Xenon farlar

Xenon farlar konusunda faydalı temel bilgileri ve değerli ipuçlarını burada bulabilirsiniz.

Xenon farlar, yola klasik halojen farlardan çok daha fazla ışık verirler. Karanlıkta güvenliği artırırlar ve şimdi neredeyse tüm araç sınıflarında mevcuttur. Bu sayfada Xenon farların nasıl yapılandırıldığını ve nasıl çalıştıklarını keşfedin. Buna ek olarak, Xenon kontrol ünitelerinin arızalanmasına nelerin neden olduğunu, hataların nasıl hızlı bir şekilde bulunabileceğini ve yasa dışı Xenon far dönüşümünün ne kadar tehlikeli olduğunu öğrenebilirsiniz.

Önemli güvenlik uyarısı
Çalışmalarında araç servislerine profesyonel destek sağlamak için, aşağıdaki teknik bilgiler ve uygulamaya yönelik ipuçları HELLA tarafından hazırlanmıştır. Bu web sitesinde sağlanan bilgiler, yalnızca uygun şekilde eğitilmiş uzman personel tarafından kullanılmalıdır.

BI-XENON MODÜLÜ: İŞLEV

Xenon far, gaz deşarjlı ampul, Xenon balastı ve yansıtma veya projeksiyon sisteminden oluşur. Bi-Xenon, uzun ve kısa hüzmelerin bir projeksiyon modülü tarafından gerçekleştirildiği anlamına gelir. Bu, sadece bir kontrol ünitesinin gerekli olması avantajına sahiptir. Böylece, mümkün olan en küçük alanda, büyük bir ışık akısına sahip iki ışık dağılımı gerçekleştirilir.

İşlev

Hareketli bir diyafram kullanarak, uzun hüzme ve kısa hüzme için ışık dağılımları arasında tamamen mekanik olarak geçiş yapmak mümkündür. Bu nedenle, diyafram ayar mekanizmasının yanı sıra, kendi kontrol elektroniği olan ayrı bir far için ek bir harcamaya gerek yoktur. Ayrıca, uzun hüzme daha uzağa ulaşır ve yolun kenar alanları açıkça daha iyi aydınlatılır.

XENON KONTROL ÜNİTELERİ: İŞLEV

Elektronik kontrol ünitesi (E), 30 kV’a kadar (4. nesil) yüksek voltaj empülsiyonu ile ampulün içindeki soy gaz karışımını ateşler. Bu empülsiyon, ampulün elektrotları arasında bir kıvılcım oluşmasına neden olur. EKÜ, ampulün çalışma aşamasına hızlı bir şekilde ulaşması için ampul çalışmasını kontrol eder ve daha sonra ampul gücünü sabit 35 W'a ayarlar.

 

Bir doğru akım voltaj dönüştürücüsü, araç elektrik sisteminden elektronik ve ampul için gerekli voltajları üretir. Köprü devresi, Xenon ampulleri çalıştırmak için 300 Hz’lik bir alternatif gerilim sağlar. Cihaza çeşitli kontrol ve güvenlik devreleri entegre edilmiştir.

 

Cihaza çeşitli kontrol ve güvenlik devreleri entegre edilmiştir.

 

Sistemin kapatılması 0,2 saniye içinde gerçekleşir

  • Eksik veya arızalı ateşleyici
  • Hasarlı kablo demeti veya ampul parçası
  • 30 mA üzerindeki diferansiyel akım (kaçak akım), diferansiyel akımın artmasıyla birlikte kapanma süresi kısalır

 

Kontrol ünitesinin elektronik aksamını korumak için, bir sayma devresi arızalı bir ampulün sadece yedi kez ateşlenmesini sağlar. Daha sonra kapatma gerçekleşir.

 

Çalışma sırasında kablo konnektörü çekilecek olursa, uyarı işareti dikkate alınmasa bile doğrudan bir elektrik çarpması riski oluşmayacak şekilde, voltaj konnektörleri < 0,5 saniye sonra pratik olarak gerilimsiz (< 34 V) hale gelir.

3./4. neslin 5./6. nesle göre özellikleri ve farklılıkları

Özellikler 3. Nesil 4. Nesil 5. Nesil 6. Nesil
(Xenius)
Brülör D2 D2 D1 D1 / D3
Dahili ateşleyici X      
Harici ateşleyici   X    
Filtreli ve blendajlı (korumalı) versiyon   X    
Tam blendajlı sistem     X X
Daha uzun kablo mümkün   X    
Geliştirilmiş ateşleme güvenilirliği   X    
Lazer kaynaklı gövde     X X
Tüm AFS işlevleri entegre edilmiş     X  
LIN iletişimi       X

 

Ateşleme modülü

  • Çeşitli versiyonlar, diğerlerinin yanı sıra, elektromanyetik uyumluluk açısından farklı sınır değerleri karşılamaktadır.
  • 3. ve 4. Xenon nesli arasındaki temel farklar, metal blendajlı veya blendajsız ateşleme ünitesi ve kontrol ünitesi ile ateşleme ünitesi arasındaki kablo grubudur.

XENON KONTROL ÜNİTESİ ARIZASI: ARIZA NEDENİ

Arızalı bir kontrol ünitesi, farın tamamen devre dışı kalmasına neden olur.

 

Kontrol ünitesinin arızalanma nedenleri:

  • Voltaj beslemesinin olmaması
  • Topraklama bağlantısının eksik olması
  • Cihazda arızalı elektronik aksam
  • Dahili kısa devreler

XENON KONTROL ÜNİTESİNİN KONTROL EDİLMESİ: SORUN GİDERME

  • Işığı açtıktan sonra, balastın ampulü yakmak için ateşleme girişimlerinde bulunup bulunmadığını kontrol edin. Ateşleme denemeleri farın yakınında net bir şekilde duyulabilir. Ateşleme denemeleri başarısız olursa, Xenon ampul diğer fardaki ampul ile değiştirilerek kontrol edilmelidir.
  • Ateşleme yapılmazsa, sigorta kontrol edilmelidir.
  • Sigorta sağlamsa, doğrudan kontrol ünitesi üzerindeki voltajı ve şasi beslemesini kontrol edin. Voltaj en az 9 V olmalıdır.
  • Voltaj ve şasi beslemesi ile Xenon ampul sağlamsa, arızanın nedeni arızalanmış bir kontrol ünitesidir.

XENON FAR DONATIMI - YASA DIŞI DÖNÜŞÜM: NOT

Xenon farlar şık görünür ve araca üst sınıf özellikler kazandırırlar. Bu durum, bazı sürücüleri araçlarını Xenon farlarla yükseltmeye cezbeder. Kablolar, Xenon ışık kaynağı ve kontrol ünitesini içeren bir set satın alınır, halojen lamba fardan çıkartılır, muhafaza kapağında bir delik açılır, Xenon ampul reflektörün içine sokulur, elektronik kontrol ünitesi araç elektrik sistemine bağlanır ve Xenon far artık hazırdır. Ama dikkat! Bu yaklaşım şekli, aşırı parlaklık nedeniyle diğer yol kullanıcılarını tehlikeye atar ve yasaya aykırıdır: Aracın ruhsatı geçersiz hale gelir ve sigorta koruması kısıtlanır. Yasal olan sadece otomatik far yükseklik ayarı ve far yıkama sistemi dahil, komple, tip onaylı Xenon far setleridir.

XENON FAR DONATIMI - YASAL DAYANAK: BİLİNMESİ GEREKENLER

Avrupa’da sadece komple Xenon far sistemleri sonradan takılabilir. Bunlar, tip onaylı bir far setinden (örneğin kapak camında E1 işareti olan), bir otomatik far yükseklik ayarından ve bir far yıkama sisteminden oluşurlar (ECE-R48 Regülasyonu uyarınca yönetmeliğin ve ulusal yönetmeliklerin dikkate alınması).

 

Her far, çalıştırıldığı ışık kaynağı (halojen veya Xenon) ile birlikte bir tasarım onayı alır. Şayet ışık kaynağı, ne farın tip onayı ne de tasarım onayı için öngörülmeyen bir ışık kaynağı ile değiştirilirse, bu tip onayı ve dolayısıyla aracın ruhsatı geçersiz hale gelir (Karayolları Trafik Tescil Yönetmeliği (StVZO), Madde 19, Fıkra 2, Bent 2, No. 1). Ruhsatsız araç kullanmak, sigorta kapsamında kısıtlamalara yol açar (Motorlu Taşıtlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Yönetmeliği (KfzPflVV), Madde 5, Fıkra 1, No. 3). Tip onayı bulunmayan bu tür aydınlatma ekipmanlarını satanlar da alıcının tazminat taleplerini hesaba katmalıdır. Çünkü, satıcı, bu parçaları başkalarına vererek, bunların sadece öngörülen amaç için kullanılabileceğini garanti etmekle kalmaz, aynı zamanda belirli koşullar altında, hem de üst sınırı olmaksızın, hasar risklerini de üstlenir.

TEKNİK ARKA PLANLAR
  • Yüksek parlaklık değerleri: Işık laboratuvarında gerçekleştirilen ölçümler, halojen ampuller için geliştirilen ve şimdi bir Xenon ışık kaynağı ile yasa dışı olarak çalıştırılan bir farın aktif far ışık dağılımının artık hiçbir şekilde orijinal hesaplanan değerlere karşılık gelmediğini göstermiştir.
  • Yansıtma sistemleri söz konusu olduğunda, izin verilen sınır değerlerini 100 kata kadar aşan parlak ışık değerleri ölçülmüştür.
  • Böyle bir durumda bu araçların farları aydınlık-karanlık sınırına sahip değildir ve artık ayarlanamazlar. Parlak ışık değerleri uzun hüzmeli farların değerlerine karşılık gelir. Bu, diğer yol kullanıcıları için oldukça büyük bir tehlikeye yol açar.