Startmotoren met verschillende aantallen tanden

Gegevensblad
ReserveonderdeelStartmotoren
InstructieVerschillend aantal tanden

Belangrijke veiligheidsinstructie De volgende technische informatie en praktische tips zijn door HELLA ontwikkeld om autogarages professioneel te ondersteunen bij hun werkzaamheden. De op deze website gegeven informatie mag alleen worden gebruikt door vakmensen die in het betreffende vakgebied zijn opgeleid.

Verschillend aantal tanden op de startmotor

In het garageleven van alledag kan het bij het zoeken naar onderdelen gebeuren dat startmotoren in verschillende versies met verschillende aantallen tanden voor een voertuig worden aangeboden.

 

Dit kan te wijten zijn aan het feit dat de OE-onderdelen door verschillende leveranciers worden geleverd of dat de leveranciers van vervangende onderdelen later wijzigingen aan het product aanbrengen.

 

De beslissende factor in dit verband is niet het precieze aantal tanden, maar de verplaatsing van de afstand tussen het starttandwiel en de tandkrans op het voertuig. Afhankelijk van het startmotorrondsel schuift de rondselas hoger of lager ten opzichte van de startmotor-tandkrans. 

 

Het verschil wordt alleen zichtbaar als je naar de lagerpot kijkt. 

 

Als dus bijvoorbeeld een startmotor met 11 tanden wordt vervangen door een startmotor met 12 tanden, dan wordt de rondselas verder van de tandkrans gezet. Het contactpunt van beide rondsels, startmotor en tandkrans, blijft hetzelfde, ondanks het verschillend aantal tanden.

 

Als er dus een startmotor ter vervanging wordt geleverd met een afwijkend aantal tanden, kan deze – onder voorwaarde dat hij correct aan het voertuig is toegewezen - zonder meer worden ingebouwd. 


DIT VINDT U MISSCHIEN OOK INTERESSANT

Reproductie, verspreiding, vermenigvuldiging, te gelde maken, in welke vorm ook, en mededeling van de inhoud van dit document of delen daarvan is alleen toegestaan met onze uitdrukkelijke schriftelijke goedkeuring en onder vermelding van de bron. Schematische tekeningen, afbeeldingen en beschrijvingen dienen uitsluitend om de tekst van het document te verklaren en te illustreren en kunnen niet worden gebruikt als basis voor montage of constructie. Alle rechten voorbehouden.

Belangrijke veiligheidsinstructie De volgende technische informatie en praktische tips zijn door HELLA ontwikkeld om autogarages professioneel te ondersteunen bij hun werkzaamheden. De op deze website gegeven informatie mag alleen worden gebruikt door vakmensen die in het betreffende vakgebied zijn opgeleid. Reproductie, verspreiding, vermenigvuldiging, te gelde maken, in welke vorm ook, en mededeling van de inhoud van dit document of delen daarvan is alleen toegestaan met onze uitdrukkelijke schriftelijke goedkeuring en onder vermelding van de bron. Schematische tekeningen, afbeeldingen en beschrijvingen dienen uitsluitend om de tekst van het document te verklaren en te illustreren en kunnen niet worden gebruikt als basis voor montage of constructie. Alle rechten voorbehouden.