KOELVLOEISTOF BIJVULLEN

Hier vindt u handige tips over het thema koelvloeistof en hoeveelheden koelvloeistof voor voertuigen.

Voldoende koelvloeistof is de basisvoorwaarde voor een storingsvrije werking van de motor. Hier laten wij u zien welke taken het koelvloeistof vervult, welke mengverhouding ideaal is en hoe het antivriesaandeel in de koelvloeistof kan worden vastgesteld. Daarnaast kunt u hier een tabel downloaden die informatie geeft over de hoeveelheden koelvloeistof van gangbare voertuigmodellen.

Belangrijke veiligheidsinstructie
De volgende technische informatie en praktische tips zijn door HELLA ontwikkeld om autogarages bij hun werkzaamheden professioneel te ondersteunen. De op deze website beschikbare informatie mag alleen worden gebruikt door vakmensen die in de desbetreffende materie zijn opgeleid.

KOELVLOEISTOF, VORST- EN CORROSIEBESCHERMING: GRONDSLAGEN

Koelvloeistof is de verzamelnaam voor de in het koelsysteem aanwezige koelmiddelen. Koelvloeistof beschermt tegen vorst, roest, oververhitting en smeert. Het heeft de taak de motorwarmte op te nemen en deze via de radiateur af te voeren.

 

De koelvloeistof is een mengsel van water en antivries (glycol/ethanol) waaraan verschillende additieven (bitterstoffen, silicaat, antioxidanten, antischuimmiddelen) en een kleurstof zijn toegevoegd. Bitterstoffen moeten voorkomen dat de koelvloeistof per ongeluk wordt gedronken. Silicaten vormen een beschermend laagje op de metaaloppervlakken en voorkomen o.a. kalkafzettingen. Antioxidanten voorkomen corrosie van onderdelen. Antischuimmiddelen voorkomen het schuimen van de koelvloeistof. Glycol houdt slangen en afdichtingen soepel en verhoogd het kookpunt van de koelvloeistof.

De mengverhouding water/antivries moet tussen 60:40 en 50:50 liggen. Dat komt normaal overeen met een vorstbescherming van -25 °C tot  -40 °C. De minimale mengverhouding is 70:30 en de maximale mengverhouding 40:60. Door het verder verhogen van het antivriesaandeel (bijv. 30:70) kan geen verdere daling van het vriespunt meer worden bereikt. Integendeel, een onverdund gebruikt antivries bevriest al bij ca. -13 °C en voert bij temperaturen boven 0 °C onvoldoende motorwarmte af. De motor raakt daardoor oververhit. Omdat glycol een zeer hoog kookpunt heeft, kan door de juiste mengverhouding het kookpunt van de koelvloeistof worden verhoogd tot 135 °C. Daarom is ook in warme landen een voldoende antivriesaandeel belangrijk. De aanbevelingen van de fabrikanten moeten altijd worden opgevolgd, een typische samenstelling kan 40/60% of 50/50% zijn, bij gebruik van geïnhibeerd water (drinkwaterkwaliteit). 

 

De koelvloeistof en de additieven hierin zijn onderhevig aan veroudering, d.w.z. een deel van de additieven wordt in de loop van de tijd verbruikt. Als bijvoorbeeld de corrosiewerende additieven opgebruikt zijn, treedt er een bruine verkleuring van de koelvloeistof op. Dit is waarom enkele voertuigfabrikanten een verversingsinterval voor de koelvloeistof voorschrijven. 

 

De koelsystemen van nieuwere voertuigen worden echter steeds vaker gevuld met zogenaamde 'Long Life' koelvloeistoffen (bijv. VW G12++/ G13). Onder normale omstandigheden (geen verontreinigingen) hoeft de koelvloeistof niet meer te worden ververst (VW) of pas na 15 jaar of 250.000 km (nieuwere Mercedes-modellen). Over het algemeen moet de koelvloeistof bij verontreinigingen (olie, corrosie) en bij voertuigen die niet zijn voorzien van long-life koelvloeistoffen, worden ververst. Wat betreft de specificaties, verversingsinterval, mengverhouding en mengbaarheid van antivriesmiddelen moeten altijd de voorschriften van de voertuigfabrikant worden opgevolgd. 

 

Koelvloeistof mag niet in het grondwater komen of worden afgevoerd via een olieafscheider. Het moet apart worden opgevangen en worden afgevoerd.

Hoe nuttig is dit artikel voor jou?

Helemaal niet nuttig

Zeer nuttig

Vertel ons alstublieft wat u niet leuk vond.
Bedankt! Maar voordat u weggaat!

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Meer informatie over onze nieuwsbrief weergeven Meer informatie over onze nieuwsbrief uitschakelen

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Samen krijgen we auto's snel weer op de weg!

Met uw aanmelding voor de nieuwsbrief hebt u de mogelijkheid om de nieuwe HELLA Werkplaatskalender 2024 nu naar uw werkplaats opgestuurd te krijgen. Zolang de voorraad strekt!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

Let op:
Je wordt pas op de nieuwsbrief ingeschreven nadat je op de bevestigingslink hebt geklikt in de kennisgevingsmail die je binnenkort gaat ontvangen!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

We zijn er bijna!

Het enige wat je hoeft te doen, is je aanmelding te bevestigen!
We hebben een e-mail gestuurd naar your email address.

Controleer je inbox en klik op de bevestigingslink om HELLA TECH WORLD-updates te kunnen ontvangen.

Verkeerde e-mail of geen bevestiging ontvangen?
Klik hier om e.e.a. opnieuw in te voeren.