Bochtverlichting

Hier vindt u nuttige basiskennis en waardevolle tips over het thema statische en dynamische bochtverlichting bij voertuigen.

De bochtverlichting zorgt voor meer zicht op bochtige wegen of bij het afslaan. Het verloop van de straat en hindernissen worden in het donker sneller en beter herkend. Naast de achtergronden bij de werking van de bochtverlichting vindt u op deze pagina de verschillen tussen dynamische en statische bochtverlichting. Bovendien geven wij handige tips voor het controleren van deze lichtfunctie.

Belangrijke veiligheidsinstructie
De volgende technische informatie en praktische tips zijn door HELLA ontwikkeld om autogarages bij hun werkzaamheden professioneel te ondersteunen. De op deze website beschikbare informatie mag alleen worden gebruikt door vakmensen die in de desbetreffende materie zijn opgeleid.

DYNAMISCHE BOCHTVERLICHTING: WERKING

De dynamische bochtverlichting wordt gerealiseerd door draaien van het dimlicht, afhankelijk van de zojuist gereden bochtradius. De projectiekoplamp is ingebouwd in een frame dat om de verticale as kan worden gedraaid. De draaihoek in een bereik van +/– 15 graden is bedoeld voor bochten tot ongeveer 200 meter. In een bocht met een radius van 190 meter verlicht het dimlicht gewoonlijk slechts een gebied van 30 meter. Dankzij de nieuwe koplamptechniek neemt het bereik met circa 25 meter toe.

 

Omdat de lichtverdeling overeenkomt met de specifieke stuurhoek, kan de bestuurder bij het sturen het bochtverloop vroegtijdig zien en zijn rijwijze daarop aanpassen. De actieve bochtverlichting werkt zowel bij dimlicht als bij grootlicht en past zich voortdurend aan de gereden snelheid aan. Terwijl de lampen bij hoge snelheid de stuurhoek binnen seconden volgen, werkt het draaimechanisme bij laag tempo overeenkomstig langzamer om het licht zo te verdelen, als de bestuurder het nodig heeft.

STATISCHE BOCHTVERLICHTING OF AFBUIGLICHT GECOMBINEERD MET DYNAMISCHE BOCHTVERLICHTING: WERKING

Voor grotere bochten (bijvoorbeeld op de snelweg) of kleinere bochten (bijvoorbeeld op provinciale wegen) kan de dynamische bochtverlichting worden ondersteund door een extra, statische bochtverlichting of afbuiglicht. Dit wordt automatisch en afhankelijk van de snelheid als extra verlichting naast het dimlicht ingeschakeld, als de bestuurder het knipperlicht gebruikt of door scherpe bochten rijdt. Hiervoor analyseert een regelapparaat de parameters snelheid, stuurhoek en knippersignaal. Voor meer comfort van deze lichtfunctie vindt het in- en uitschakelen niet plotseling plaats, maar op basis van het sterker en zwakker dimmen van de systemen volgens speciale tijdsparameters.

BOCHTVERLICHTING DEFECT: SYMPTOMEN

  • Geen verlichting van bochten bij dynamische bochtverlichting
  • Geen licht van de statische bochtverlichting bij het afslaan
  • Controlelichtje op het dashboard licht op

BOCHTVERLICHTING CONTROLEREN: FOUTOPSPORING

  • De werking van de dynamische bochtverlichting kan bij langzaam rijden en door licht draaien van het stuur worden gecontroleerd.
  • Bij de statische bochtverlichting kan door het activeren van het knipperlicht en afwisselend rondjes rijden (niet sneller dan 40 km/h), de werking gecontroleerd worden.
  • Bij sommige voertuigen, bijvoorbeeld de Opel Vectra C, is het ook mogelijk om met behulp van een diagnose-testapparaat het systeem te diagnosticeren.
Hoe nuttig is dit artikel voor jou?

Helemaal niet nuttig

Zeer nuttig

Vertel ons alstublieft wat u niet leuk vond.
Bedankt! Maar voordat u weggaat!

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Meer informatie over onze nieuwsbrief weergeven Meer informatie over onze nieuwsbrief uitschakelen

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Samen krijgen we auto's snel weer op de weg!

Met uw aanmelding voor de nieuwsbrief hebt u de mogelijkheid om de nieuwe HELLA Werkplaatskalender 2024 nu naar uw werkplaats opgestuurd te krijgen. Zolang de voorraad strekt!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

Let op:
Je wordt pas op de nieuwsbrief ingeschreven nadat je op de bevestigingslink hebt geklikt in de kennisgevingsmail die je binnenkort gaat ontvangen!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

We zijn er bijna!

Het enige wat je hoeft te doen, is je aanmelding te bevestigen!
We hebben een e-mail gestuurd naar your email address.

Controleer je inbox en klik op de bevestigingslink om HELLA TECH WORLD-updates te kunnen ontvangen.

Verkeerde e-mail of geen bevestiging ontvangen?
Klik hier om e.e.a. opnieuw in te voeren.