EGEA-nieuwsbrief: Nieuwe uitdagingen voor garages door ADAS en Co.

Misschien herinneren de ouderen onder jullie zich dat nog: Ooit, lang geleden, kwam er in garages inderdaad nog een schroevendraaier bij kijken... Oké, dat is een tikje overdreven, natuurlijk. Maar ik weet zeker dat jullie het met ons eens zijn als we zeggen: Het takenpakket van vakmensen in de garage is de laatste jaren aanzienlijk veranderd - nieuwe functiebenamingen zoals auto-mechatronicus zijn daar slechts één indicatie van. Aangewakkerd door de energiecrisis komen nu ook steeds vaker e-auto's met speciale eisen op de hefbrug terecht. Maar ook in voertuigen met klassieke verbrandingsmotoren neemt het aandeel van elektronische onderdelen toe. Ten slotte doen digitalisering en automatisering in de vorm van geavanceerde hulpsystemen voor de bestuurder (Advanced Drivers Assistance Systems - ADAS) steeds meer hun intrede in de automobielindustrie - en daarmee ook nieuwe uitdagingen voor de garages. In zijn nieuwsbrief van juni gaat de European Garage Equipment Association (EGEA) nader in op hoe dit in detail gebeurt.

ADAS: Verplicht in nieuwe auto's

Jullie hebben in uw garage waarschijnlijk al rijhulpsystemen gerepareerd of onderhouden. De kans is groot dat jullie deze Advanced Drivers Assistance Systems (ADAS) in de toekomst nog vaker zullen tegenkomen: Een EU-verordening bepaalt namelijk dat de noodremassistent en de noodrijstrookassistent in de toekomst verplicht tot de standaarduitrusting van nieuwe auto's zullen behoren. Het automatische noodoproepsysteem E-Call is sinds 2018 standaard in alle nieuwe voertuigen. Geavanceerde ADAS-systemen zoals Lidar, een vorm van driedimensionale laserscanning, zijn een andere stap in de richting van autonoom rijden. IT-vaardigheden kunnen ook op andere plaatsen geen kwaad. Moderne auto's ontwikkelen zich steeds meer tot krachtige computers op wielen. In plaats van verschillende gedecentraliseerde regeleenheden vertrouwen autofabrikanten op een centrale server die de elektronische functies in het voertuig bundelt. Dit resulteert in nieuwe mogelijkheden voor apps en gegevensuitwisseling.

Digitale diensten zullen in de toekomst deel gaan uitmaken van het dagelijkse leven in de garage

Geen twijfel mogelijk: De nieuwe technologieën zorgen voor meer comfort en een lager risico op ongevallen voor de inzittenden van het voertuig. Maar de EGEA ziet ook nieuwe verantwoordelijkheden voor jullie: In de toekomst zal het niet meer alleen gaan om versleten remblokken, defecte V-snaren en dergelijke, maar steeds meer om digitale diensten. "Diagnostiek, kalibratie-apparatuur en hoogspanningsexpertise worden de norm in de bedrijfstak", aldus de EGEA-nieuwsbrief.

 

De trend naar digitalisering brengt echter niet alleen voordelen met zich mee, maar opent ook de deur voor ongenode gasten. We hebben het natuurlijk over mogelijke cyberaanvallen. Onbevoegden zouden toegang kunnen krijgen tot privégegevens of de volledige controle over het gehackte voertuig kunnen overnemen. Een horrorscenario dat ook de politiek bezighoudt. De Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (VN/ECE) heeft cyberrichtlijnen R155 en R156 uitgevaardigd om autobezitters te beschermen tegen hackingaanvallen. De richtlijnen schrijven in wezen voor dat voertuigfabrikanten voor nieuwe typegoedkeuringen moeten beschikken over een Cyber Security Management System en een Software Update Management System. In de praktijk betekent dit voor veel garages een beperkte diagnostische toegang tot de OBD-poort. Zelfs voor eenvoudige activiteiten zoals het uitlezen van een foutcode of het vervangen van een onderdeel hebben de betrokken garages een vergunning nodig. Toegangsbevoegdheid is alleen beschikbaar via dienovereenkomstige certificaten.

 

Zoals de EGEA in zijn nieuwsbrief schrijft, voert de organisatie intensieve besprekingen met de EU-Commissie, de autofabrikanten en andere aftermarket-organisaties om een werkbare oplossing te vinden voor alle deelnemers aan de aftermarket.