De range extender | HELLA

Algemeen

De range extender (afbeelding 1), soms ook wel aangeduid als actieradiusvergroter, wordt onder andere toegepast bij elektrische voertuigen

(zoals de Opel Ampera, Chevrolet Volt en BMW i3).

Het gaat hierbij om een extra aggregaat dat de actieradius van het elektrische voertuig verhoogt.

Range extenders zijn doorgaans verbrandingsmotoren die een generator aandrijven en hiermee de elektromotor evenals de accu's van stroom voorzien.

Afbeelding 1

Functie

Bij het seriële hybride systeem (afbeelding 2) wordt de door de verbrandingsmotor gegenereerde mechanische energie niet rechtstreeks voor de aandrijving gebruikt. In plaats daarvan drijft deze een generator aan waarmee de elektromotor en accu's van stroom worden voorzien.

Doordat de range extender van de mechanische aandrijflijn ontkoppeld is, kan het aggregaat binnen een efficiënt koppel-toerentalbereik worden gebruikt.

De maximale rijprestaties (topsnelheid en acceleratie) worden uitsluitend op basis van de energie uit de accu bereikt.

Als de laadtoestand van de accu een kritisch punt bereikt, wordt de range extender automatisch ingeschakeld en levert deze de noodzakelijke energie die nodig is voor de elektrische aandrijving.

Afbeelding 2

Uitvalsoorzaken

Net als elke andere in de handel verkrijgbare verbrandingsmotor kan de range extender door de volgende oorzaken uitvallen.

  • Geen bedrijfsstof
  • Mechanische schade
  • Elektronische schade

Belangrijke veiligheidsinstructie De volgende technische informatie en praktische tips zijn door HELLA ontwikkeld om autogarages professioneel te ondersteunen bij hun werkzaamheden. De op deze website gegeven informatie mag alleen worden gebruikt door vakmensen die in het betreffende vakgebied zijn opgeleid. Reproductie, verspreiding, vermenigvuldiging, te gelde maken, in welke vorm ook, en mededeling van de inhoud van dit document of delen daarvan is alleen toegestaan met onze uitdrukkelijke schriftelijke goedkeuring en onder vermelding van de bron. Schematische tekeningen, afbeeldingen en beschrijvingen dienen uitsluitend om de tekst van het document te verklaren en te illustreren en kunnen niet worden gebruikt als basis voor montage of constructie. Alle rechten voorbehouden.