BACK

Uniek elektrisch-voertuigconcept uit Zwitserland: de 'TWIKE 5' bereikt 190 km/u

09/05/2019

Heb je wel eens gehoord van 'human power hybrid'? Nee? Wij ook niet. Maar deze term is 100% van toepassing op een uniek elektrisch-voertuigconcept uit Zwitserland. De zogenaamde 'TWIKE 5' heeft namelijk pedalen aan boord voor optionele ondersteuning van de elektromotor met spierkracht.

 

Een bijzonder concept en bijzonder om te zien

Net zo bijzonder als het concept is, ziet de elektrische driewieler er ook uit: de TWIKE 5 doet denken aan een mix van een ligfiets en een auto uit de verre toekomst en kan daarom zonder meer spectaculair worden genoemd.

 

De cijfers van de fabrikant zijn verbazingwekkend. het elektrische voertuig met drie wielen zal een topsnelheid hebben van 190 km/u en met de grootste accu van 30 kWh een bereik hebben van maximaal 500 kilometer. Op dit moment ontbreekt er nog een paar euro voor de financiering, maar als alles goed gaat, zal de serieproductie van voorlopig tot 500 stuks gelimiteerde kleine serie van de ligfiets met elektrische ondersteuning in het voorjaar van 2020 van start gaan.

 

Vervolg van een succesverhaal

De TWIKE 5 moet een direct vervolg geven aan het succes van de TWIKE 3, die al sinds 1995 op de markt is. Dat dit heel goed mogelijk is, blijkt wel uit de bijna 700 reserveringen die er tot nu toe zijn ontvangen voor de elektrische driewieler en uit het feit dat de financieringsdoelstelling van 2 miljoen euro al bijna is gehaald.

 

Verantwoordelijk voor de TWIKE 5 is de firma FINE Mobile GmbH uit Rosenthal, die in 2002 de rechten voor de oorspronkelijk in Zwitserland ontwikkelde ligfiets met elektrische motor heeft verworven. Deze benaming stond destijds – net als nu – voor een combinatie van 'twin' en 'bike', dat wil zeggen een overdekte fiets die door twee personen tegelijk kan worden gebruikt.

 

Opladen met spierkracht

Een trap op de pedalen, die aan de bestuurderskant standaard aanwezig zijn en voor de bijrijderskant als optie besteld kunnen worden, draagt niet alleen bij tot de eigen fitheid. De door pure spierkracht opgewekte energie laadt ook de batterij op. Overigens: met accu gaat de elektrische driewieler 500 kilogram wegen (zonder accu: 380 kg). Als lading is dan nog eens 250 kilo extra toegestaan. In de bagageruimte achterin past 300 liter en er zal zelfs plaats zijn voor een paar ski's. Een stuurwiel heeft de TWIKE 5 niet. Hij wordt bestuurd met behulp van zogenaamde 'sidesticks', die zich links en rechts van de bestuurder bevinden.

 

Verschillende accuversies gepland

Voor de aandrijving is gekozen voor een elektromotor met een nominaal vermogen van 15 kW en een piekvermogen van 70 kW. Dat is slim bedacht, want hierdoor valt het voertuig in de Europese goedkeuringscategorie L5e (zonder vermogensbegrenzing) en is er voor het besturen alleen een eenvoudig motorrijbewijs van de categorie A1 nodig. Er zijn vier accuversies gepland. In de basisversie wordt een 15 kWh-accu ingebouwd die een snelheid tot 120 km/u mogelijk maakt en stroom levert voor een bereik van 150 tot 250 kilometer. De daaropvolgende versies hebben een accucapaciteit van 20 en 25 kWh, een maximaal bereik van respectievelijk 330 en 415 kilometer en maken een snelheid mogelijk van respectievelijk 140 en 155 km/u. De topversie, die ongeveer 50.000 euro gaat kosten, wordt uitgerust met een 30 kWh-accu, die tot 500 kilometer puur elektrisch rijplezier moet bieden. Voorlopig zal de maximumsnelheid gelimiteerd zijn tot 165 km/u. Dankzij een speciaal ontwikkeld chassis en een verbeterde aërodynamica zal het echter mogelijk zijn om het voertuig later, als de bestuurder kan aantonen dat hij beschikt over voldoende rijervaring en veilig genoeg rijdt, vrij te geven voor een snelheid tot 190 km/u. Het stroomverbruik, dat ten opzichte van het vorige model is verlaagd, zal volgens de fabrikant 8 kWh per 100 km bedragen. Volgens de voor conventionele personenwagens gehanteerde WLTP-cyclus zou dit zelfs maar ongeveer 6,5 kWh per 100 km zijn.

 

Fotobron: twike_manufacturer/Flickr