 kabels in het midden doorknippen, zodat er 12 kabels ontstaan: het ene uiteinde met krimpcontact, het andere zonder contact. Vervolgens de kabels tot ongeveer 10 cm lengte inkorten.

Kabeluiteinden in de connector vastklikken

De van platte stekkers voorziene kabeluiteinden hoorbaar in de connector (7N0 972 703) voor de ledlichten vastklikken.

Kabeluiteinden afstrippen en contacte vastkrimpen

De andere kabeluiteinden ongeveer 6 mm afstrippen en contacten 8KW 863 931-003 vastkrimpen. Daarvoor is een tang voor niet-geïsoleerde krimpverbindingen nodig (HELLA nr. 8PE 002 007-011).

 

Bij deze stap moet erop worden gelet, dat de LED-connector met de rode vergrendelingsbeugel boven ligt en de krimpcontacten gelijkmatig zijn uitgelijnd. Op die manier wordt het verdraaien van de kabel bij de daaropvolgende connectormontage voorkomen.

Kabeluiteinden in de connectorbus vastklikken

De kabeluiteinden met de platte stekkers hoorbaar in de connectorbus (191 972 713) vastklikken. Let hierbij op de juiste volgorde van de kabels! (De rode vergrendelingsbeugel van de connector en kamernummers 1, 2, 3 van de connectorbus moeten van bovenaf zichtbaar zijn.

Stappen herhalen

Herhaal deze stappen nu voor de andere drie adapters.

MONTAGE VAN DE LAMPEN IN HET VOERTUIG: INSTRUCTIE

Zijbekleding lostrekken

Achterklep openen. Zijbekleding van de kofferbak naar achter lostrekken, zodat de kartelschroef goed bereikbaar is.

Lamp lostrekken

Connector ontgrendelen en van de verlichting verwijderen.

Kartelschroef uit de lamp draaien

Lamp naar achteren uit de carrosserie verwijderen

Adapter aanbrengen

Adapter in de LED-lamp (buitenste lamp) aanbrengen. Vervolgens de rode vergrendelingsbeugel tot aan de aanslag in de richting van de lamp drukken.

LED-lamp aanbrengen

LED-lamp in de carrosserie aanbrengen en met de kartelschroef bevestigen.
Let op! Let bij het aanbrengen op de geleidingen aan de lamp.

Connectorbus met connector verbinden

Connectorbus van de adapter met de connector van de voertuigkabelboom verbinden

Klep verwijderen

Klep in de achterklep ontgrendelen en verwijderen.

M8-bouten van de lamp losschoeven

Let op! Kunststofstrip aan de zijkant van de lamp naar onderen losklikken.

Binnenste LED-lamp aanbrengen

Binnenste LED-lamp in de carrosserie aanbrengen en met M8-schroeven bevestigen. Kunststofstrip aan de lamp weer vastklikken.

Adapter verbinden

Adapter met de lamp en de voertuigkabelboom verbinden.

Uitgebouwde onderdelen monteren

Alle uitgebouwde onderdelen weer in omgekeerde volgorde monteren.

CODERING: INSTRUCTIE

Vanwege de verschillende eigenschappen van lichten met gloeilampen en lichten met LED's moet het regelapparaat - bij VW ook wel 'Body Control Module' (BCM) genoemd - nog worden "gecodeerd". Hierbij worden de parameters in het regelapparaat zodanig gewijzigd, dat de LED-achterlichten probleemloos functioneren. Als dit niet wordt uitgevoerd, volgen er foutmeldingen op het display en zullen de lichten slechts beperkt werken. (Het remlicht in de achterklep kan helderder branden dan het remlicht in de buitenste lichten).

 

Let op!
Ombouwen is niet bij elke BCM mogelijk. Er gelden voor de Golf VI verschillende productiegegevens (voertuig) vanaf wanneer een probleemloze werking van de lichtfuncties gegarandeerd is. Voordat een voertuig naar LED-lampen wordt omgebouwd, is het raadzaam de softwareversie van de BCM uit te lezen (zie afbeelding 9).

 

In het algemeen zijn er twee verschillende BCM's: het oude type heeft softwareversies 03XX. Daarbij is ombouw niet mogelijk. Als een klant desondanks zijn voertuig met LED-lichten wil uitrusten, moet er ook een nieuwe BCM worden ingebouwd. De oude BCM kan niet naar de nieuwere softwareversie worden geüpdatet.

 

Bij de nieuwe BCM met de softwareversies 05XX (0537, 0541) is ombouwen algemeen wel mogelijk. Bij voertuigen met deze softwareversies en standaard xenon-koplampen is er wel iets speciaals: na de codering van de achterlichten is de optie Dagrijverlichting (dimlicht wordt bij het starten van de motor altijd geactiveerd) niet meer beschikbaar. Indien deze optie verder actief moet blijven, moet u de BCM updaten naar een nieuwere versie (SW-versie 0575 of hoger).

Nadat de softwareversie is gecontroleerd, volgt nu de codering. Hiervoor wordt via de menupunten Centrale elektronica – Codering de "Lange codering" opgeroepen. Voor de LED-achterlichten wordt alleen byte 18 veranderd. De BCM geeft in een submenu de mogelijke veranderingen voor deze byte aan (zie afbeelding 10).

 

In dit geval moet de bit naar "04" worden gewijzigd. Na voltooiing van de codering worden nu geen storingen meer aangegeven.

Hoe nuttig is dit artikel voor jou?

Helemaal niet nuttig

Zeer nuttig

Vertel ons alstublieft wat u niet leuk vond.
Bedankt! Maar voordat u weggaat!

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Meer informatie over onze nieuwsbrief weergeven Meer informatie over onze nieuwsbrief uitschakelen

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Samen krijgen we auto's snel weer op de weg!

Met uw aanmelding voor de nieuwsbrief hebt u de mogelijkheid om de nieuwe HELLA Werkplaatskalender 2024 nu naar uw werkplaats opgestuurd te krijgen. Zolang de voorraad strekt!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

Let op:
Je wordt pas op de nieuwsbrief ingeschreven nadat je op de bevestigingslink hebt geklikt in de kennisgevingsmail die je binnenkort gaat ontvangen!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

We zijn er bijna!

Het enige wat je hoeft te doen, is je aanmelding te bevestigen!
We hebben een e-mail gestuurd naar your email address.

Controleer je inbox en klik op de bevestigingslink om HELLA TECH WORLD-updates te kunnen ontvangen.

Verkeerde e-mail of geen bevestiging ontvangen?
Klik hier om e.e.a. opnieuw in te voeren.