SSL| HD-Matrix ledkoplampen: Nuttige informatie, reparatievoorschriften en praktische tips

Hier vindt u waardevolle en nuttige tips voor garages over het thema ontwerp, werking en diagnose van de SSL | HD-Matrix ledkoplampen.

Het licht op de weg wordt digitaal. Dit betekent dat lichtverdelingen in de toekomst voornamelijk zullen worden gerealiseerd via digitale aansturing van lichtmodules met hoge resolutie. Dit resulteert in nieuwe en uiteenlopende toepassingsmogelijkheden, bijvoorbeeld om de verkeersveiligheid te vergroten

Belangrijke veiligheidsinstructie
De volgende technische informatie en praktische tips zijn door HELLA ontwikkeld om autogarages bij hun werkzaamheden professioneel te ondersteunen. De op deze website beschikbare informatie mag alleen worden gebruikt door vakmensen die in de desbetreffende materie zijn opgeleid.

SSL| HD-Matrix ledkoplampen: BASISPRINCIPES

Het licht op de weg wordt digitaal. Dit betekent dat lichtverdelingen in de toekomst voornamelijk zullen worden gerealiseerd via digitale aansturing van lichtmodules met hoge resolutie. Dit resulteert in nieuwe en uiteenlopende toepassingsmogelijkheden, bijvoorbeeld om de verkeersveiligheid te vergroten. De Solid-State Lighting High-Definition (SSL | HD) matrixmodule met Liquid Crystal HD-technologie maakt het mogelijk om de lichtverdeling volledig aan te passen aan de betreffende verkeerssituatie. De nieuwe LCD-koplamp projecteert het licht op de weg met meer dan 32.000 pixels. Hierdoor kan het lichtbeeld intelligent, doorlopend en in realtime worden aangepast aan verschillende rijsituaties. De volgende informatie wordt gepresenteerd aan de hand van een Porsche HD-Matrix ledkoplamp als voorbeeld.

Constructie en werking: WERKING

In deze ledlamp zijn vier lichtmodules met nagenoeg vierkante lenzen op een lamphouder geplaatst. In het onderste gedeelte zijn twee HD-modules voor dimlicht en grootlicht aangebracht. Elk van deze HD-modules bevat een identieke led-array met 16384 micro lichtgevende dioden, die een lichtstroom met hoge resolutie genereert op een oppervlak van slechts 12,8 x 3,2 millimeter. De helderheid van de led-array kan in meer dan 1000 stappen worden aangepast via de systeemregeleenheid, en elke HD-module is uitgerust met een speciaal aangepaste lens met speciaal geslepen glas, waardoor verschillende verlichtingshoeken worden gecreëerd.

De buitenste module met groothoeklens heeft een hoek van 40 graden in de breedte en 10 graden in de hoogte. De binnenste module is op zijn beurt uitgerust met een telelens en bestrijkt een hoek van 20 graden in de breedte en 5 graden in de hoogte. Hoewel het verlichtingsbereik maar half zo groot is als dat van de buitenste module, is hij veel helderder. Door de lichtverdeling van beide HD-modules te overlappen, wordt een brede verlichting met hoge intensiteit bereikt in het centrale gebied.

Met meer dan 32.000 individueel regelbare pixels per koplamp genereren de HD-modules licht met een hoge resolutie, dat dankzij de lichtverdeling alleen wordt geprojecteerd waar het nodig is. De pixels worden aangestuurd door een elektronische regeleenheid voor elke koplamp, die ook door systeemleverancier HELLA is ontwikkeld. In deze context worden voor het eerst zogenaamde GMSL-interfaces (Gigabit Multimedia Serial Link) ingezet vanwege de grote hoeveelheden gegevens.

Om twee lichtbronnen in een koplamp met een enkele regeleenheid aan te sturen, zijn speciale algoritmen ontwikkeld waarmee de lichtverdeling in realtime kan worden berekend. Dit verlicht een gebied van 40 graden horizontaal en 10 graden verticaal met een lichtstroom van meer dan 1400 lumen, waardoor een van de grootste en helderste verlichtingsgebieden met hoge resolutie ontstaat.

De verlichting begint vlak voor het voertuig en bestrijkt het hele bereik van het grootlicht. De benodigde hoeveelheid licht kan afhankelijk van de situatie in dit gebied worden verdeeld. Deze flexibiliteit maakt het mogelijk om bestaande verlichtingsfuncties te verbeteren.

In het bovenste gedeelte zijn twee identieke BI-LED-functiemodules gemonteerd, die met zes krachtige led’s de verlichting direct voor het voertuig (het ‘voorveld’) en de lichtfunctie extra grootlicht realiseren. Het individueel schakelbare en dimbare licht wordt geprojecteerd via geslepen lenzen. Bovendien is op de lamphouder boven elk van de vier modules een lichtstrip voor de lichtfuncties dagrijlicht en positielicht gemonteerd. Als de koplamp van voren wordt bekeken, is het voor het merk kenmerkende vierpuntsdesign zowel overdag als 's nachts te herkennen.

Lichtfuncties

Naast de basisverlichtingsfuncties, zoals dimlicht of grootlicht, kunnen extra functies worden weergegeven ter ondersteuning van de bestuurder

Begrüßung und Verabschiedung 

Verwelkoming en afscheid

De ledverlichting in de koplampen zorgt voor extra zichtbaarheid en veiligheid bij het openen en sluiten van het voertuig. Bij het openen van het voertuig wordt een merkspecifieke animatie gegenereerd door de HD-modules, die op tegenoverliggende oppervlakken wordt geprojecteerd. Na het uitschakelen van het contact en het verlaten van het voertuig vindt de animatie in omgekeerde volgorde plaats

Grootlicht met extra grootlicht

Het extra grootlicht wordt ingeschakeld als het systeem bij ingeschakeld automatisch grootlicht geen voorliggers of tegemoetkomende voertuigen herkent. In dit geval worden de twee functiemodules toegevoegd aan de twee HD-modules die al van dimlicht naar grootlicht zijn overgeschakeld. Hierdoor neemt de hoeveelheid licht toe van 1.400 tot 2.500 lumen en kan de weg tot over een afstand van 600 meter worden verlicht. Het extra grootlicht wordt automatisch uitgeschakeld zodra voorliggers of tegenliggers worden gedetecteerd.

Niet-verblindend grootlicht met extra functie

Het extra grootlicht wordt uitgeschakeld zodra een voorligger of tegemoetkomend voertuig wordt gedetecteerd door de voertuigcamera. Tegelijkertijd wordt het verlichtingsgebied rond het voertuig gedimd door de corresponderende pixels uit te schakelen. De lichtenergie die hierdoor vrijkomt, wordt omgezet in additioneel functioneel HD-licht, zodat de hoeveelheid licht aan beide zijden van de opening wordt verdubbeld en uiteindelijk leidt tot een zichtbare oplichting van het resterende grootlichtgebied. Dit betekent dat al het beschikbare HD-licht volledig benut blijft om de verlichting van de weg te optimaliseren en zo het zicht voor de bestuurder te verbeteren.

Rijstrookassistent voor rijbaanversmallingen

Deze functie projecteert de breedte van het voertuig, inclusief de buitenspiegels, voor de bestuurder visueel op het wegdek, bijvoorbeeld bij wegwerkzaamheden. Zo kan de bestuurder beoordelen of inhalen in die situatie mogelijk is. De verkeersveiligheid wordt verbeterd door de snelheid en stuurcorrecties te verminderen.

Rijstrookoplichting

Deze functie wordt alleen geactiveerd op snelwegen of vergelijkbare wegen en dient om de verlichting van de eigen rijstrook te verbeteren. Ongeacht de positie van het voertuig wordt de rijbaan tussen de rijstrookmarkeringen duidelijk verlicht in de vorm van een ‘tapijt’ van licht. De verlichting wordt naar beide rijstroken verbreed zodra er van rijstrook wordt gewisseld en de rijstrookmarkering wordt overschreden. Zodra het wisselen van rijstrook voltooid is, wordt de verlichting aangepast aan de actuele rijstrook. Hierdoor kan de bestuurder objecten en gevaren in een vroeg stadium herkennen en wordt een ongeconcentreerde rijstrookwissel tegengaan.

Adaptief grootlicht voor snelwegen

Met deze functie zorgt de systeemregeleenheid voor de best mogelijke verlichting van de rijbaan op snelwegen of tweebaanswegen en past tegelijkertijd de lichtverdeling individueel aan de betreffende omstandigheden aan. Tegelijkertijd wordt de verlichting in de richting van het midden van de weg weergegeven met een zachte overgang om onnodige verblinding van tegemoetkomend verkeer te voorkomen.

Communicatie in het voertuig: Wetenswaardigheden

Aan de achterkant van de koplamp is telkens een regeleenheid op het deksel van de behuizing gemonteerd voor elk van de SSL | HD-modules en voorveldmodules.

De belangrijkste taak van deze lichtregeleenheden is het regelen en bewaken van de afzonderlijke lichtfuncties van de koplamp. Naast de centrale regeling van alle verlichtingsfuncties worden ook bijkomende coördinatietaken uitgevoerd, zoals de dynamische aanpassing van de lichtverdeling in adaptieve verlichtingssystemen aan de individuele rijsituatie. De interne voertuigcommunicatie wordt tot stand gebracht door de regeleenheden van de koplampen, in samenwerking met de regeleenheid van het elektrische systeem van het voertuig en de regeleenheden van de afzonderlijke bestuurdersassistentiesystemen via het databussysteem. De lichtregeleenheden communiceren via een databus en ontvangen zo gegevens die permanent en betrouwbaar worden omgezet in de gewenste lichtverdeling. Afhankelijk van het voertuigmodel en de systeemuitrusting kan de netwerkstructuur op verschillende manieren zijn uitgevoerd.

Onderhouds- en reparatievoorschriften: Foutopsporing

Effecten en oorzaken van storingen

Een uitval van de ledkoplampen kan de volgende gevolgen hebben:

 • Foutlampje brandt (systeemafhankelijk)
 • Foutmelding in de desbetreffende koplamp- of systeemregeleenheid

Dit kan de volgende oorzaken hebben:

 • Defecte spanningsvoorziening
 • Externe schade of mechanische defecten
 • Communicatie- of bussysteem defect
 • Uitval van de koplampelektronica
 • Defecte besturingseenheid
 • Defecte ventilatormotor in koplamp

SSL | HD-koplampen: Diagnose-opmerking

De SSL | HD-koplamp en de overige verlichting van het voertuig worden bewaakt door besturingseenheden op een hoger niveau in het voertuigsysteem. Eventuele storingen worden opgeslagen in het storingsgeheugen van de besturingseenheid en kunnen worden uitgelezen met geschikte diagnoseapparatuur. Afhankelijk van het voertuigmodel wordt de bestuurder geïnformeerd over een systeemfout door een extra waarschuwing in de instrumentengroep.

Koplampafstelling: Praktijktips

Nadat de volgende reparatiewerkzaamheden zijn uitgevoerd, moet de SSL | HD-koplamp opnieuw worden afgesteld.

 • Reparatie, waarbij een koplamp werd verwijderd en geïnstalleerd
 • Reparaties of instellingen die van invloed zijn op het voertuigniveau
 • nadat de volgende onderdelen zijn vervangen: Voertuigniveausensor, regeleenheid van het elektrische systeem, stelmotor voor hoogteverstelling, lichtregeleenheden voor SSL | HD-modules of voorveldmodules

Voordat de koplampen worden afgesteld, moet op het voertuig eerst aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

 • Het voertuig en het koplampafstelapparaat staan op een vlakke ondergrond
 • De handrem is eraf en het voertuig is tegen wegrollen beveiligd
 • de bandenspanning is in orde
 • de beschermkappen van de koplampen zijn schoon en vrij van beschadigingen
 • het stuur staat in de "rechtuit"-stand
 • het juiste voertuigniveau is gegarandeerd. Voertuigen die eerst hoger op de veren stonden, moeten worden afgeveerd tot het normale ophangingsniveau.
 • de belading van het voertuig is gecontroleerd en, zo nodig, aangepast aan de door de fabrikant voorgeschreven belading
 • de accuspanning is hoger dan 11,0 volt
 • er zijn geen foutmeldingen in de systeemrelevante comfortbesturingseenheden.

Voor het afstellen van de koplampen is naast een koplampafsteleenheid ook een diagnose-apparaat nodig. Het afstelproces wordt gestart door de diagnose-eenheid en uitgevoerd volgens vooraf bepaalde werkprocedures. Indien het voertuig is uitgerust met een niveauregelsysteem, moet het chassis op het normale niveau worden gebracht en het regelsysteem vóór de afstelling worden gedeactiveerd. Na een succesvolle afstelling wordt de regeling weer geactiveerd.

Hoe nuttig is dit artikel voor jou?

Helemaal niet nuttig

Zeer nuttig

Vertel ons alstublieft wat u niet leuk vond.
Bedankt! Maar voordat u weggaat!

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Meer informatie over onze nieuwsbrief weergeven Meer informatie over onze nieuwsbrief uitschakelen

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Samen krijgen we auto's snel weer op de weg!

Met uw aanmelding voor de nieuwsbrief hebt u de mogelijkheid om de nieuwe HELLA Werkplaatskalender 2024 nu naar uw werkplaats opgestuurd te krijgen. Zolang de voorraad strekt!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

Let op:
Je wordt pas op de nieuwsbrief ingeschreven nadat je op de bevestigingslink hebt geklikt in de kennisgevingsmail die je binnenkort gaat ontvangen!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

We zijn er bijna!

Het enige wat je hoeft te doen, is je aanmelding te bevestigen!
We hebben een e-mail gestuurd naar your email address.

Controleer je inbox en klik op de bevestigingslink om HELLA TECH WORLD-updates te kunnen ontvangen.

Verkeerde e-mail of geen bevestiging ontvangen?
Klik hier om e.e.a. opnieuw in te voeren.