BMW LED farlar: Faydalı bilgiler, onarım talimatları ve pratik ipuçları

BMW LED farların yapısı, işlevi ve arıza teşhisi konusunda değerli ve faydalı servis talimatlarını burada bulabilirsiniz.

BMW 5 Serisi G30 (Sedan) ve G31 (Touring) modelleri, bir dizi avantaj sunan son teknoloji LED farlarla donatılmıştır. Bu farlar, kısa ve uzun far için daha iyi bir görüş ve çarpıcı bir görünüm sağlayan LED teknolojisini kullanmaktadır. Farklı far varyantları, sürüş durumuna bağlı olarak ışık dağılımını uyarlayan adaptif fonksiyonlar sunmaktadır. Bu, gece sürüşlerinde güvenliği artırmaktadır. 

Önemli güvenlik uyarısı
Çalışmalarında araç servislerine profesyonel destek sağlamak için, aşağıdaki teknik bilgiler ve uygulamaya yönelik ipuçları HELLA tarafından hazırlanmıştır. Bu web sitesinde sağlanan bilgiler, yalnızca uygun şekilde eğitilmiş uzman personel tarafından kullanılmalıdır.

 

BMW LED farlar: Varyantların farklılıkları, işlevleri ve avantajları

Araç donanımına ve farklı ülkelerde bulunan modellere bağlı olarak aşağıdaki lamba varyantları takılabilir. 

 

  • Adaptif viraj aydınlatmalı LED farlar 
  • Adaptif LED farlar 
  • Lazer ışıklı LED farlar
     

BI-LED modüllere sahip standart LED farlar, U şeklindeki gündüz sürüş farları ile dikkat çekiyor. Buna karşılık, adaptif LED farlar L şeklinde gündüz sürüş farlarına sahiptir. Bu varyant için HELLA, dinamik aydınlatma fonksiyonları sağlayan on iki kanallı bir LED matris modülü geliştirmiştir. HELLA, lazer ışıklı en üst varyantta LED matris modülüne ek olarak fara dinamik bir lazer de entegre etmiştir. Ayrı ayrı kontrol edilebilen matris elemanları, yol alanını aydınlatmak için son derece hassas ve son derece değişken ışık dağılımı oluşturur ve böylece karanlıkta daha iyi bir görüş sağlar.

BMW LED far teknolojisi: Yapısı, bileşenleri ve ayrıntılı olarak çalışma şekli

Adaptif LED farlar kısa far, uzun far, gündüz sürüş farı, yan işaret ışığı ve yön göstergesi işlevlerinden sorumlu birkaç LED modülünden oluşur. Gerekli tüm aydınlatma fonksiyonları, ana kontrol ünitesinden (Body Domain Controller) gelen talep üzerine ilgili ön far elektroniği tarafından kontrol edilir. Kısa far ve uzun far bir Bi-LED modülü ve bir matris modülü tarafından sağlanır. Bi-LED modülü, güçlü LED’leri ile ön alan aydınlatmasını ve uzun farın bir kısmını gerçekleştirir. Matris modülü, sahip olduğu 12 LED ile kısa ve uzun farlardan sorumludur. Gündüz sürüş lambası, konum lambası ve yön gösterge lambasının her biri ayrı LED modülleri aracılığıyla gerçekleştirilir. Ön far elektroniği aynı zamanda far içindeki sıcaklık kontrolünü de üstlenir. Far içerisindeki çeşitli sıcaklık sensörlerinden gelen giriş değerlerine, sürüş hızına ve dış sıcaklığa bağlı olarak, far fan motorları ihtiyaca uygun şekilde kontrol edilir. Tüm aydınlatma fonksiyonları kapatıldıktan sonra, farlarda bir yoğunlaşma oluşmasını önlemek için fanların çalıştırılması mümkündür. 

BMW LED farlar ile optimum aydınlatma: Tüm aydınlatma fonksiyonlarına genel bakış

LED farlar, gece sürüşünü daha güvenli ve konforlu hale getiren çeşitli aydınlatma işlevleri sunar. Bu işlevler arasında şunlar yer alır: 

Park ışığı / Gündüz sürüş farı: Net görüş ve modern tasarım

Park ışığı ve gündüz sürüş farı işlevleri ayrı bir LED modülü aracılığıyla üretilir ve ilgili aydınlatma ünitesine iletilir. Farın tasarımına bağlı olarak, doğrudan farın içindeki kontrol ünitesine bağlı olan bir veya daha fazla modül takılmış olabilir. LED modülünün elektriksel kontrolü, darbe genişliği modülasyonlu bir sinyal aracılığıyla gerçekleştirilir. 

Dönüş ışığı: Virajlarda ve kavşaklarda daha fazla güvenlik

Seçilen yönde görünürlüğü artırmak için dönüş manevraları sırasında yanan yakın ön alanda ek ışık. 

Yansımasız uzun far: Daha iyi görüş için otomatik ışık kontrolü

Yansımasız uzun far, sadece “Adaptif LED far” ve “Lazer ışıklı LED far” donanım seçeneklerinde mevcuttur. Bu işlev sırasında, farın içindeki uzun hüzme geniş alan aydınlatması için kapatılır. Sürüş hızına bağlı olarak, harici uzun far ve lazer ışığı otomatik olarak açılır ve bir “kısmi uzun far” oluşturur. Işık hüzmesi, sabit bir bölme tarafından içeriye doğru sınırlandırılır ve böylece dikey bir kesme çizgisi oluşturulur. Bu durumda, LED spotların iki dikey kesme çizgisi arasındaki alan aydınlatılmaz ve bu nedenle parlamaz. Viraj aydınlatması için entegre adım motoru sayesinde her bir LED far 15° ayarlanabilir. Bu sayede, karşıdan gelen trafik durumunda 5° ila 7°’lik yansımasız bir aralık ayarlanabilir. Uzun far 40 km/s’nin üzerindeki hızlarda açılır ve 30 km/s’nin altındaki hızlarda kapatılır.  

Uzun far asistanı: Daha fazla sürüş konforu için akıllı ışık kontrolü

Ön kamera tarafından karşıdan gelen bir aracın farları tespit edilirse, uzun far asistanının kontrol ünitesi uzun farı kapatmak için Body Domain Controller’e (BDC) bir CAN sinyali gönderir. Uzun far asistanı işlevi, donanıma bağlı olarak kamera tabanlı yardım sistemleri için kontrol ünitesine de entegre edilebilir. 

Lazer ışığı: Gece güvenli sürüş için azami menzil

Lazer ünitesi, LED matris modülünün yanındaki adaptif LED fara entegre edilmiştir. 
Yüksek performanslı diyotlardan gelen mavi lazer ışığı, bu lazer ünitesinde bir fosfor elementi aracılığıyla çok yoğun, beyaz bir ışığa dönüştürülür. Lazer ünitesi, yüksek görünürlüğe sahip konsantre bir nokta oluşturur. LED ve lazer teknolojisinin birleştirilmesi sayesinde uzun far 600 metreye kadar menzile ulaşabilir. Bu sayede LED uzun farın menzili iki katına çıkar. Uzun far asistanı açıkken, lazer ışığı ön far elektroniği üzerinden hıza bağlı olarak yaklaşık 60 km/s'den itibaren ek uzun far olarak açılır ve hız 55 km/s'nin altına düştüğünde gecikmeli olarak kapatılır. Buna ek olarak, lazer kısmen karartılmış segmentlerle zaten aktiftir ve kısa hüzmenin aydınlatma aralığını genişletir.  

BMW LED aydınlatma işlevleri: Maksimum güvenlik için optimum aydınlatma

Her bir LED far, kontrol ünitesi (ön far elektroniği) aracılığıyla doğrudan Body Domain Controller’a (BDC) bağlanır. BDC kontrol ünitesinden gelen talebe bağlı olarak, ilgili ışık fonksiyonları ilgili ön far elektroniği tarafından yürütülür. İletişim, CAN-BUS (CAN Veri yolu) sinyali üzerinden gerçekleşir. Farlarda meydana gelen arızalar ön far elektroniği tarafından algılanır ve BDC kontrol ünitesinde saklanır ve uygun bir arıza teşhis cihazı ile araç üzeri yerleşik arıza teşhis sistemi üzerinden okunabilir. Ayrıca, bir far arızalandığında gösterge panelinde bir kontrol mesajı görüntülenir. Kontak açıldıktan sonra Body Domain Controller otomatik olarak farlarda bir bileşen kontrolü gerçekleştirir. Ek olarak far açıldığında, münferit ampul çıkışlarının akımı ölçülerek arızalı bir ışık yayan diyot tespit edilebilir (sıcak izleme).  

BMW LED farların bakımı ve onarımı: Araç servisi için önemli uyarılar

Bir onarım durumunda, farklı yazılım veya donanım numaralarına sahip bileşenler takılabilir. Bu sırada yeni bileşenler araçtaki eski bileşenlerle karıştırılır. Bu durumda, tüm bileşenler birbiriyle uyumlu hale getirilmelidir. Araç modeline, far tipine ve ilgili kontrol ünitesine bağlı olarak, aydınlatma sisteminin doğru çalışmasını sağlamak için uygun bir arıza teşhis aracı ile ek servis çalışmaları yapılmalıdır. Bir LED far değiştirilirse, araç üreticisinin onarım talimatlarına uygun olarak Veri Matrisi Kodu yeni fardan okunmalı ve kontrol ünitesine yazılmalıdır. Münferit olarak bunun ne anlama geldiği aşağıda detaylı süreçler gösterilmeden örnek olarak açıklanmıştır. 

Veri Matrisi Kodu: LED farların kodlanması ve uyarlanması

Far içindeki her bir ışık fonksiyonu, sınıflandırma direnci olarak adlandırılan bir dirence sahiptir. Sınıflandırma direncine bağlı olarak, her LED bileşeni kontrol ünitesi tarafından ayrı ayrı kontrol edilir. Bu sayede, değişmeyen parlaklık ve renk ile sabit bir ışık kalitesi elde edilir. Veri Matrisi Kodu sınıflandırmanın yeni şeklidir ve far gövdesine yapıştırılır. Onarım sırasında kod taranmalı ve Remote Services aracılığıyla uygun bir arıza teşhis cihazı ile kontrol ünitesine kaydedilmelidir. Kod okunamıyorsa, alternatif olarak kodun altındaki sayı kombinasyonu manuel olarak girilebilir.  

Bu kodlama kapsamında LED lambaların ışık rengi de yapılandırılır. 

Farların ve kontrol ünitelerinin değiştirilmesi: Nelere dikkat etmeli?

Bir far mekanik olarak hasar görmüşse ve değiştirilmesi gerekiyorsa, ön far elektroniği eski fardan yeni fara aktarılabilir. Bu durumda, yeni farın LED modülleri ön far elektroniğine uyarlanmalıdır. Ön far elektroniği de değiştirilirse, benzer şekilde bu da araca uyarlanmalıdır. Farlar ve ön far elektroniği değiştirilecek olursa, öncelikle kontrol ünitesinin öğretilmesi gerekir.  

Araçtaki LED farların ve aydınlatma kontrol ünitelerinin uyarlanması

İlgili bileşenlerin kodlanması, uzaktan erişim yöntemiyle ilgili araç üreticisinin sunucusunda gerçekleştirilir. Bu uyarlama işlemi, örneğin macsRemote Services aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Bunu yapmak için macsRemote cihazı araçtaki OBD ara yüzüne bağlanır ve macsRemote Services ile bağlantı kurulur. Araç verileri ve istenen hizmet uygulamada seçilip onaylandıktan sonra, bir bilet oluşturulabilir ve gönderilebilir.  Gerekli tüm işlem adımları daha sonra servis ile bir sohbet ortamında koordine edilir ve servis teknisyeni tarafından çevrim içi olarak gerçekleştirilir. 

 

Bu gerekli önlem sayesinde kontrol ünitesi yazılımı ve kodlama tanınır ve ilgili araca uyarlanır. Ancak bu şekilde araçtaki diğer kontrol üniteleriyle güvenli iletişim sağlanabilir. Bu uyarlama yapılmayacak olursa, iletişim ve işlev hataları ve bunun sonucunda oluşan arıza belleği kayıtları göz ardı edilemez. 

 

Bu nedenle, bu bağlamda her zaman ilgili araç üreticisinin bakım ve onarım talimatlarına uyulmalıdır. 

BMW LED farların profesyonelce onarılması: Güvenlik ve izlenecek yöntem

Farlardaki elektronik aksamlar değiştirilirken, mümkün olan en yüksek temizliğe dikkat edilmelidir. Ek olarak, elektrostatik deşarja (ESD) karşı koruma önlemlerine uyulmalıdır. Motorlu araçta bulunan aydınlatma sistemi üzerindeki onarım çalışmaları, yalnızca eğitimli teknik personel tarafından gerçekleştirilebilir. Uygun olmayan şekilde yapılan onarımlar, sistemin devre dışı kalmasına ve yaralanmalara yol açabilir. Lütfen ilgili sistem veya araç üreticisinin onarım talimatlarını ve güvenlik uyarılarını dikkate alın! 

BMW farların hassas bir şekilde ayarlanması: Optimum aydınlatma için doğru ayarlama

Aşağıdaki durumlarda LED far ayarlanmalıdır:

  • Bir farın sökülüp, yeniden takıldığı bir onarım gerçekleştirilmişse.  
  • Araç seviyesini etkileyen onarımlar veya ayarlamalar yapılmışsa.  

 

LED farlar ayarlanmadan önce, araç üreticisine bağlı olarak aşağıdaki test gereksinimleri karşılanmalıdır:

  • Araç ve far ayar cihazı düz bir zemin üzerindedir.
  • Araç kaymaya karşı emniyete alınmıştır.
  • Lastik basınçları araç üreticisinin talimatlarına uygundur.
  • Far kapak camları temiz ve hasarsızdır.
  • Direksiyon“düz” konumdadır.
  • Doğru araç seviyesi sağlanmıştır. Daha önce yükseltilmiş araçlar normal şasi seviyesine getirilmelidir. Araç kendi aksı üzerinde yaklaşık 15 m hareket ettirilmelidir.
  • Araç yükü kontrol edilmiş ve gerekirse üretici tarafından belirtilen yüke göre ayarlanmıştır. Otomatik far yükseklik ayar sistemine sahip araçlarda gerekli değildir!
  • Sistemle ilgili konfor kontrol ünitelerinde herhangi bir arıza kaydı yoktur.

Ardından far ayar cihazı (SEG) aracın önünde 10 cm mesafede ortalı bir şekilde yerleştirilmeli ve lazer nişangah kullanarak araca hizalanmalıdır. Bunun için kaputu açın, lazer modülünü çalıştırın, aracın ön tarafında iki referans noktası belirleyin ve SEG’i hizalayın. Daha sonra SEG’i istediğiniz fara konumlandırın ve iç LED modülü ile hizalayın. Ardından far üzerindeki ayar ölçüsünü okuyun ve SEG’yi buna göre ayarlayın. Farları ayarlamak için şimdi kontak açılabilir ve far anahtarı “Kısa hüzme/Sürüş farları” konumuna getirilebilir. Araç üreticisine göre, otomatik far yükseklik ayarı nedeniyle, ayarlama işlemine başlamadan önce yaklaşık 80 saniye beklemeniz gerekmektedir. Bu süre zarfında aracı hareket ettirmekten ve titreşimlerden kaçınılmalıdır.  Ardından far ayarını kontrol edin ve gerekiyorsa düzeltin. 

Uyarı! 

Far anahtarı işlevi “Otomatik” konumundayken bir far ayarı yapılamaz. 

BMW araçların far ayar ölçüsü

Far ayar ölçüsü Model serisi% olarak ayar değeri
Ana far grubu Tüm modeller  1,0 
Ana far grubu 

İstisna: E53/E70/E71/E72/E83 

F15/F16/F25/F26/F60 

1,1 
Sis farı Tüm modeller 2,0 

Bu bağlamda, lütfen ilgili ülke yönetmelikleri (ECE/SAE) ile araç üreticisinin bakım ve onarım talimatlarına uyun. 

Uyarı! 

Farklı arıza teşhis seçenekleri, örnek olarak mega macs X ve macsRemote Services arıza teşhis cihazı kullanılarak gösterilmiştir. İlgili test derinliği ve işlev çeşitliliği, araç üreticisine göre farklı tasarlanmış olabilir ve kontrol ünitesinin ilgili sistem konfigürasyonuna bağlıdır.