BACK

Stotterende Stuttgarter – verkeerde nokkenaspositie

01/14/2020

In deze casestudy laten we je zien waarom een mechanische fout bij een Mercedes Benz E200 met motortype 271 uit het jaar 2003 tot gevolg had dat de motor onregelmatig draaide en dat het motorcontrolelampje ging branden. Het voertuig werd bij de werkplaats afgegeven met de mededeling dat hij bij constant rijden stotterde. Als onderdeel van de storingsdiagnose werd uit het storingsgeheugen van de motorregeleenheid de foutcode P200B uitgelezen, wat duidde op een onaannemelijk nokkenassignaal. Op basis van de storingsbeschrijving werden bij de werkplaats de nokkenassensoren en de krukassensor vervangen. Maar met deze maatregel was het probleem niet verholpen.

De oplossing voor een juiste storingsdiagnose

Lees het storingsgeheugen opnieuw uit en ga na welke van de nokkenassignalen wordt weergegeven als onaannemelijk. Als beide signalen worden weergegeven, kan een overgeslagen distributieketting de oorzaak zijn. In de meeste gevallen verwijst de foutcode echter maar naar één van de nokkenassen. In dit geval zit het probleem mogelijk in het nokkenas-verstelsysteem. Bij een visuele controle moet de positie van de twee regelplunjers in de centraal geplaatste nokkenasverstellers worden gecontroleerd. Belangrijk: Dit is alleen mogelijk als het cilinderkopdeksel is gedemonteerd en de magneet is verwijderd! Houd er rekening mee dat de regelplunjers in precies dezelfde stand moeten staan. Als dit niet het geval is, kunnen de onderdelen klemmen en moeten ze worden vervangen!

Onze reparatietip

Daarna moet er een proefrit worden gemaakt om de reparatiewerkzaamheden te controleren. Bovendien raden wij aan om tot slot het OBD-geheugen nog een keer uit te lezen.

Hetzelfde probleem bij de Mercedes C-Klasse W203 en W204

Het hierboven beschreven probleem kan zich ook voordoen bij de volgende voertuigen met dezelfde constructie: – Mercedes Benz C-klasse (W203 en W204) met dezelfde motor. Houd er in dit geval rekening mee dat de betreffende werkzaamheden alleen mogen worden uitgevoerd bij een erkende werkplaats en dat de reparatie- en onderhoudsvoorschriften van de voertuigfabrikant altijd in acht moeten worden genomen!