Dynamo Controleren

Hier vindt u waardevolle en nuttige tips voor garages over het onderwerp dynamo's controleren.

Belangrijke veiligheidsinstructie De volgende technische informatie en praktische tips zijn door HELLA ontwikkeld om autogarages bij hun werkzaamheden professioneel te ondersteunen. De op deze website beschikbare informatie mag alleen worden gebruikt door vakmensen die in de desbetreffende materie zijn opgeleid.

 

Dynamo Controleren: Oorzaken en gevolgen

Schade door kortsluiting / polariteitsomkering

Schade door kortsluiting / polariteitsomkering op de dynamo is te herkennen aan onderbroken of gedesoldeerde vermogensdiodes, een gedesoldeerde statorwikkeling en/of gesmolten gelijkrichtercomponenten.

 

OORZAKEN

Een defecte accu of omgekeerde polariteit tijdens het overstarten veroorzaken een ongecontroleerde stroom. De hitte die door deze kortsluiting ontstaat, vernielt de halfgeleiders en de soldeerverbindingen smelten en laten los.

 

GEVOLGEN

De beschadigde soldeerverbindingen en de vernielde diodes hebben tot gevolg dat de dynamo geen stroom meer levert.

 

Corrosieschade

Corrosieschade aan de dynamo is te herkennen aan ernstige corrosie op de contacten en aansluitklemmen.

 

OORZAKEN

Dynamo's zijn gewoonlijk standaard spatwaterdicht. Als bij het wassen van de motor met een stoomstraal, het rijden door diepe plassen, enz. of door het ontbreken van spatschermen extreem veel water binnendringt, leidt dit tot beschadiging van de dynamo.

 

GEVOLGEN

Extreem binnendringend water leidt tot corrosie op de contacten en aansluitklemmen, beschadiging van de kogellagers en verweking van de koolborstels. Door de gecorrodeerde contacten en aansluitklemmen ontstaan stroomdalingen of vindt er geen vermogensafgifte plaats. Lagerschade resulteert in veel lawaai of totale uitval van de dynamo.

 

AANWIJZING

Bestaande spatschermen moeten altijd worden teruggeplaatst wanneer de dynamo wordt vervangen.

 

Met olie besmeurde dynamo

Olie die de dynamo binnendringt, vormt een oliefilm op de behuizing, de wikkelingen, de sleepringen en de koolborstels van de dynamo. De olie maakt de koolborstels week.

 

OORZAKEN

Als er motorolie in de dynamo komt door defecte motorafdichtingen, hydraulische olie of dieselolie door lekkende leidingen, vormt zich een smeerfilm op de sleepringen en de koolborstels. Hierdoor vormt zich als gevolg van het schuren van de koolborstels een massa, wat leidt tot een slecht contact of kortsluiting. Het week worden van de koolborstels veroorzaakt ook voortijdige slijtage.

 

GEVOLGEN

De binnengedrongen olie zorgt ervoor dat het vermogen van de dynamo beperkt wordt. In de meeste gevallen leidt olieverontreiniging echter tot totale uitval.

 

Dynamo met vacuümpomp zwaar door olie vervuild

In sommige voertuigen met dieselmotor wordt het vereiste vacuüm voor de rembekrachtiger door een vacuümpomp gegenereerd die aan de dynamo is bevestigd. Een veel voorkomend probleem is dat deze dynamo's volledig door olie worden vervuild en daardoor uitvallen.

 

OORZAKEN

Een van de meest voorkomende oorzaken van dit probleem is de afdichting tussen de dynamo en de vacuümpomp. Deze afdichting, meestal bestaande uit een rubberen ring, gaat door veroudering, maar ook na vervanging van de dynamo, lekken. Vaak wordt de rubberen ring niet vervangen en valt de dynamo na korte tijd uit doordat er olie binnendringt.

 

GEVOLGEN

Binnendringende olie kan de dynamo binnen zeer korte tijd beschadigen en uitval veroorzaken.

 

AANWIJZING

De afdichting tussen de dynamo en de vacuümpomp moet altijd worden vervangen wanneer de componenten gescheiden zijn geweest. Controleer daarbij ook de olie- en vacuümslangen van de vacuümpomp op lekken.

 

Lagerschade aan de dynamo

Lagerschade aan generatoren kan worden herkend aan een sterke geluidsontwikkeling, radiale of axiale speling van de rotor of een geblokkeerde rotor.

OORZAKEN

Mogelijke oorzaken van lagerschade aan dynamo's zijn sterke trillingen of binnendringend water. Maar een te hoge spanning op de aandrijfriem kan ook leiden tot beschadiging of voortijdige slijtage van het lager. De platte geribde riemen kunnen enorme krachten overbrengen op de poelie en daarmee op het lager.

 

GEVOLGEN

Een beschadigd lager kan veel lawaai en aanzienlijke speling in de rotor veroorzaken. Dit kan zelfs zo groot zijn dat door de poelie schade wordt toegebracht aan de dynamobehuizing.

 

LINK-TIP

Hier vindt u tips en oplossingen voor bepaalde symptomen en uitvaloorzaken van een defecte dynamo. Bovendien laten wij u op deze pagina zien hoe u het laadsysteem kunt controleren, zoals visuele inspectie vóór diagnose, het testen van de accu's, de dynamotest en het testen met het diagnoseapparaat. Meer productinformatie over startmotoren en dynamo's van Hella vindt u hier.

Hoe nuttig is dit artikel voor jou?

Helemaal niet nuttig

Zeer nuttig

Vertel ons alstublieft wat u niet leuk vond.
Bedankt! Maar voordat u weggaat!

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Meer informatie over onze nieuwsbrief weergeven Meer informatie over onze nieuwsbrief uitschakelen

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Samen krijgen we auto's snel weer op de weg!

Met uw aanmelding voor de nieuwsbrief hebt u de mogelijkheid om de nieuwe HELLA Werkplaatskalender 2024 nu naar uw werkplaats opgestuurd te krijgen. Zolang de voorraad strekt!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

Let op:
Je wordt pas op de nieuwsbrief ingeschreven nadat je op de bevestigingslink hebt geklikt in de kennisgevingsmail die je binnenkort gaat ontvangen!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

We zijn er bijna!

Het enige wat je hoeft te doen, is je aanmelding te bevestigen!
We hebben een e-mail gestuurd naar your email address.

Controleer je inbox en klik op de bevestigingslink om HELLA TECH WORLD-updates te kunnen ontvangen.

Verkeerde e-mail of geen bevestiging ontvangen?
Klik hier om e.e.a. opnieuw in te voeren.