Reparationsvejledning "Starthjælp" | HELLA

Reparationsvejledning "Starthjælp"

Gennemfør starthjælp med et startkabel

Hvis et motorkøretøjs startomdrejningstal ikke er tilstrækkeligt til at starte motoren på grund af et svagt batteri, kan køretøjet startes ved hjælp af et eksternt batteri og et starthjælpkabel. I de fleste tilfælde gennemføres "brokoblingen", som fremgangsmåden også kaldes, med et andet køretøj og et starthjælpkabel.

Hvis der ikke er nogen nødtjeneste i nærheden, skal du være opmærksom på følgende ved start med et starthjælpkabel:

  • For at undgå skader i køretøjernes elektriske ledningsnet må der kun benyttes hertil beregnede startkabler med tilstrækkeligt tværsnitsareal.
  • Læs betjeningsvejledningen til starthjælpkablerne og driftsvejledninger til køretøjerne inklusive sikkerhedshenvisningerne grundigt igennem, før du gennemfører starthjælpen
  • Batterierne i begge køretøjer skal have samme mærkespænding
  • Hvis der gives starthjælp fra et andet køretøj, skal du sørge for, at køretøjernes karrosserier ikke berører hinanden.

Det strømgivende batteri skal lades tilstrækkeligt og have en kapacitet (Ah), der er lig eller større end modtagerbatteriet

Sikkerhedsanvisning!

  • For at undgå materielle skader og personskader må der ikke gives starthjælp, hvis batterierne er frosne, beskadigede eller utætte!
  • Gennemfør ikke starthjælp i omgivelser, hvor der er eksplosionsfare!
  • Ved ukorrekt brug af starthjælpkablerne på køretøjet er der brand-, forbrændings-, ætsnings- og eksplosionsfare!

Forberedelse af starthjælp

  • Sørg for, at køretøjerne ikke kan rulle utilsigtet.
  • Automatiske gearkasser skal sættes i køreposition "P", og parkeringsbremsen skal aktiveres
  • Manuelle gearkasser skal sættes i frigear, og parkeringsbremsen skal aktiveres.
  • Inden starthjælp skal der slukkes for alle forbrugere som radio, ventilation etc., og tændingen slås fra på begge køretøjer.

Tilslut starthjælpkabel

Følg altid anvisningen til emnet "Starthjælp" i driftsvejledningen til begge køretøjer!

  1. Tilslut klemme 1 på det røde starthjælpkabel til pluspolen på det tilførende batteri (B).
  2. Tilslut klemme 2 på det røde starthjælpkabel til pluspolen på modtagerbatteriet (A).
  3. Tilslut klemme 1 på det sorte starthjælpkabel til minuspolen på det tilførende batteri (B).
  4. Tilslut klemme 2 på det sorte starthjælpkabel så langt væk fra batteripolen som muligt til stelforbindelsen/ karosseriet eller køretøjets motorblok (A) med modtagerbatteriet.

A= Køretøj med modtagerbatteri / B= Køretøj med tilførende batteri

Vigtige henvisninger!

  • I det køretøj, hvor batteriet skal modtage strøm, må det sorte kabel ikke tilsluttes direkte til batteriets minuspol. Når batteriet afgiver gasser, opstår der risiko for eksplosion!
  • På køretøjer med batteristyrings-systemer skal startkablerne tilsluttes til starthjælp-terminalerne i motorrummet. Hvis starthjælpen tilsluttes direkte til batteriets poler, kan det medføre skader i køretøjets elektronik eller batterisensoren.

Fig.

Starthjælp-terminalernes position

BMW/E90 i motorrummet

Gennemfør starthjælp

  1. Start køretøjet (B) med tilførende batteri, og lad det køre med tomgangsomdrejningstal
  2. Start køretøjet med (A) afladet batteri
  3. Starter køretøjet ikke efter hvert startforsøg, som ikke bør vare længere end 15 sekunder, skal du holde en pause på min. 1 minut. Når køretøjet er startet, skal du vente i ca. 2 minutter, indtil motoren kører, herefter skal du afbryde starthjælpkablet

Afbryd starthjælpkablet

Afbrydelsen af starthjælpkablerne udføres i omvendt rækkefølge.

  • Afbryd klemme 2 på det sorte starthjælpkabel fra køretøjet med modtagerbatteriet
  • Afbryd klemme 1 på det sorte starthjælpkabel fra køretøjet med det tilførende batteri
  • Afbryd klemme 2 og herefter klemme 1 på det røde starthjælpkabel

Bemærk!

Efter at starthjælpen er gennemført, skal du køre et stykke tid i køretøjet, der er startet med ekstern hjælp, for at batteriet kan genoplade.

For at undgå flere svigt i køretøjet kan det anbefales at efteroplade køretøjets batteri med en turbolader. Kontrollér det herefter, og udskift det, om nødvendigt.

Vigtig sikkerhedsbemærkning De følgende tekniske informationer og praktiske tips er udarbejdet af HELLA for at hjælpe bilværkstederne professionelt i deres arbejde. De informationer, der gives på denne hjemmeside, skal kun benyttes af brancheuddannede fagfolk. Genoptryk, videregivelse, mangfoldiggørelse i enhver form samt meddelelse af indholdet i dette dokument, også delvist, er kun tilladt med vores udtrykkelige skriftlige samtykke og med angivelse af kilde. Skematiske fremstillinger, billeder og beskrivelser tjener kun til forklaring og visning af dokumentteksten og kan ikke anvendes som grundlag for indbygning og konstruktion. Alle rettigheder forbeholdes.