Koplampen met Advanced Front Lighting System

Hier vindt u waardevolle kennis en nuttige tips over het thema AFS-koplampen of het Advanced Frontlighting System.

Het klassieke dimlicht is eigenlijk een compromis-oplossing met zwakke punten. Het Advanced Frontlighting System (AFS) met nieuwe lichtfuncties heft de starre grenzen van het dimlicht op, waardoor het zicht bij duisternis en slecht weer aanzienlijk verbetert. De basis hiervoor wordt gevormd door de VarioX-technologie van HELLA. Op deze site ontdekt u welke nieuwe lichtfuncties AFS mogelijk maakt en welke voordelen daaruit voortvloeien.

Belangrijke veiligheidsinstructie
De volgende technische informatie en praktische tips zijn door HELLA ontwikkeld om autogarages bij hun werkzaamheden professioneel te ondersteunen. De op deze website beschikbare informatie mag alleen worden gebruikt door vakmensen die in de desbetreffende materie zijn opgeleid.

AFS LICHT: VARIABELE LICHTFUNCTIES: BASISPRINCIPES

De vraag naar de optimale verlichting van de vervoersruimte houdt de ontwerpers van voertuigverlichting al vele jaren bezig. Enerzijds moeten de weg en omgeving zo fel mogelijk worden verlicht, zodat de bestuurder de objecten binnen de vervoersruimte veilig kan herkennen. Anderzijds mogen andere verkeersdeelnemers en de bestuurder zelf niet worden verblind. Een zo goed mogelijk evenwicht of zelfs een eventuele oplossing voor het conflict tussen verlichting en verblinding van zichzelf of anderen vormt een centrale taak voor de lichttechniekspecialisten van HELLA.

 

De klassieke oplossing bestaat uit het omschakelen tussen grootlicht en dimlicht. Terwijl het grootlicht een optimale lichtverdeling voor verlichting van de weg garandeert, is het dimlicht bij wijze van spreken een compromis-oplossing die verblinding vermijdt. Voor de veiligheid tijdens nachtelijke ritten vormen het groot- en dimlicht op basis van de stand der techniek echter geen optimale oplossing. Een simpele, voor de hand liggende verbetering voor slechte weersomstandigheden bestaat uit het uitrusten van het voertuig met speciale extra koplampen, zoals mistlampen, die door de bestuurder afhankelijk van de situatie kunnen worden in- of uitgeschakeld. Een volgende stap is dat deze extra lichtfuncties niet in de vorm van afzonderlijke extra koplampen worden gerealiseerd, maar in de normale koplampen worden geïntegreerd en de omschakeling tussen de desbetreffende lichtverdelingen automatisch verloopt. Dat is het basisconcept van de AFS-koplampsystemen (Advanced Frontlighting System).

AFS LICHT: KOPLAMPEN: WERKING

Advanced Frontlighting System (AFS)

Het dimlicht vormt slechts een compromis op basis van alle mogelijke lichtverdelingen. Daarom is met het Advanced Frontlighting System een dynamisch lichtsysteem ontwikkeld, dat afhankelijk van de snelheid en stuuruitslag een optimale verlichting van de weg mogelijk maakt. Voor de realisering hiervan is een VarioX®-projectiemodule met een roterende trommel tussen de lichtbron en lens nodig. Karakteristiek voor de trommel is dat deze enerzijds verschillende contouren heeft en anderzijds om de eigen lengteas draaibaar is. Met behulp van een stappenmotor kan de trommel binnen milliseconden in de benodigde stand worden gedraaid.

STADSLICHT

Bij het stadslicht, dat bij snelheden tot 55 km/h wordt geactiveerd, voorkomt de horizontale licht-donker-grens verblinding van andere verkeersdeelnemers. Bovendien biedt de verbrede voorveldverlichting het vroegtijdig herkennen van bijv. voetgangers langs het trottoir.*

LICHT VOOR SECUNDAIRE WEGEN

Tussen 55 en 100 km/u wordt het licht voor secundaire wegen ingeschakeld, dat vergelijkbaar is met de conventionele dimlichtverdeling. De VarioX®-module realiseert een asymmetrische lichtverdeling die verblinding van tegenliggers vermijdt. De licht-donkergrens wordt verhoogd om de linkerkant van de weg beter te verlichten en een grotere reikwijdte te bereiken.*

SNELWEGLICHT

Bij snelheden vanaf 100 km/h wordt het snelweglicht geactiveerd. De reikwijdte van de lichtverdeling is ontworpen voor brede bochten bij hoge snelheden.*

GROOTLICHT

Het grootlicht van de AFS komt overeen met het conventionele grootlicht. Hierbij is geen bescherming tegen verblinding van andere verkeersdeelnemers nodig.

BOCHTENLICHT

Het dynamische bochtenlicht is ook onderdeel van het Advanced Frontlighting System. Afhankelijk van de stuuruitslag draaien de koplampen tot 15° mee en maken zo een optimale verlichting van de bocht mogelijk.

LICHT VOOR SLECHT WEER

Met het licht voor slecht weer wordt een bredere verspreiding van het licht gerealiseerd en daarmee het zicht bij regen, mist of sneeuw verbeterd. Om ook de zelfverblinding te verminderen, wordt de verlichting voor veraf verminderd.

* De genoemde snelheden kunnen variëren, afhankelijk van de fabrikant.

 

Met AFS-koplampsystemen kunnen discreet voorgedefinieerde lichtverdelingen worden gerealiseerd. De aanpassing van de lichtverdeling gebeurt afhankelijk van de voertuigsnelheid, het wegtype en de weersomstandigheden, wat een enorme verbetering ten opzichte van de traditionele voertuig-lichttechniek vormt.

 

Hierover zijn de HELLA ingenieurs het eens: een uiterst geschikte manier om zo'n situatie-afhankelijk, automatisch koplampsysteem te realiseren, is het gebruik van de zogenaamde VarioX®-module. Hiermee kunnen met slechts één xenon-lichtbron tot vijf verschillende lichtverdelingen worden gegenereerd: naast het conventionele dim- en grootlicht kunnen met dezelfde koplampmodule bijkomend nog stadslicht, snelweglicht en licht voor slecht weer worden gerealiseerd.

VARIOX®-TECHNOLOGIE

De VarioX®-technologie is gebaseerd op het projectieprincipe. Tussen lichtbron en lens bevindt zich een roterende vrije-vorm-trommel, die om de eigen lengteas draaibaar is. De buitenkant van de trommel heeft verschillende contouren waarmee verschillende lichtverdelingen op de weg kunnen worden gerealiseerd. Deze contouren evenals de gehele geometrie van de trommel kunnen OEM-specifiek worden aangepast.

 

Voor de realisatie van de AFS-systemen en cameragebaseerde lichtfuncties wordt de VarioX®-module met een speciale zwenkmodule gecombineerd. Deze werkt buitengewoon geluidsarm en biedt naast een zeer hoge zwenksnelheid en positioneringsnauwkeurigheid een geringe grootte en lage zwenkmassa.

Hoe nuttig is dit artikel voor jou?

Helemaal niet nuttig

Zeer nuttig

Vertel ons alstublieft wat u niet leuk vond.
Bedankt! Maar voordat u weggaat!

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Meer informatie over onze nieuwsbrief weergeven Meer informatie over onze nieuwsbrief uitschakelen

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Samen krijgen we auto's snel weer op de weg!

Met uw aanmelding voor de nieuwsbrief hebt u de mogelijkheid om de nieuwe HELLA Werkplaatskalender 2024 nu naar uw werkplaats opgestuurd te krijgen. Zolang de voorraad strekt!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

Let op:
Je wordt pas op de nieuwsbrief ingeschreven nadat je op de bevestigingslink hebt geklikt in de kennisgevingsmail die je binnenkort gaat ontvangen!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

We zijn er bijna!

Het enige wat je hoeft te doen, is je aanmelding te bevestigen!
We hebben een e-mail gestuurd naar your email address.

Controleer je inbox en klik op de bevestigingslink om HELLA TECH WORLD-updates te kunnen ontvangen.

Verkeerde e-mail of geen bevestiging ontvangen?
Klik hier om e.e.a. opnieuw in te voeren.