Ultrasone parkeerhulp – Park Distance Control (PDC)

Wetenswaardigheden en waardevolle tips over het onderwerp ultrasone parkeerhulp.

Belangrijke veiligheidsinstructie
De volgende technische informatie en praktische tips zijn door HELLA ontwikkeld om autogarages bij hun werkzaamheden professioneel te ondersteunen. De op deze website beschikbare informatie mag alleen worden gebruikt door vakmensen die in de desbetreffende materie zijn opgeleid.

Wat betekent Park Distance Control (PDC)?: Basisprincipes

De parkeerhulp is een assistentiesysteem dat de bestuurder ondersteunt bij het manoeuvreren en parkeren en hem waarschuwt voor obstakels in de directe omgeving van het voertuig.

 

De klassieke parkeerhulp werkt met ultrasoon geluid dat wordt uitgezonden door verschillende sensoren. Als er een obstakel wordt gedetecteerd, wordt de bestuurder hier visueel of akoestisch op gewezen. Hoe meer ultrasone sensoren er verdeeld over de breedte van het voertuig zijn geïnstalleerd, hoe nauwkeuriger het meetresultaat zal zijn. Afhankelijk van het voertuig of systeem kunnen er led-indicatoren, grafische weergaven op het scherm of puur akoestische signaalgevers ingebouwd zijn.

Systeemaanduidingen van bepaalde voertuigfabrikanten

Acoustic Parking System (APS) Audi
Park Distance Control (PDC) Volkswagen, Seat, Skoda, BMW, Toyota, Ford, Mazda, Range Rover, Volvo
Parking Assist Module (PAM) Ford
Parktronic Mercedes Benz
Parking Assist System (PAS) Volvo

Ultrasone parkeerhulp (PDC): Opbouw en werking

De volgende systeembeschrijvingen en diagnostische informatie worden bij wijze van voorbeeld weergegeven voor een Golf V Plus. De aanduiding van de fabrikant voor de puur akoestische parkeerhulp is Park Distance Control (PDC). Omdat er in de achterbumper vier ultrasone sensoren zijn ingebouwd, wordt dit een 4-kanaalssysteem genoemd.

Werking van de parkeerhulp

De parkeerhulp wordt geactiveerd, zodra de achteruitversnelling wordt ingeschakeld. De in de bumper gemonteerde ultrasone sensoren zenden in de gecombineerde zend- en ontvangstmodus een aantal ultrasone impulsen uit. De door een obstakel gereflecteerde signalen (echo) worden door de ultrasone sensoren weer opgevangen, versterkt en als digitale informatie doorgestuurd naar het regelapparaat.

 

Op basis van het tijdsverschil van de signalen wordt in het regelapparaat met behulp van een algoritme de afstand tot het obstakel bepaald. In de ontvangstmodus ontvangt een ultrasone sensor ook de signalen van naburige ultrasone sensoren. Zo kan het regelapparaat de signalen van meerdere sensoren evalueren en de minimale afstand berekenen. De akoestische afstandswaarschuwing begint op een afstand van 160 cm. De frequentie van het geluidssignaal verandert naarmate de afstand tot het obstakel kleiner wordt. Als de afstand kleiner is dan 20 cm, klinkt er een ononderbroken geluidssignaal.

 

Als de achteruitversnelling wordt uitgeschakeld of de snelheid toeneemt tot meer dan 15 km/u, wordt de parkeerhulp uitgeschakeld.

Park Distance Control – systeemcomponenten: Overzicht

De parkeerhulp voor de achterzijde van het voertuig bestaat uit de volgende componenten:

Regelapparaat

Het PDC-regelapparaat stuurt de afzonderlijke ultrasone sensoren en de geluidssignaalgever aan.
Op grond van de digitale ingangssignalen bepaalt het regelapparaat de afstand tot het obstakel.

Ultrasone sensoren

Elke sensor heeft zijn eigen elektronica en is met een datakabel verbonden met het regelapparaat. Alle sensoren hebben een gemeenschappelijke voeding.

Opbouw ultrasone sensor:

 • Ontkoppelingselement
 • Membraan
 • Elektrische aansluiting
 • Sensorhuis

Akoestische signaalgever

De signaalgever wordt aangestuurd door het regelapparaat en genereert met behulp van een piëzo-elektrisch keramisch materiaal samen met de resonator een geluidsfrequentie (ca. 1 kHz).

Technische gegevens

Voedingsspanning 9 –16 volt
Ultrasone frequentie 50 kHz – 60 kHz
Detectiehoek: verticaal/horizontaal 60° +/- 10° graden
Bereik 250 cm
Temperatuurbereik -40 tot 85° C

Aanwijzing over werking en gebruik!

Bij voertuigen met een in de fabriek gemonteerde aanhangerkoppeling wordt het PDC-systeem bij gebruik van de aanhanger niet geactiveerd.
In sommige gevallen kan het gebeuren dat kleinere objecten, struiken, stangen of palen niet door het systeem worden gedetecteerd of geregistreerd en kunnen deze zonder menselijk ingrijpen schade aan het voertuig veroorzaken.

Veiligheidsvoorschrift!

De verantwoordelijkheid bij het parkeren en andere manoeuvres berust uitsluitend bij de chauffeur!
De elektronische parkeerhulp is een bestuurdersassistentiesysteem, maar kan de aandacht van de bestuurder niet vervangen. Bij een slechte geluidsreflectie kunnen er als gevolg van fysieke grenzen ook bij de ultrasone meting dode zones in de objectregistratie ontstaan. Daarom is het inschatten van obstakels altijd de verantwoordelijkheid van de bestuurder.

Parkeerhulp defect: Gevolgen

Uitval van de parkeerhulp kan de volgende effecten hebben:

 • Storingslampje brandt (systeemafhankelijk)
 • Foute invoer in het regelapparaat
   

Oorzaken van een defecte parkeerhulp: Uitvalsoorzaken

De volgende oorzaken kunnen verantwoordelijk zijn voor het uitvallen van de parkeerhulp:

 • Spanningsvoorziening niet in orde
 • Externe schade aan de bumper of de sensoren
 • Defecte ultrasone sensor
 • Defecte geluidssignaalgever
 • Defect regelapparaat

Park Distance Control (PDC) controleren: Foutopsporing

De ultrasone sensoren en de werking van het systeem worden bewaakt door het hiervoor bedoelde regelapparaat. Optredende fouten worden opgeslagen in het storingsgeheugen van het regelapparaat en kunnen met een geschikt diagnoseapparaat worden uitgelezen. Bij sommige voertuigmodellen kan er bij een systeemfout bovendien een waarschuwing op het display van het instrumentenpaneel verschijnen. 

 

Voordat er echter wordt begonnen met de diagnose van de regelapparaten, verdient het aanbeveling om als onderdeel van de foutopsporing eerst een visuele controle van de afzonderlijke systeemcomponenten uit te voeren.

Diagnose van de regelapparaten

Bij een diagnose van de regelapparaten kunnen er naar behoefte verschillende functies en voertuiggegevens worden geraadpleegd.

Storingscode

Met deze functie kunnen de in het storingsgeheugen opgeslagen storingscodes worden uitgelezen. Voor de foutopsporing die vervolgens plaatsvindt, worden in de beschrijving van de storingscode algemene aanwijzingen gegeven over de mogelijke effecten of oorzaken.

Parameters uitlezen

Met deze functie kunnen actuele meetwaarden van de besturing zoals de rembekrachtigingsdruk of de stand van het rempedaal worden geselecteerd en weergegeven.

Codering

Met deze functie kan het volume van het waarschuwingssignaal van de parkeerhulp worden aangepast.

Schakelschema's

Voor de foutopsporing kunnen systeemspecifieke schakelschema's uit de voertuiginformatie worden gebruikt. Hieruit kunnen de PIN-bezetting van de stekker van het regelapparaat en de kabelkleuren worden afgelezen, die vervolgens kunnen worden gebruikt voor verdere controles. 

Aanwijzing!

De testdiepte en het aantal verschillende functies kunnen afhankelijk van de voertuigfabrikant en de systeemconfiguratie van de regeleenheid variëren.

Park Distance Control – onderhoud en reparatie: Aanwijzingen

Montage-instructie

Bij het inbouwen van de ultrasone sensor moet ervoor worden gezorgd dat het ontkoppelingselement goed op zijn plaats komt te zitten. Een verkeerde inbouw kan gevolgen hebben voor de werking van de zend- en ontvangstmodus.

Reiniging

Om een adequate werking van het PDC-systeem te waarborgen, moeten de ultrasone sensoren in de bumpers schoon en ijsvrij worden gehouden.
Om schade te voorkomen, mogen de sensoren niet worden gereinigd met een hogedrukreiniger.

Lakkering van de parkeerhulpsensor

In de meeste gevallen zijn de zichtbare oppervlakken van de ultrasone sensoren gelakt in de kleur van het voertuig.
Om storingen in de werking te voorkomen, worden er hiervoor door de voertuigfabrikanten voertuigspecifieke voorschriften gegeven. Zo mag volgens Volkswagen de lakdikte aan de voor- en zijkant van het membraan niet meer dan 125 µm bedragen.
Met betrekking hiertoe moet de actuele voertuigspecifieke informatie van de betreffende voertuigfabrikant in acht worden genomen!

Reparatie-instructie
 • Reparatiewerkzaamheden aan elektrische systemen in het voertuig mogen alleen worden uitgevoerd door geschoolde vakmensen.
 • Verkeerd uitgevoerde reparaties kunnen systeemuitval en ernstig persoonlijk letsel tot gevolg hebben.
 • Neem bij reparaties aan elektrische systemen altijd de veiligheidsvoorschriften en montage-instructies van de betreffende systeem- of voertuigfabrikant in acht.

Parkeerhulp in- en uitbouwen: VIDEO

Parkeerhulp vervangen

In deze video krijgt u belangrijke reparatie-instructies voor het vervangen van de parkeerhulp.

Hoe nuttig is dit artikel voor jou?

Helemaal niet nuttig

Zeer nuttig

Vertel ons alstublieft wat u niet leuk vond.
Bedankt! Maar voordat u weggaat!

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Meer informatie over onze nieuwsbrief weergeven Meer informatie over onze nieuwsbrief uitschakelen

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Samen krijgen we auto's snel weer op de weg!

Met uw aanmelding voor de nieuwsbrief hebt u de mogelijkheid om de nieuwe HELLA Werkplaatskalender 2024 nu naar uw werkplaats opgestuurd te krijgen. Zolang de voorraad strekt!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

Let op:
Je wordt pas op de nieuwsbrief ingeschreven nadat je op de bevestigingslink hebt geklikt in de kennisgevingsmail die je binnenkort gaat ontvangen!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

We zijn er bijna!

Het enige wat je hoeft te doen, is je aanmelding te bevestigen!
We hebben een e-mail gestuurd naar your email address.

Controleer je inbox en klik op de bevestigingslink om HELLA TECH WORLD-updates te kunnen ontvangen.

Verkeerde e-mail of geen bevestiging ontvangen?
Klik hier om e.e.a. opnieuw in te voeren.