BACK

OLED, Matrix-LED-grootlicht en lichtanimaties – Het intelligente lichtconcept in de nieuwe Audi A8 direct in één oogopslag

04/17/2018

De eisen die aan auto's worden gesteld, zijn veranderd. Vooral in de topklasse verwachten autokopers nieuwe, innovatieve verlichtingsconcepten en een uniek verlichtingsdesign. Als geheel ook nog eens kan worden geïndividualiseerd is het helemaal perfect!

HELLA heeft in samenwerking met Audi een omvangrijk verlichtingspakket ontwikkeld, dat precies aan deze eisen voldoet: het lichtconcept van de nieuwe Audi A8 biedt alles wat op dit moment mogelijk is.


Geen verblinder: het licht in de nieuwe Audi A8

Laten we het opvallende ontwerp van de nieuwe Audi A8 eens nader bekijken. Wat direct opvalt, zijn de scherp afgetekende koplampen. Het bijzondere hoogtepunt hiervan is het Matrix-LED-grootlicht, dat een optimaal zicht mogelijk maakt. Hierin zijn per eenheid 32 kleine, individueel instelbare LED's geïntegreerd, die het licht in twee lijnen uitstralen. Hierdoor en dankzij het variabel aanstuurbare dimlicht in het onderste gedeelte van de koplamp, verlicht de A8 de weg dynamisch en zeer nauwkeurig. De andere weggebruikers worden gespaard door de lichtconus en niet verblind.

Als optie is voor de nieuwe Audi A8 een bijzonder krachtig lasergrootlicht verkrijgbaar, dat bij snelheden van 70 km/u en hoger automatisch in werking treedt. In elke koplamp is een kleine lasermodule geïntegreerd, die een puntsgewijs geprojecteerde lichtbundel enkele honderden meters ver schijnt. Het lasergrootlicht past zich voor het eerst dynamisch aan het verloop van de weg aan. Dit zorgt voor een nog betere verlichting van bochten.


Communicatie met de bestuurder

Een ander hoogtepunt is merkbaar bij het openen van de nieuwe Audi A8, want de auto communiceert dan rechtstreeks met de bestuurder. Een dynamische lichtanimatie van het dagrijlicht verwelkomt de bestuurder. Bij het verlaten en afsluiten van het voertuig nemen de OLED-achterlichten (Organic Light Emitting Diode) met een opvallende animatie afscheid van de bestuurder.

Ook in het interieur is de individuele lichttaal voortgezet. Zijwaartse lichtbanden tussen de handgrepen in de dakhemelbekleding begroeten de bestuurder met lopende lichteffecten en nemen zo ook weer afscheid. Tijdens het rijden zorgen zij voor een aangename sfeer.

Ook aan de passagiers is gedacht. Een optioneel leverbare Matrix-LED-leeslamp in de dakhemelbekleding achter zorgt voor gerichte verlichting.