Autosleutel coderen en batterij vervangen

Hier vindt u nuttige kennis en waardevolle tips over het coderen van autosleutel en het aanleren van afstandsbedieningen.

In dit hoofdstuk houden wij ons bijvoorbeeld bezig met de contactsleutel met de 3-toetsenafstandsbediening (klapsleutel) van de Volkswagengroep voor de automerken Skoda, Volkswagen en Seat. Met deze autosleutel kan de auto mechanisch en op afstand worden geopend en afgesloten.

Belangrijke veiligheidsinstructie
De volgende technische informatie en praktische tips zijn door HELLA ontwikkeld om autogarages bij hun werkzaamheden professioneel te ondersteunen. De op deze website beschikbare informatie mag alleen worden gebruikt door vakmensen die in de desbetreffende materie zijn opgeleid.

INHOUDSOPGAVE

De afstandsbediening voor de auto: FUNCTIE

Moderne voertuigtoegangssystemen bestaan uit individueel op elkaar afgestemde afstandsbedieningen en ontvangsteenheden. Via een actieve toetsenbesturing op de afstandsbediening worden verschillende comfortfuncties aan de auto geactiveerd. De signalen van de afstandsbedieningen worden door de regeleenheid voor toegangs- en startbevoegdheid in het comfortsysteem van de auto ontvangen en geëvalueerd. Bij positieve identificatie wordt toegang tot de auto verleend en worden de deuren geopend. Hierna houden wij ons bijvoorbeeld bezig met de contactsleutel met de 3-toetsen afstandsbediening (klapsleutel) van de Volkswagengroep voor de automerken Skoda, Volkswagen en Seat. Met deze autosleutel kan de auto mechanisch en op afstand worden geopend en afgesloten.

Structuur en werking

Samen met het onderste deel van de sleutel vormt de afstandsbediening een eenheid als contactsleutel van de desbetreffende auto. Het onderste deel van de sleutel bevat de transponder voor de wegrijblokkering en de sleutelbaard. Met de sleutelbaard kan de auto mechanisch via het deurslot worden geopend en via het contactslot worden gestart. De geïntegreerde transponder is nodig om de wegrijblokkering voor het starten van de motor te deactiveren.

 

De afstandsbediening, ook radiografische sleutel of ID-sensor genoemd, is bestemd voor het ontgrendelen en vergrendelen van de autoportieren via de centrale vergrendeling.

 

De structuur en de functies van de afstandsbediening kunnen afhankelijk van het automodel of het land van toelating verschillend zijn uitgevoerd.

 

Bij Europese auto's worden over het algemeen afstandsbedieningen met een frequentie van 433 MHZ of 434 MHZ gebruikt. Op de Amerikaanse of Aziatische markt wordt de frequentie 315 MHZ gebruikt. 

 

Een aan de zijkant in de behuizing geïntegreerde, rode noodtoets kan optioneel landspecifiek zijn uitgevoerd. Door het bedienen van de rode toets wordt een akoestisch en optisch alarm in de auto geactiveerd, dat handig kan zijn in een noodsituatie of bij het vinden van de auto op een onoverzichtelijke parkeerplaats.

Opmerking

Als de accu diepontladen of de draadloze overdracht gestoord is, kan de auto via de mechanische sluitcilinder worden geopend. 

Batterij van de autosleutel vervangen: Handleiding

Onderdeel van de sleutel en afstandsbediening auto scheiden

Sleutelbaard uitklappen. Onderdeel van de sleutel en afstandsbediening scheiden. Plaats een schroevendraaier in de opening tussen de beide behuizinghelften en wrik de behuizing open.

Behuizing van de afstandsbediening openen

Plaats de sleutelbaard tussen boven- en onderdeel van de behuizing en wrik de behuizing open.

Batterij vervangen in autosleutel

Batterij uit de behuizing verwijderen. Nieuwe batterij plaatsen, op de polariteit letten. De autosleutel in omgekeerde volgorde opnieuw in elkaar zetten.

Opmerking

Bij het plaatsen van de knoopcellen mogen beide batterijpolen niet gelijktijdig met de vingers worden aangepakt. In combinatie met vocht kan hierdoor kortsluiting ontstaan en de levensduur van de batterij aanzienlijk worden gereduceerd. Hier wordt het gebruik van een kunststof pincet of een wegwerphandschoen aanbevolen. 

Autosleutel coderen of afstandsbediening aanleren: Handleiding

Wanneer een nieuwe afstandsbediening als aanvulling of door een verlies of defect nodig is, moet deze in de auto nieuw worden aangeleerd. Voor het aanleren zijn alle autosleutels, de afstandsbediening en een geschikt diagnoseapparaat nodig. Alle reeds in de auto aangeleerde afstandsbedieningen worden door de nieuwe programmering gewist.

 

Het aanleren wordt nu als voorbeeld met een mega macs 77 diagnoseapparaat weergegeven.

Behuizing van de afstandsbediening scheiden en het diagnoseapparaat aansluiten

Bij een autosleutel het behuizingdeel met sleutelbaard en transponder scheiden van de afstandsbediening. Plaats een schroevendraaier in de opening tussen de beide behuizinghelften en wrik de behuizing open.

 

Autogegevens in het diagnoseapparaat invoeren. Diagnoseapparaat verbinden met de communicatie-interface aan voertuigzijde.

De behuizing in het contactslot steken en het contact inschakelen

Onderste behuizingdeel met sleutelbaard en transponder in het contactslot steken en contact inschakelen. Daarna het bestuurdersportier met geopend venster sluiten.

De afzonderlijke stap met het diagnoseapparaat uitvoeren

  • Functie "Codering - afstandsbediening programmeren" selecteren en de verdere aanwijzingen van het diagnoseapparaat volgen (afbeelding 1).
  • Totaal aantal afstandsbedieningen dat moet worden aangeleerd, invoeren en vervolgens bevestigen (afbeelding 2).
  • Overschrijven van de regeleenheidgegevens bevestigen (afbeelding 3).
  • Invoerverzoek door het diagnoseapparaat voor de verdere werkwijze voor het aanleren van de afstandsbedieningen (afbeelding 4).

De ontgrendelingstoets indrukken

Binnen 15 seconden na het verzoek moet nu achtereenvolgens op iedere aan te leren sleutel de ontgrendelingstoets worden ingedrukt (afbeelding 5).

De signaalherkenning en het aanleren van de betreffende afstandsbediening wordt door een korte oplichting van de knipperlichten bevestigd (afbeelding 6).

Invoer in het diagnoseapparaat bevestigen

Nadat alle afstandsbedieningen zijn bediend, moet vervolgens de invoer in het diagnoseapparaat worden bevestigd. Wanneer alle invoeren zijn geslaagd, wordt dit door het diagnoseapparaat bevestigd.

 

Na het voltooien van de programmering alle autosleutels weer in elkaar zetten en een functiecontrole van alle toetsenfuncties van de afstandsbediening uitvoeren.

REPARATIE-INSTRUCTIE

Voor de ingebruikname moet de nieuwe afstandsbediening op de centrale vergrendeling van de desbetreffende auto worden aangeleerd! Bij een nabestelling van de afstandsbediening moet in elk geval op de bouwvorm, het aantal toetsen, de zendfrequentie en de led-positie worden gelet. Bovendien bevindt zich op iedere afstandsbediening een identificatienummer, dat als referentie voor het zoeken naar reserveonderdelen moet worden geraadpleegd. Een verkeerd aan de auto toegewezen afstandsbediening kan dus niet op de auto worden aangeleerd. Neem in dit geval de bijsluiter van het product en de reparatie-instructies van de desbetreffende rem- of autofabrikant in acht.

Autosleutel coderen of afstandsbediening aanleren, bijvoorbeeld op een VW Golf 5 Plus: VIDEO

In deze video tonen wij aan de hand van het voorbeeld van een VW Golf 5 Plus en een mega macs 77 diagnoseapparaat hoe u een autosleutel codeert of een afstandsbediening aanleert.

Hoe nuttig is dit artikel voor jou?

Helemaal niet nuttig

Zeer nuttig

Vertel ons alstublieft wat u niet leuk vond.
Bedankt! Maar voordat u weggaat!

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Meer informatie over onze nieuwsbrief weergeven Meer informatie over onze nieuwsbrief uitschakelen

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Samen krijgen we auto's snel weer op de weg!

Met uw aanmelding voor de nieuwsbrief hebt u de mogelijkheid om de nieuwe HELLA Werkplaatskalender 2024 nu naar uw werkplaats opgestuurd te krijgen. Zolang de voorraad strekt!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

Let op:
Je wordt pas op de nieuwsbrief ingeschreven nadat je op de bevestigingslink hebt geklikt in de kennisgevingsmail die je binnenkort gaat ontvangen!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

We zijn er bijna!

Het enige wat je hoeft te doen, is je aanmelding te bevestigen!
We hebben een e-mail gestuurd naar your email address.

Controleer je inbox en klik op de bevestigingslink om HELLA TECH WORLD-updates te kunnen ontvangen.

Verkeerde e-mail of geen bevestiging ontvangen?
Klik hier om e.e.a. opnieuw in te voeren.