Afschuifsterkte | HELLA PAGID

Controle van de afschuifsterkte

In veel publicaties over de ECE-R90-goedkeuring wordt het begrip afschuifsterkte genoemd.

Wat wordt daaronder verstaan?

De afschuifsterkte controleert de sterkte van de verbinding tussen het frictiemateriaal en draagplaat van het remblok. Tijdens de test wordt opzettelijk zoveel kracht uitgeoefend dat het frictiemateriaal van de draagplaat wordt losgetrokken.

Het doel van deze test is te voorkomen dat het frictiemateriaal tijdens de levensduur van het remblok van de draagplaat loskomt. Hierdoor zou het remsysteem plotseling volledig kunnen uitvallen.

In de volgende afbeelding wordt de testprocedure nader toegelicht:

  1. Remblok
  2. Afschuifmes
  3. Tegenhouder
  4. Bevestigingsvoorziening
  5. Aandrukkracht
  6. Afschuifkracht

Het remblok (1) wordt in een bevestigingsvoorziening (4) aangebracht en daar met een tegenhouder (3) onder een geringe kracht gehouden.

Het afschuifmes (2) wordt tegen het frictiemateriaal geschoven, waarna de afschuifkracht geleidelijk zo ver wordt verhoogd tot het frictiemateriaal van de draagplaat van het remblok wordt afgescheiden.

De afschuifsterkte is het quotiënt van de gemeten kracht op het moment van afscheiding van het remblokmateriaal en het oppervlak van het frictiemateriaal.

De EU-richtlijn ECE-R90 vereist een minimale afschuifsterkte van 250 N/mm². Deze waarde wordt door al onze producten beduidend overschreden.

Belangrijke veiligheidsinstructie De volgende technische informatie en praktische tips zijn door HELLA ontwikkeld om autogarages professioneel te ondersteunen bij hun werkzaamheden. De op deze website gegeven informatie mag alleen worden gebruikt door vakmensen die in het betreffende vakgebied zijn opgeleid. Reproductie, verspreiding, vermenigvuldiging, te gelde maken, in welke vorm ook, en mededeling van de inhoud van dit document of delen daarvan is alleen toegestaan met onze uitdrukkelijke schriftelijke goedkeuring en onder vermelding van de bron. Schematische tekeningen, afbeeldingen en beschrijvingen dienen uitsluitend om de tekst van het document te verklaren en te illustreren en kunnen niet worden gebruikt als basis voor montage of constructie. Alle rechten voorbehouden.

Hoe nuttig is dit artikel voor jou?

Helemaal niet nuttig

Zeer nuttig

Vertel ons alstublieft wat u niet leuk vond.
Bedankt! Maar voordat u weggaat!

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Meer informatie over onze nieuwsbrief weergeven Meer informatie over onze nieuwsbrief uitschakelen

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Samen krijgen we auto's snel weer op de weg!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

Let op:
Je wordt pas op de nieuwsbrief ingeschreven nadat je op de bevestigingslink hebt geklikt in de kennisgevingsmail die je binnenkort gaat ontvangen!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

We zijn er bijna!

Het enige wat je hoeft te doen, is je aanmelding te bevestigen!
We hebben een e-mail gestuurd naar your email address.

Controleer je inbox en klik op de bevestigingslink om HELLA TECH WORLD-updates te kunnen ontvangen.

Verkeerde e-mail of geen bevestiging ontvangen?
Klik hier om e.e.a. opnieuw in te voeren.