Airco lekkage opsporen

Hier vindt u handige kennis en waardevolle tips over lekdetectie bij auto-airconditioningsystemen.

Een koudemiddeltekort beperkt niet alleen het koelvermogen van de airconditioning maar veroorzaakt ook schade aan de onderdelen. Op deze pagina ontdekt u met welke methodes u doeltreffend lekken in het koudemiddelcircuit kunt opsporen. Bovendien vindt u hier praktijktips voor de voordelige en professionele reparatie van defecte slangen en buizen van de airconditioning.

Belangrijke veiligheidsinstructie De volgende technische informatie en praktische tips zijn door HELLA ontwikkeld om autogarages bij hun werkzaamheden professioneel te ondersteunen. De op deze website beschikbare informatie mag alleen worden gebruikt door vakmensen die in de desbetreffende materie zijn opgeleid.

 

LEKDETECTIE BIJ AIRCO'S: Overzicht

Een van de meest voorkomende oorzaken van functiestoringen van de airconditioning is lekkage in het koudemiddelcircuit. Lekkages leiden ongemerkt tot een daling van de vulhoeveelheid en daardoor tot verminderde prestaties en tot totale uitval. Vooral van het koudemiddel R134a is bekend dat het uit rubberen leidingen en verbindingen verdampt. Aangezien het voor de deskundige op het gebied van airconditioning niet direct duidelijk zal zijn of er sprake is van een lekkage of van een normaal verlies van koudemiddel gerelateerd aan de gebruiksduur, moet er absoluut een grondige lekdetectie plaatsvinden.

 

Gecontroleerd worden:

  • Alle aansluitingen en leidingen
  • Compressor
  • Condensor en verdamper
  • Filterdroger
  • Drukschakelaar
  • Serviceaansluitingen
  • Expansieventiel

 

Er zijn 3 aanbevolen methoden om lekken te detecteren:

  1. Contrastmiddel en UV-lamp
  2. Elektronische lekdetectie
  3. Lekdetectie met formeergas

Lekdetectie met contrastmiddel

CONTRASTMIDDEL

Er zijn verschillende methoden om contractmiddel aan het koudemiddel toe te voegen (bijv. spotgun-contrastmiddel, dye-cartridges …).

 

SPOTGUN/PRO-SHOT

Met het spotgun-patronenpistool of het Pro-Shot-systeem wordt precies de benodigde hoeveelheid contrastmiddel ingespoten. Nog een voordeel: het contrastmiddel kan bij een gevuld systeem worden ingebracht.

 

LEKDETECTIELAMPEN

Weggelekt contrastmiddel wordt met de UV-lamp zichtbaar gemaakt waardoor het lek wordt gelokaliseerd.

Lekdetectie met elektronische tester/met stikstof/met schuim

ELEKTRONISCHE LEKDETECTIE MET EEN LEKDETECTOR

Signaleert het lek met een akoestisch signaal. Hij herkent halogene gassen en ontdekt zelfs de kleinste lekken op moeilijk bereikbare plaatsen (bijv. verdamperlekkage).

 

LEKDETECTIE MET EEN STIKSTOFSET

Dit gereedschap kan, behalve voor het drogen van het systeem, ook worden gebruikt voor lektesten. Voor deze toepassing zijn een vuladapter voor de serviceaansluiting en een slangadapter nodig. De geleegde airco-installatie wordt gevuld met stikstof (max. 12 bar). Gedurende langere tijd (bijv. 5-10 min.) wordt dan geobserveerd of de druk constant blijft. Lekkage is herkenbaar door een sissend geluid. Het kan ook zinvol zijn om de locatie van het lek zichtbaar te maken met lekdetectiemiddel. Het lekdetectiemiddel wordt langs boven opgespoten. Op de lekkage wordt schuim gevormd. Met behulp van deze methode kunnen alleen grotere lekken op goed toegankelijke plekken worden opgespoord.

 

LEKDETECTIE MET EEN FORMEERGASLEKDETECTOR

Voor het opsporen van lekken wordt het lege airconditioningsysteem gevuld met formeergas, een mengsel van 95 % stikstof en 5 % waterstof. Met behulp van een speciale elektronische lekdetector worden de componenten gecontroleerd op lekkage. Aangezien waterstof lichter is dan lucht, moet de sensor daarbij langzaam boven het vermoedelijke lek (leidingverbindingen/componenten) worden bewogen. Na voltooiing van de lekdetectie kan het formeergas worden geloosd in de omgevingslucht. Deze lekdetectiemethode voldoet aan artikel 6, §3 van de EU-richtlijn 2006/40/EC.

LEKDETECTIE AIRCO MET FORMEERGAS: VIDEO

AC-lekdetectie met formeergas

Opsporing van een lek in een airconditioningsysteem met behulp van formeergas.

 

01:39 min.

Hoe nuttig is dit artikel voor jou?

Helemaal niet nuttig

Zeer nuttig

Vertel ons alstublieft wat u niet leuk vond.
Bedankt! Maar voordat u weggaat!

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Meer informatie over onze nieuwsbrief weergeven Meer informatie over onze nieuwsbrief uitschakelen

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Samen krijgen we auto's snel weer op de weg!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

Let op:
Je wordt pas op de nieuwsbrief ingeschreven nadat je op de bevestigingslink hebt geklikt in de kennisgevingsmail die je binnenkort gaat ontvangen!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

We zijn er bijna!

Het enige wat je hoeft te doen, is je aanmelding te bevestigen!
We hebben een e-mail gestuurd naar your email address.

Controleer je inbox en klik op de bevestigingslink om HELLA TECH WORLD-updates te kunnen ontvangen.

Verkeerde e-mail of geen bevestiging ontvangen?
Klik hier om e.e.a. opnieuw in te voeren.