Airco reinigen

Hier vindt u nuttige tips en belangrijke aanwijzingen over het spoelen van de airconditioning bij voertuigen.

In het koudemiddelcircuit kunnen schadelijke stoffen en vaste stoffen worden gevormd die schade aan onderdelen veroorzaken. Daarom is het spoelen van de airconditioning bij reparaties en met name bij vervanging van de compressor absoluut noodzakelijk. Informeer u hier over de voor- en nadelen van de verschillende spoelmethoden en de gevolgen van verontreinigingen in de airconditioning.

Belangrijke veiligheidsinstructie
De volgende technische informatie en praktische tips zijn door HELLA ontwikkeld om autogarages bij hun werkzaamheden professioneel te ondersteunen. De op deze website beschikbare informatie mag alleen worden gebruikt door vakmensen die in de desbetreffende materie zijn opgeleid.

AIRCO REINIGEN - DE METHODEN: OVERZICHT

Het spoelen van aircosystemen is een van de belangrijkste handelingen na een reparatie of bij compressorschade. Door het spoelen worden verontreinigingen en schadelijke vuildeeltjes uit het aircocircuit verwijderd.

 

Spoelen is noodzakelijk om vakkundige reparaties te kunnen uitvoeren en dure vervolgreparaties te voorkomen. Bovendien blijven de leveranciersgaranties behouden en blijft uw klant tevreden.

 

Compressoren, expansie- en smoorkleppen en filterdrogers of accumulatoren kunnen echter niet worden gespoeld. Ze moeten daarom tijdens het spoelen door adapters worden overbrugd. Na afloop van het spoelen moeten de kleppen en filters worden vervangen.

LET OP!

Na het vervangen van de compressor moet het hele aircosysteem worden gespoeld en moeten de verbruiksmiddelen en niet-spoelbare componenten worden vervangen!

Spoelen met koudemiddel en servicestation

Dankzij de geïntegreerde spoelfunctie maakt het airco-serviceapparaat het mogelijk airco's snel en voordelig te spoelen met vloeibaar koudemiddel R134a. Daarbij moeten er een extern spoelapparaat en onderdelen van een spoeladapterset worden gebruikt, die beide apart verkrijgbaar zijn. Na het starten van de functie op het apparaat wordt de airconditioning van het voertuig gevuld met vloeibaar koudemiddel, dat vervolgens weer wordt afgezogen. Voor een zo goed mogelijk reinigingseffect moet deze cyclus drie keer worden uitgevoerd.

Spoelen met spoelvloeistof

Bij deze methode wordt het aircosysteem gereinigd met een speciale spoelvloeistof (in combinatie met perslucht). Na afloop van het spoelproces moet het systeem met stikstof worden gedroogd. Deze methode is vooral geschikt bij overgang van R12 naar R134a en voor R1234yf airco's. Met name bij het nog uitgesproken dure koudemiddel R1234yf is chemisch spoelen een voordelig alternatief.

 

Opmerking: na het spoelen met spoelvloeistof moet er met stikstof worden gedroogd.

 

Hierbij worden de verbindingsleidingen en systeemcomponenten afzonderlijk met stikstof uitgeblazen. Zorg ervoor dat de maximale druk tijdens het uitblazen niet hoger is dan 12 bar.

VOOR- EN NADELEN VAN DE SPOELMETHODEN: VERGELIJKING

SPOELMETHODE MET KOUDEMIDDEL

Systeemcomponenten worden gespoeld met behulp van het airco-serviceapparaat en een extra spoelinrichting met filter en adapters.

 

Voordelen

 • Geen kosten voor het spoelmedium
 • Geen afvalverwerkingskosten voor het spoelmedium
 • Verwijdert losse vuildeeltjes en olie
 • Methode is door verschillende autofabrikanten vrijgegeven

 

Nadelen

 • Geen optimale reinigingswerking bij vastzittende verontreiniging
 • Filterelement van het spoelapparaat moet regelmatig worden vervangen
 • Airco-serviceapparaat staat tijdens de toepassing niet voor andere taken ter beschikking

SPOELMETHODE MET SPOELVLOEISTOF

Systeemcomponenten worden gespoeld met behulp van een extra spoelsysteem en een chemische oplossing. Resten van het spoelmiddel moeten met stikstof worden verwijderd en het systeem moet met stikstof worden gedroogd.

 

Voordelen

 • Verwijdert losse en vastzittende deeltjes en olie
 • Zeer goede reiniging

 

Nadelen

 • Kosten voor het spoelmedium
 • Afvalverwerkingskosten voor het spoelmedium

GEVOLGEN VAN VERONTREINIGINGEN: WETENSWAARDIGHEDEN

Welke verontreinigingen kunnen door spoelen worden verwijderd? Wat zijn de gevolgen van zulke verontreinigingen?

SLIJTAGE BIJ COMPRESSORSCHADE

De materiaaldeeltjes verstoppen expansiekleppen, smoorkleppen (orifice-tubes) of multi-flow-componenten (condensor, verdamper).

 

VOCHT

Expansiekleppen en orifice-tubes kunnen bevriezen. Door chemische reacties van koudemiddelen en compressoroliën met vocht kunnen er zuren ontstaan die slangen en O-ringen poreus maken. De systeemcomponenten kunnen in dat geval door corrosie beschadigd raken.

 

ELASTOMEREN (RUBBER)

De elastomeerdeeltjes verstoppen expansiekleppen, orifice-tubes of multi-flow-componenten.

 

VERONTREINIGDE COMPRESSOROLIE OF KOUDEMIDDEL

Door verontreinigd koudemiddel of het vermengen van verschillende koudemiddelen kunnen zuren ontstaan. Hierdoor kunnen slangen en O-ringen poreus worden. Dit kan ertoe leiden dat ook andere systeemcomponenten door corrosie beschadigd raken.

Hoe nuttig is dit artikel voor jou?

Helemaal niet nuttig

Zeer nuttig

Vertel ons alstublieft wat u niet leuk vond.
Bedankt! Maar voordat u weggaat!

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Meer informatie over onze nieuwsbrief weergeven Meer informatie over onze nieuwsbrief uitschakelen

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Samen krijgen we auto's snel weer op de weg!

Met uw aanmelding voor de nieuwsbrief hebt u de mogelijkheid om de nieuwe HELLA Werkplaatskalender 2024 nu naar uw werkplaats opgestuurd te krijgen. Zolang de voorraad strekt!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

Let op:
Je wordt pas op de nieuwsbrief ingeschreven nadat je op de bevestigingslink hebt geklikt in de kennisgevingsmail die je binnenkort gaat ontvangen!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

We zijn er bijna!

Het enige wat je hoeft te doen, is je aanmelding te bevestigen!
We hebben een e-mail gestuurd naar your email address.

Controleer je inbox en klik op de bevestigingslink om HELLA TECH WORLD-updates te kunnen ontvangen.

Verkeerde e-mail of geen bevestiging ontvangen?
Klik hier om e.e.a. opnieuw in te voeren.