LED dagrijlichten 2PT 980 680-101 tot - 861 met vereenvoudigde montage | HELLA

Algemene opmerkingen

Het thema dagrijlicht wint in Europa en daarbuiten steeds meer aan betekenis. Verkeersministers, automobielclubs en chauffeurs hebben de duidelijke veiligheidsvoordelen van deze lichten erkend. Vanaf februari 2011 moeten alle nieuwe wagens (bedrijfswagens vanaf halverwege 2012) van fabriekswege met speciale dagrijlichten uitgerust worden. Omdat grote autoconstructeurs hun voertuigen vandaag standaard van dagrijlichten voorzien, stijgt de motivatie, om het eigen voertuig met deze toekomstgerichte techniek uit te rusten.

Opbouw en werking

Dit dagrijrlicht onderscheidt zich door zijn geringe afmetingen betr. de hoogte en diepte (z. afb.).


Als lichtbron dienen 12 LED's met een stroomopname van 2 Watt per licht. Deze functioneren gewoonlijk gedurende de hele levensduur van het voertuig. De LED's zijn vaste onderdelen van de lampen en moeten dus niet verwisseld worden. 12 precisieoptieken verdelen het door de LED's uitgestraalde licht volgens de wettelijke specificaties. De lichtlens uit doorzichtig nylon in de Zwitserse Grilamid®-techniek biedt hoge stootbestendigheid en is bestand tegen UV-straling en chemicaliën.

Montage in het voertuig

Bij de ontwikkeling van deze dagrijlichten werd de nadruk op een eenvoudige en ongecompliceerde montage gelegd. Hiertoe worden de montagestrips met telkens 2 schroeven op de geschikte plaats (bijv. ventilatierooster) aan het voertuig gemonteerd. Naargelang het voertuigfront moeten de uitsparingen passend gemaakt worden voor de lampen.


Daarna worden de lampen in de montage-
strips ingeschoven.


Elektrische aansluiting

De aansluiting gebeurt via de klemmen 15 (ontstekings-plus), klem 58 (navigatielicht) en klem 31 (massa). Omdat de lampen geen eigen aansturingselektronica bezitten, is een wisselrelais voor de juiste werkingswijze nodig.

Belangrijke veiligheidsinstructie De volgende technische informatie en praktische tips zijn door HELLA ontwikkeld om autogarages professioneel te ondersteunen bij hun werkzaamheden. De op deze website gegeven informatie mag alleen worden gebruikt door vakmensen die in het betreffende vakgebied zijn opgeleid. Reproductie, verspreiding, vermenigvuldiging, te gelde maken, in welke vorm ook, en mededeling van de inhoud van dit document of delen daarvan is alleen toegestaan met onze uitdrukkelijke schriftelijke goedkeuring en onder vermelding van de bron. Schematische tekeningen, afbeeldingen en beschrijvingen dienen uitsluitend om de tekst van het document te verklaren en te illustreren en kunnen niet worden gebruikt als basis voor montage of constructie. Alle rechten voorbehouden.