Dieselpartikelfiltersystem DPF | HELLA

Generelt

For at dieselbiler kan overholde de gældende emissionsgrænseværdier udstyres de med et dieselpartikelfilter, også kaldet DPF.

Dieselpartikelfiltret består af en celleformet keramikstruktur, der er overfladebelagt med ædelmetaller.

For tiden benyttes der overvejende to DPF-systemer.

Med additiv og uden additiv.

  • Systemet med additiv benyttes fortrinsvis af Peugeot, Citroën samt i bestemte modelvarianter af Ford, Mazda, Volvo, BMW. Ved denne metodes tilsættes der en bestemt mængde additiv til dieselbrændstoffet. Herved nedsættes forbrændingstemperaturen for soden til 450 °C.
  • Systemet uden additiv foretrækkes især af tyske dieselmotor-producenter. I denne metode opnås den temperatur, der kræves til regenereringen, ved at forskyde indsprøjtningstidspunktet og tilføre af ekstra brændstof.

Funktion

DPF-systemet filtrerer skadelige sodpartikler fra motorens udstødningsgas.

Når der indtræffer bestemte kørselsbetingelser, startes regenereringsprocessen automatisk. Her regenereres filtret ved at forbrænde de tilbageholdte sodpartikler ved høj temperatur.

Regenerering

DPF-systemet har en indbygget regenereringsfunktion.

Her skelnes der mellem to forskellige processer
(aktiv og passiv regenerering).

  • Ved aktiv regenerering registreres filtrets fyldningsgrad via sensorer. Når bestemte værdier overskrides, indleder motorstyreenheden regenereringsprocessen. Styreenheden korrigerer indsprøjtningen og tilfører en defineret mængde additiv til brændstoffet fra en separat tank (hvilket sænker sodens forbrændingstemperatur). Det sker i reglen ved motorvejskørsel for hver 400 – 800 km.
  • Ved passiv regenerering registreres filtrets fyldningsgrad via sensorer lige som ved aktiv regenerering. Motorstyreenheden korrigerer indsprøjtningen for at indlede regenereringsprocessen.

I kraft af filtrets placering (tæt ved motoren) opnås den udstødningstemperatur, der kræves til regenereringsprocessen
(uden at der kræves additiv).

Det sker i reglen også ved motorvejskørsel for hver 400 – 800 km.

Pas på: Hvis regenereringsprocessen
afbrydes, kan det medføre alvorlige skader på motoren.

Alt efter bilmodel kan der lyse en kontrollampe under regenereringen. I så fald skal kørslen fortsættes, indtil kontrollampen slukker.

Hvis kontrollampen stadig lyser eller blinker, kan filtret ikke regenereres. I så fald skal man omgående kontakte et værksted (for at undgå alvorlige skader på motoren).

Den aske, der dannes ved forbrænding af sodpartiklerne, forbliver i filtret.

Når filtret er mættet med aske, skal det renses eller evt. udskiftes.

Vigtig sikkerhedsbemærkning De følgende tekniske informationer og praktiske tips er udarbejdet af HELLA for at hjælpe bilværkstederne professionelt i deres arbejde. De informationer, der gives på denne hjemmeside, skal kun benyttes af brancheuddannede fagfolk. Genoptryk, videregivelse, mangfoldiggørelse i enhver form samt meddelelse af indholdet i dette dokument, også delvist, er kun tilladt med vores udtrykkelige skriftlige samtykke og med angivelse af kilde. Skematiske fremstillinger, billeder og beskrivelser tjener kun til forklaring og visning af dokumentteksten og kan ikke anvendes som grundlag for indbygning og konstruktion. Alle rettigheder forbeholdes.