BMW LED-forlygte: Forskelle, funktioner og fordele ved varianterne
Her får du værdifulde og nyttige værkstedstips om opbygning, funktion og diagnose af BMW LED-forlygter.
BMW 5-serie modellerne G30 (Saloon) og G31 (Touring) er udstyret med ultramoderne LED-forlygter, som giver en række fordele. Disse forlygter bruger LED-teknologi til nær- og fjernlys, der giver bedre udsyn og et markant udseende. De forskellige forlygtevarianter har adaptive funktioner, der justerer lysfordelingen afhængigt af kørselssituationen. Det øger sikkerheden, når du kører om natten.
Vigtig sikkerhedsanvisning
De følgende tekniske informationer og praktiske tips er udarbejdet af HELLA for at hjælpe bilværkstederne professionelt med deres arbejde. De informationer, der gives på denne hjemmeside, må kun benyttes af brancheuddannede fagfolk.
Afhængigt af køretøjets udstyr og landeversionen kan følgende forlygtevarianter monteres.
De standardmæssige LED-forlygter med BI-LED-moduler er kendetegnet ved et U-formet kørelys. Til sammenligning har de adaptive LED-forlygter L-formede kørelys. Til denne variant har HELLA udviklet et LED-matrixmodul med tolv kanaler, som giver mulighed for dynamiske lysfunktioner. I topversionen med laserlys har HELLA ud over LED-matrixmodulet også integreret en dynamisk laser i forlygten. De individuelt styrbare matrixelementer genererer en ekstremt præcis og meget variabel lysfordeling til belysning af vejområdet og sikrer dermed bedre synlighed i mørke.
Adaptiv LED-forlygte
1. BI-LED-modul, 2. Matrix modul , 3. Kurvelys, 4. Lysenhed til kørelys, positionslys og blinklys, 5. Lysenhed til kørelys og positionslys
LED-forlygterne har mange forskellige lysfunktioner, som gør det mere sikkert og behageligt at køre om natten. Funktionerne omfatter:
Parkeringslys- og kørelysfunktionerne genereres via et separat LED-modul og sendes videre til den respektive lysenhed. Afhængigt af forlygtens design kan der være installeret et eller flere moduler, som er direkte forbundet med styreenheden i forlygten. LED-modulet styres elektrisk via et pulsbreddemoduleret signal.
Ekstra lys i det nærmeste område, der tændes under drejemanøvrer for at forbedre udsynet i den valgte retning.
Det blændfrie fjernlys fås kun med udstyrsvarianterne "Adaptive LED-forlygter" og "LED-forlygter med laserlys". Under denne funktion slukkes fjernlyset inde i forlygten for at sikre en bred belysning. Afhængigt af kørehastigheden tændes det eksterne fjernlys og laserlyset automatisk og genererer et "delvist fjernlys". Lysstrålen begrænses indad med en fast blænde, der skaber en lodret lys-mørke-grænse. I dette tilfælde er området mellem LED-forlygternes to lodrette lys-mørke-grænser ikke belyst og er derfor blændfrit. Takket være den integrerede stepmotor til kurvelyset kan hver LED-forlygte stadig justeres med 15°. Det giver mulighed for at indstille et blændfrit område på 5° til 7° for modkørende trafik. Fjernlyset tændes ved hastigheder over 40 km/t og slukkes ved hastigheder under 30 km/t.
Hvis forlygterne på et modkørende køretøj registreres af frontkameraet, sender fjernlysassistentens styreenhed et CAN-signal til Body Domain Controlleren (BDC) for at slukke for fjernlyset. Fjernlysassistentfunktionen kan også integreres i styreenheden til kamerabaserede assistentsystemer afhængigt af udstyret.
Hver LED-forlygte er forbundet direkte til Body Domain Controller (BDC) via dens styreenhed (forlygteelektronik). Afhængigt af anmodningen fra BDC-styreenheden udføres de tilsvarende lysfunktioner af den respektive forlygteelektronik. Kommunikationen udføres med CAN-BUS-signal. Eventuelle fejl i forlygterne registreres af forlygteelektronikken og gemmes i BDC-styreenheden og kan udlæses via det indbyggede diagnosesystem med et passende diagnoseapparat. Desuden vises en kontrolmeddelelse i kombiinstrumentet, hvis en forlygte svigter. Body Domain Controller udfører automatisk en komponentkontrol af forlygterne, når tændingen slås til. Hvis lyset også er tændt, kan en defekt lysdiode opdages ved at måle strømmen i de enkelte lampeudgange (varmeovervågning).
I tilfælde af en reparation kan der blive installeret komponenter med forskellige software- eller hardwarenumre. Nye komponenter blandes her med gamle i køretøjet. I dette tilfælde skal alle komponenter tilpasses hinanden. Afhængigt af køretøjsmodel, forlygtetype og den pågældende styreenhed skal der udføres yderligere servicearbejde med et passende diagnoseværktøj for at sikre, at belysningssystemet fungerer korrekt. Hvis en LED-forlygte udskiftes, skal Data Matrix-koden udlæses fra den nye forlygte og skrives ind i styreenheden i overensstemmelse med bilproducentens reparationsinstruktioner. Hvad det betyder i detaljer, forklares nedenfor som et eksempel uden en detaljeret beskrivelser af processer.
Hvis en forlygte er mekanisk beskadiget og skal udskiftes, kan forlygtens elektronik konverteres fra den gamle til den nye forlygte. I så fald skal LED-modulerne i den nye forlygte tilpasses forlygtens elektronik. Hvis forlygteelektronikken også udskiftes, skal den også tilpasses i køretøjet. Hvis forlygterne og forlygternes elektronik udskiftes, skal styreenheden først programmeres.
Når du udskifter elektroniske komponenter i forlygten, skal du sørge for at der er så rent som muligt. Desuden skal foranstaltningerne til beskyttelse mod elektrostatisk afladning (ESD) overholdes. Reparationer på bilens lygtesystem må udelukkende foretages af uddannede fagfolk. Usagkyndigt udførte reparationer kan medføre systemsvigt og personskader. Følg altid reparationsvejledninger og sikkerhedsforskrifter fra den pågældende system- eller bilproducent!
Placer derefter forlygtejusteringsenheden (SEG) i midten, i en afstand af 10 cm, foran køretøjet, og juster den til køretøjet ved hjælp af lasersigtet. For at gøre dette skal du åbne motorhjelmen, tænde lasermodulet, definere to referencepunkter foran på køretøjet og justere SEG'en. Placer derefter SEG'en på det ønskede spotlight, og juster den med det indre LED-modul. Aflæs derefter justeringsdimensionen på forlygten, og juster SEG i overensstemmelse hermed. For at justere forlygterne kan tændingen nu slås til, og lyskontakten sættes i positionen "Nærlys/kørelys". Ifølge bilproducenten skal du på grund af den automatiske lygteindstilling nu vente ca. 80 sekunder, før indstillingsarbejdet påbegyndes. I dette tidsrum skal bevægelser og vibrationer i køretøjet undgås. Kontroller derefter forlygteindstillingen, og korrigér den om nødvendigt.
Anvisning!
Det er ikke muligt at indstille forlygterne i funktionen "Auto".
Indstillingsmål forlygter | Modelserie | Indstillingsværdi i % |
---|---|---|
Forlygter | Alle modeller | 1,0 |
Forlygter | Undtagelse: E53/ E70 / E71 / E72 / E83 F15/ F16 / F25 / F26 / F60 | 1,1 |
Tågelygter | Alle modeller | 2,0 |
Overhold her de relevante nationale bestemmelser (ECE/SAE) og køretøjsfabrikantens vedligeholdelses- og reparationsanvisninger.
Anvisning!
De forskellige diagnosemuligheder blev vist med diagnoseapparatet mega macs X og macsRemote Services som eksempel. De aktuelle testmuligheder og funktionsantal kan være forskellige for forskellige bilmærker, og de afhænger af den aktuelle systemkonfiguration af styreenheden.