Auto-experts weten het zeker: deze vier megatrends zullen de mobiliteit van de toekomst aanzienlijk veranderen.

09/12/2019

We helpen een waanidee uit de wereld: de automotive sector staat niet voor de grootste uitdagingen in de geschiedenis. Hij bevindt zich al geruime tijd in een fundamenteel en uiterst spannend veranderingsproces. Wie de ontwikkeling in de automotive sector aandachtig volgt, heeft deze megatrends al opgemerkt. Wij leggen uit waarom het exact gaat.

Ontlasting voor het milieu: elektrische mobiliteit

Momenteel is er in de automotive sector nauwelijks een thema dat zo sterk is gepolariseerd dan de elektrische mobiliteit. Voor sommigen is het de redder in nood terwijl anderen zeer sceptisch zijn. Er moet echter worden opgemerkt dat alle grote fabrikanten zich aan dit thema wijden. Terwijl Duitsland nog een ontwikkelingsland is op het gebied van elektrische auto's, leert een blik op de internationale markt ons dat de elektrische mobiliteit zich internationaal snel ontwikkelt. Tegen eind 2018 bedroeg het aantal elektrische auto's wereldwijd 5,6 miljoen. Dit komt overeen met een stijging van 64 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. In Noorwegen bereikten de elektrische auto's reeds in 2018 een fabelachtig marktaandeel van 49 procent.

Ontlasting voor de bestuurder: autonoom rijden

Een andere megatrend: het geautomatiseerd of zelfs autonoom rijden. De berichten over dit thema waren in de afgelopen jaren gewoonweg euforisch: in de auto stappen, het stuur wegklappen en zich ontspannen naar de passagier draaien. Klinkt dit als muziek in de oren? Jammer genoeg is het toch nog niet zo eenvoudig. Er zijn namelijk nog wettelijke en morele kwesties die moeten worden opgelost alvorens de systemen in het wegverkeer zullen worden gebruikt.

Meer veiligheid met hulpsystemen

De sector is er alleszins mee bezig. Maar voor het zover is, wordt er aan de reeds beschikbare hulpsystemen geschaafd om ze nog veiliger te maken. Hiermee moeten de invloeden van menselijke fouten tijdens het rijden worden geminimaliseerd en het bewustzijn van de bestuurder voor een bepaalde rijsituatie worden verscherpt. In bepaalde voertuigen zullen de spiegels in het voertuig in de toekomst worden vervangen door camera's en monitors. Ze moeten het gezichtsveld van de bestuurder uitbreiden en bovendien veel intelligenter worden. Om de functies van rijhulpsystemen nog verder op te waarderen, wordt de informatie van camera-, radar- en ultrasoonsystemen met sensorfusion samengevoegd. Ook de bestuurdersbewaking met camera's zal in de toekomst een grotere rol spelen.

De mobiele telecommunicatiestandaard 5G is noodzakelijk voor het naadloos autonoom rijden

Wanneer bestuurders het automatiseringsniveau 4 of zelfs 5 (volledig geautomatiseerd en echt autonoom rijden) zonder wettelijke en morele bedenkingen in het wegverkeer kunnen gebruiken, kunnen we dus nog niet voorspellen. De nieuwe mobiele telecommunicatiestandaard 5G zal een grote stap in de richting van autonoom rijden zijn. Zonder een naadloos snel en krachtig internet zal autonoom rijden niet mogelijk zijn. Terwijl 5G in bepaalde landen reeds in gebruik werd genomen, kunnen de nieuwe 5G-frequenties bij ons ten vroegste vanaf 2021, maar waarschijnlijk pas vanaf 2026 worden gebruikt.

Verbonden rijden

Net zoals de smartphone voortdurend met de buitenwereld is verbonden, zal dit in de toekomst ook bij de eigen auto het geval zijn. Ongeacht of het om de Car-to-Car-communicatie (onderlinge communicatie tussen de voertuigen) of de nog complexere Car-to-X-communicatie (de verbinding met de infrastructuur) gaat. Hiermee moeten bijvoorbeeld files worden vermeden doordat voertuigen de regeling van de verkeerslichten kunnen aanpassen aan de drukte. Het zogenaamde Smart Driving moet in de toekomst dus de norm worden. Dan is de eigen auto verbonden met andere voertuigen en communiceert hij met de infrastructuurn maar ook met de cloud of met voetgangers aan de kant van de weg. Dankzij de V2X-innovaties (Vehicle-to-Everything) zal de verbinding nog sterker zijn.

Individualisering van voertuigen

De auto wordt meer en meer een uniek product. Kopers van nieuwe auto's kunnen steeds meer uitrustingsopties en details individueel configureren en zo hun droomauto samenstellen. Het gaat hierbij onder andere om personaliseerbare dynamische lichtfuncties voor het interieur van het voertuig. Ook HELLA is hier actief mee bezig. Individualisering is al geruime tijd niet meer uitsluitend voor auto's van de hoogste klasse. Integendeel: in de toekomst zullen in alle voertuigklassen volledig individualiseerbare auto's kunnen worden geconfigureerd.

Wat de elektrische mobiliteit voor de Aftermarket betekent

De overeenkomstige ontwikkelingen in de automobielsector zullen met een beetje vertraging in de reserveonderdelensector worden opgenomen. Dit kan ook voor de elektrificering en het autonoom rijden gelden. De combinatie van OE- en diagnosecompetenties zorgt bij HELLA voor de basis voor nieuwe, strategische producten die de werkplaatsen helpen om steeds complexer wordende voertuigen te beheersen en tegelijkertijd hun efficiëntie te verhogen. Met technologische knowhow en innovatieve dienstverleningen ondersteunen wij de werkplaatsen door het volledige proces en maken we hen nog sneller en rendabeler.

Ben je hierdoor gefascineerd en wil je nog dieper in de revolutie van de automotive sector duiken? Hier worden de trends van de toekomst nog gedetailleerder beschreven:

Zonder hulpsystemen, elektriciteit en elektronica gaat het niet: https://www.hella.com/techworld/nl/Techniek/Auto-elektra-en-elektronica-205/

En ook niet zonder sensoren en actuatoren: https://www.hella.com/techworld/nl/Techniek/Sensoren-actuatoren-204/

Wij wensen jullie allemaal een goede rit. Nu en in de toekomst. ;-)