Airco lekkage opsporen

Hier vindt u handige kennis en waardevolle tips over lekdetectie bij auto-airconditioningsystemen.

Een koudemiddeltekort beperkt niet alleen het koelvermogen van de airconditioning maar veroorzaakt ook schade aan de onderdelen. Op deze pagina ontdekt u met welke methodes u doeltreffend lekken in het koudemiddelcircuit kunt opsporen. Bovendien vindt u hier praktijktips voor de voordelige en professionele reparatie van defecte slangen en buizen van de airconditioning.

Belangrijke veiligheidsaanwijzing
De volgende technische informatie en praktische tips zijn door HELLA ontwikkeld om werkplaatsen professioneel te ondersteunen bij hun werkzaamheden. De gegeven informatie op deze website mag alleen door daarvoor opgeleid vakpersoneel worden gebruikt.

 

LEKDETECTIE BIJ AIRCO'S: Overzicht

Een van de meest voorkomende oorzaken van functiestoringen van de airconditioning is lekkage in het koudemiddelcircuit. Lekkages leiden ongemerkt tot een daling van de vulhoeveelheid en daardoor tot verminderde prestaties en tot totale uitval. Vooral van het koudemiddel R134a is bekend dat het uit rubberen leidingen en verbindingen verdampt. Aangezien het voor de deskundige op het gebied van airconditioning niet direct duidelijk zal zijn of er sprake is van een lekkage of van een normaal verlies van koudemiddel gerelateerd aan de gebruiksduur, moet er absoluut een grondige lekdetectie plaatsvinden.

 

Gecontroleerd worden:

 • Alle aansluitingen en leidingen
 • Compressor
 • Condensor en verdamper
 • Filterdroger
 • Drukschakelaar
 • Serviceaansluitingen
 • Expansieventiel

 

Er zijn 3 aanbevolen methoden om lekken te detecteren:

 1. Contrastmiddel en UV-lamp
 2. Elektronische lekdetectie
 3. Lekdetectie met formeergas

Lekdetectie met contrastmiddel

CONTRASTMIDDEL

Er zijn verschillende methoden om contractmiddel aan het koudemiddel toe te voegen (bijv. spotgun-contrastmiddel, dye-cartridges …).

 

SPOTGUN/PRO-SHOT

Met het spotgun-patronenpistool of het Pro-Shot-systeem wordt precies de benodigde hoeveelheid contrastmiddel ingespoten. Nog een voordeel: het contrastmiddel kan bij een gevuld systeem worden ingebracht.

 

LEKDETECTIELAMPEN

Weggelekt contrastmiddel wordt met de UV-lamp zichtbaar gemaakt waardoor het lek wordt gelokaliseerd.

Lekdetectie met elektronische tester/met stikstof/met schuim

ELEKTRONISCHE LEKDETECTIE MET EEN LEKDETECTOR

Signaleert het lek met een akoestisch signaal. Hij herkent halogene gassen en ontdekt zelfs de kleinste lekken op moeilijk bereikbare plaatsen (bijv. verdamperlekkage).

 

LEKDETECTIE MET EEN STIKSTOFSET

Dit gereedschap kan, behalve voor het drogen van het systeem, ook worden gebruikt voor lektesten. Voor deze toepassing zijn een vuladapter voor de serviceaansluiting en een slangadapter nodig. De geleegde airco-installatie wordt gevuld met stikstof (max. 12 bar). Gedurende langere tijd (bijv. 5-10 min.) wordt dan geobserveerd of de druk constant blijft. Lekkage is herkenbaar door een sissend geluid. Het kan ook zinvol zijn om de locatie van het lek zichtbaar te maken met lekdetectiemiddel. Het lekdetectiemiddel wordt langs boven opgespoten. Op de lekkage wordt schuim gevormd. Met behulp van deze methode kunnen alleen grotere lekken op goed toegankelijke plekken worden opgespoord.

 

LEKDETECTIE MET EEN FORMEERGASLEKDETECTOR

Voor het opsporen van lekken wordt het lege airconditioningsysteem gevuld met formeergas, een mengsel van 95 % stikstof en 5 % waterstof. Met behulp van een speciale elektronische lekdetector worden de componenten gecontroleerd op lekkage. Aangezien waterstof lichter is dan lucht, moet de sensor daarbij langzaam boven het vermoedelijke lek (leidingverbindingen/componenten) worden bewogen. Na voltooiing van de lekdetectie kan het formeergas worden geloosd in de omgevingslucht. Deze lekdetectiemethode voldoet aan artikel 6, §3 van de EU-richtlijn 2006/40/EC.

LEKDETECTIE AIRCO MET FORMEERGAS: VIDEO

AC-lekdetectie met formeergas

Opsporing van een lek in een airconditioningsysteem met behulp van formeergas.

 

01:39 min.

REPARATIE VAN BUIZEN EN SLANGEN: PRAKTIJKTIPS

LOKRING-buisverbindingstechniek

LOKRING is een snelle en uiterst rendabele reparatiemethode. In plaats van kostbare, complete leidingsystemen te bestellen en op de levering te moeten wachten, kan het probleem ook ter plaatse worden verholpen – vaak in ingebouwde toestand. Het LOKRING-principe heeft zichzelf al duizenden malen bewezen in de airco- en koeltechniek.

 

Het biedt negen voordelen bij de verwerking:

 • Eenvoudige, vlotte montage
 • Vaste, hermetisch afgesloten metaal-metaalafdichtingen
 • Veilige verbinding van buizen van verschillende materialen
 • Geen bijzondere leidingpreparatie vereist
 • Handige montagegereedschappen
 • Grote maattoleranties toegestaan
 • Geen kerfeffect in het montagegebied
 • Er hoeft niet gelast of gesoldeerd te worden en geen schroefdraden worden getapt
 • Milieuvriendelijke en risicoloze verbindingstechniek

 

LOKRING is zo luchtdicht, dat er geen drukdaling of vermindering van de doorstroomsnelheid plaatsvindt. Als extra beveiliging worden de oppervlakken van de buisuiteinden bevochtigd met de LOKPREP-afdichtingsvloeistof . Het systeem is op de LOKRING-plaatsen permanent gesloten. De buisverbindingen zijn geschikt voor een maximale nominale druk van 50 bar en een testdruk van 200 bar. Ze kunnen in een temperatuurbereik van –50 °C tot +150 °C worden gebruikt.

Persgereedschap voor koudemiddelarmaturen

Het krimpgereedschap maakt de snelle en betrouwbare verbinding van slangen en fittingen mogelijk. Het is een ideaal perssysteem voor stationaire en mobiele toepassingen. De bijgeleverde hydraulische handpomp zorgt voor drukopbouw. Dankzij de scherpe afstelling is met slechts enkele handbewegingen een immens hoge persdruk haalbaar. Zo kunnen slangreparaties vaak ook in ingebouwde toestand worden uitgevoerd. Net als met LOKRING zijn met het krimpsysteem kortere reparatie-/wachttijden mogelijk en kan op kosten voor vervangende onderdelen worden bespaard. Een investering die u snel terugverdient.