BACK

Word een servicekampioen

04/17/2018

5 servicetips voor jouw autowerkplaats – zo krijg je de klant enthousiast

Wat wensen klanten van een werkplaats? Vooral een uitstekende kwaliteit natuurlijk! Maar ook een goede service staat bovenaan het verlanglijstje. Wie wil immers naar een bedrijf waar nauwelijks service wordt geboden, als hij bij de concurrent een overvloed aan service krijgt? Terwijl een werkelijk goede service soms zo simpel is!

Om jouw werkplaats een nog betere reputatie te bieden, hebben wij een klein servicelijstje samengesteld – met 5 categorieën waardevolle ideeën en suggesties voor echte klantenbinding. Zo wordt jouw werkplaats in een mum van tijd een ware servicekampioen.

1. Klantendatabase – niet sexy, maar wel effectief

Herinneren

Zoals een APK-herinnering, korte tip over het wisselen van de banden of herinnering aan een reeds afgesproken servicebeurt: klanten ervaren dit als een goede service en je voorkomt omzetverliezen voor de werkplaats door gemiste afspraken.

Feliciteren

Een kleine felicitatiekaart of een korte e-mail met kortingsbon kunnen een glimlach op het gezicht van de klant toveren en met wat geluk tot een afspraak voor een nieuwe servicebeurt leiden.

Voertuiggegevens klaarzetten

Wanneer een voertuig van eigenaar wisselt, kan de terbeschikkingstelling van voertuiggegevens een grote hulp voor de klant betekenen. Geen probleem dankzij de werkplaatsdatabase!

2. De eerste indruk telt

Terrein als reclamebord

Een schoon terrein is het eerste reclamebord van een ordelijke werkplaats: regelmatig geveegd, met veiligheidsbrievenbus (waarin voertuigsleutels en -papieren kunnen worden gedeponeerd) en heldere verlichting maken het werkplaatsbezoek tot een positieve ervaring.

De receptie moet de klant verwelkomen!

Net als het terrein, zijn ook de werkplaats en receptie: schoon en ordelijk. Een goed gevulde brochurestandaard, een bosje verse bloemen op de balie, evenals een goed verzorgd toilet dragen in belangrijke mate bij aan het welbevinden van de klant.

Pluspunt medewerkers

Een naamplaatje op de borst van de medewerkers vergemakkelijkt het contact met de klant – en maakt het tevens iets persoonlijker.

3. Wachttijd = servicetijd

Rondom goed verzorgd

Zitgelegenheden met drankjes, zoals water of koffie, geven de klant een relaxed gevoel wanneer hij even moet wachten. Ook schoon bestek, suiker, zoetstof en wat snoepgoed ontbreken natuurlijk niet – hierdoor neemt men het de medewerkers niet kwalijk als men soms wat langer moet wachten.

Goed verzorgd

Om ervoor te zorgen dat jouw klanten hun smartphone ook bij een lage accustand kunnen gebruiken, kun je hen een meervoudig laadstation ter beschikking stellen. In geen geval mogen echter de klassieke kranten en tijdschriften evenals een kleine selectie uit allerlei magazines ontbreken.

Voor ieder wat wils

Klanten met kinderen ervaren een verschoningsmogelijkheid in de toiletruimte, een kinderhoekje met speelgoed, een tekenboek met viltstiften of een klein relatiegeschenk als een goede service. Hondenbezitters zijn blij met een waterbak met vers water of een hondendeken tegen de koude vloer.

4. De impopulaire rekening verzachten

Een goede uitleg is het halve werk

Echte servicekampioenen lichten de rekening toe. De reden van de benodigde tijd, waarom een bepaald materiaal nodig was of posten die niet helemaal duidelijk zijn.

Kleine hulpjes

Een gereed liggende hoes, een gevulde balpenhouder of een reeds vervaardigde kopie van de rekening: Echte servicekampioenen maken het hun klant zo eenvoudig mogelijk.

5. Punten scoren bij de voertuigteruggave

De juiste parkeerplaats

Wanneer je de klant naar het voertuig begeleidt, ben je hard op weg zijn favoriete werkplaats te worden. Nog een goede tip: als het voertuig van de klant in de zon moet staan, dan kan een autozonwering de warmteontwikkeling in het voertuig ten minste draaglijk maken.

Extra services

Ook een gratis extraatje kan indruk op de klant maken: bijvulling van de sproeiervloeistof of zelfs de koelvloeistof, controle van de bandenspanning of een reiniging van de auto maken indruk!

Ook als je slechts enkele van deze praktische tips uitvoert, is een hogere klantentevredenheid gegarandeerd!