Inrij-instructie remschijven | HELLA PAGID

Algemeen

Na de montage van nieuwe remschijven en remblokken duurt het enige tijd voordat de wrijvingsvlakken van beide componenten zich aan elkaar hebben aangepast.

Om zeker te kunnen zijn van een betrouwbare en goede werking van de wielrem is het nodig de wrijvingsvlakken op elkaar af te stemmen door de rem in te rijden.

Indien dit niet gebeurt, is het mogelijk dat er ongewenste materiaaloverdracht plaatsvindt en dat er ongelijkmatige afzettingen op de wrijvingsvlakken ontstaan. Dit kan onaangename trillingen en geluiden tot gevolg hebben. Om onnodige klachten te voorkomen, adviseren wij daarom de onderstaande inrij- en montage-instructies op te volgen.

Inrij-instructies

Neem in de inrijperiode altijd de volgende aanwijzingen in acht.

 • Het inrijden mag alleen plaatsvinden op wegen waar de hier beschreven manoeuvres veilig kunnen worden uitgevoerd.
 • Het inrijden dient te gebeuren met een aan het wegverkeer aangepaste normale snelheidsvermindering door stapsgewijze verwarming zonder warmteshock.
 • De eerste keren dat er wordt geremd, dient dat rustig en voorzichtig te gebeuren. De uitgangssnelheid mag daarbij max. 50 km/u bedragen.
 • Rem daarna verschillende keren vanuit een matige snelheid.
 • Laat de remschijf tussen de remcycli in altijd door de rijwind afkoelen.
 • Laat het remsysteem tot slot afkoelen door matig snel te rijden.
 • Rem niet te plotseling of langdurig om de aanpassing sneller te laten verlopen, wanneer dat niet nodig is.

Aanwijzing voor gecoate remschijven

Gecoate remschijven worden volgens verschillende methodes gelakt met een weer- en temperatuurbestendige deklaag. Omdat een dergelijke deklaag ook wordt aangebracht op de frictiering van de remschijf, moet tijdens de inrijperiode rekening worden gehouden met het volgende.

 • Door het afslijten van het coatingmateriaal is het mogelijk dat er de eerste keren dat er wordt geremd, malende geluiden te horen zijn of er een lichte rookontwikkeling optreedt. Dit kan echter geen kwaad.
 • Na de inrijperiode moeten de wrijvingsvlakken metaalachtig blank zijn.
 • Het afgesleten coatingmateriaal voor de remblokken heeft geen invloed op het verdere remgedrag.

Reparatie-instructie

 • Neem in dit verband ook de onderhouds- en reparatie-instructies van de betreffende voertuigfabrikant in acht!
 • Om de veiligheid in het wegverkeer te waarborgen door een optimale werking van het remsysteem, adviseren wij de remmen voor aflevering aan de klant "in te rijden".
 • Wanneer het dagelijks werk bij uw garagebedrijf het niet toelaat de remmen in te rijden, informeer uw klanten hier dan voldoende over.

Belangrijke veiligheidsinstructie De volgende technische informatie en praktische tips zijn door HELLA ontwikkeld om autogarages professioneel te ondersteunen bij hun werkzaamheden. De op deze website gegeven informatie mag alleen worden gebruikt door vakmensen die in het betreffende vakgebied zijn opgeleid. Reproductie, verspreiding, vermenigvuldiging, te gelde maken, in welke vorm ook, en mededeling van de inhoud van dit document of delen daarvan is alleen toegestaan met onze uitdrukkelijke schriftelijke goedkeuring en onder vermelding van de bron. Schematische tekeningen, afbeeldingen en beschrijvingen dienen uitsluitend om de tekst van het document te verklaren en te illustreren en kunnen niet worden gebruikt als basis voor montage of constructie. Alle rechten voorbehouden.

Hoe nuttig is dit artikel voor jou?

Helemaal niet nuttig

Zeer nuttig

Vertel ons alstublieft wat u niet leuk vond.
Bedankt! Maar voordat u weggaat!

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Meer informatie over onze nieuwsbrief weergeven Meer informatie over onze nieuwsbrief uitschakelen

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Samen krijgen we auto's snel weer op de weg!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

Let op:
Je wordt pas op de nieuwsbrief ingeschreven nadat je op de bevestigingslink hebt geklikt in de kennisgevingsmail die je binnenkort gaat ontvangen!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

We zijn er bijna!

Het enige wat je hoeft te doen, is je aanmelding te bevestigen!
We hebben een e-mail gestuurd naar your email address.

Controleer je inbox en klik op de bevestigingslink om HELLA TECH WORLD-updates te kunnen ontvangen.

Verkeerde e-mail of geen bevestiging ontvangen?
Klik hier om e.e.a. opnieuw in te voeren.