Førerassistentsystemer (ADAS) - en transformation i bilindustrien

Førerassistentsystemer (ADAS) - en transformation i bilindustrien

OE-know-how til eftermarkedet - HELLA er aktivt med til at forme megatrends som f.eks. selvkørende biler. Som producent af originalt udstyr er vi på forkant med at drive transformationen af mobiliteten. På denne måde yder vi et afgørende bidrag til den stigende automatisering af køretøjsfunktioner, som kan give større sikkerhed og endnu mere komfort i trafikken. Som partner for engroshandlen og værkstedets ven overfører vi vores OE-know-how og gør vores partnere på eftermarkedet til professionelle, når det gælder førerassistentsystemer.

Sådan fungerer førerassistentsystemer

Assistentsystemer benytter f.eks. sensorer som ultralyd- og radarsensorer samt kamerasystemer til at registrere køretøjets omgivelser og sammenligne dem med køretøjsdata som f.eks. hastighed og acceleration. Alt efter virkemåden informerer eller advarer de, griber midlertidigt ind eller udfører en løbende automatiserende funktion.

De fem niveauer af autonom kørsel

Niveau 0 - No Driver Assistance

Niveau 0 - No Driver Assistance

Føreren har det fulde ansvar og varetager hele tiden alle funktioner ved kørslen. Der kræves intet system.

Niveau 1 - Assisted Mode

Niveau 1 - Assisted Mode

Niveau 1, "assisteret kørsel", er allerede en realitet i mange biler i dag. Assistentsystemer som f.eks. adaptiv fartpilot og vognbaneassistent hjælper med bestemte opgaver under kørslen.

Niveau 2 - Partially Automated

Niveau 2 - Partially Automated

På andet niveau, såkaldt semi-automatiseret kørsel, kan bilerne midlertidigt udføre visse kørselsopgaver selv helt uden førerens indgriben. Føreren skal hele tiden holde øje med trafikken.

Niveau 3 - Highly Automated

Niveau 3 - Highly Automated

På tredje niveau kan højt automatiserede biler udføre bestemte kørselsopgaver uafhængigt og uden menneskelig indgriben, men kun i en begrænset periode. Føreren kan midlertidigt vende sig bort fra kørselsopgaven og trafikken.

Niveau 4 - Fully Automated

Niveau 4 - Fully Automated

På fjerde niveau, fuldautomatisk kørsel, kan føreren helt afgive kontrollen over køretøjet og bliver dermed passager. Han skal dog stadig sidde i førersædet.

Niveau 5 - Autonomous Driving

Niveau 5 - Autonomous Driving

På femte niveau nås den sidste fase af autonom kørsel. Køretøjet styres derefter fuldstændigt af systemet. Der er ikke længere en fører, kun passagerer.

Der kræves højeffektive sensorer til overhovedet at muliggøre førerassistentsystemer

Intet fungerer uden et højtydende sensorsystem. De vigtigste sensorer er:

 

  • Lidar-sensor ("Light Detection and Ranging"): Lidarsensorer måler afstanden til forhindringer og ændringer i den. De kan være placeret i køretøjets for- og bagende.
  • Radarsensor ("Radio Detection and Ranging"): Overvåger køretøjets omgivelser ved at måle afstanden til forhindringer og deres relative hastigheder.
  • Ultralydsensor: Overvåger køretøjets umiddelbare omgivelser, og måler afstanden til eventuelle forhindringer.
  • Kamerasensor og videosensor: Det er såkaldte billedbaserede sensorer, som giver vigtige visuelle oplysninger om køretøjets omgivelser. De kan f.eks. registrere afstande og forhindringer.

Voksende betydning for eftermarkedet

Flere og flere køretøjer er udstyret med flere og flere førerassistentsystemer (engelsk: „Advanced Driver Assistance System“ ADAS). Assistentsystemer har allerede i lang tid ikke kun været forbeholdt køretøjer i luksusklassen. Selv små biler kan nu bestilles med mange forskellige førerassistentsystemer.

 

Og i Europa vil mange assistentsystemer endda være obligatoriske for nyudviklede køretøjer fra 2022. Det gælder Intelligent Speed Assist (adaptiv fartpilot), Emergency Brake Assist (nødbremseassistent), Lane Keeping Assist (vognbaneassistent) og et advarselssystem til at registrere døsighed og faldende opmærksomhed. Fra 2024 skal alle nye biler være udstyret med visse yderligere systemer.

 

Systemerne er for længst kommet på eftermarkedet: Uafhængige værksteder skal i stigende grad tage sig af dem. De skal trods alt også vedligeholdes, justeres og nogle gange genkalibreres. Og udviklingen er langt fra afsluttet: Eksperter anslår, at produktionen af radarsystemer vil stige fra 18 millioner enheder i 2020 til 138 millioner enheder i 2040 (kilde: Strategy Analytics, 2021). – Masser af arbejde til bilværkstederne!

Stærkt produktprogram fra HELLA

Moderne sensorteknologi og kraftfuld software: Førerassistentsystemer baner vejen for autonom kørsel. HELLA-produkterne muliggør allerede tredje trin af de fem niveauer af autonom kørsel.

 

Som en af de førende producenter af førstemonterings-udstyr inden for førerassistentsystemer tilbyder vi et særligt bredt produktsortiment: Fra kraftfulde sensorer som f.eks. regn-/lys-sensorer, dæktryksensorer, hjulhastighedssensorer und radarsensorer. Vi er også meget godt forberedt med hensyn til automatiseret kørsel. HELLA-produkterne dækker således allerede ca. 60 % af anvendelsesområderne inden for førerassistentsystemer. Tendensen er fortsat stigende.

ADAS

Hvad autoværksteder skal bruge for at arbejde med assistentsystemer

For det første har uafhængige autoværksteder brug for den nødvendige know-how for at kunne arbejde professionelt med førerassistentsystemer. Et eksempel er kalibrering af sensorerne i henhold til producentens specifikationer. For det andet har værkstederne brug for det rigtige udstyr til diagnose og kalibrering.

HELLA: Din stærke partner i arbejdet med assistentsystemer

Udviklingen mod flere og flere førerassistentsystemer er ledsaget af stigende kompleksitet. HELLA gør det muligt for grossister og uafhængige værksteder at mestre transformationen med succes og gør dem klar til fremtidens autonome kørsel. Og alt dette fra en enkelt leverandør: Fra de rigtige reservedele, via intelligent diagnosticering og kalibreringsmuligheder til effektiv uddannelse, produkt- og monteringsinformation:

 

 

  • Med et omfattende uddannelsesprogram skaber HELLA Academy forudsætningerne for professionelt arbejde med assistentsystemer.
  • Til arbejdet med førerassistentsystemer og kalibrering af sensorer og kameraer kan HELLA Gutmann også levere diagnoseudstyr, samt den relevante software og optisk kalibreringsudstyr.
  • Det giver mulighed for professionel og sikker kalibrering af alle moderne assistentsystemer på producentniveau.
  • Vores HELLA TECH WORLD, som er helt gratis og frit tilgængelig, tilbyder også autoværksteder værdifuld støtte inden for førerassistentsystemer: Her kan autofagfolk finde omfattende ekspertviden, praktisk hjælp til specifikke problemer samt omfattende produktinformation i form af forklarende videoer, tekniske oplysninger og monteringsvejledninger.