BMW LED farlar: Varyantların farklılıkları, işlevleri ve avantajları
BMW LED farların yapısı, işlevi ve arıza teşhisi konusunda değerli ve faydalı servis talimatlarını burada bulabilirsiniz.
BMW 5 Serisi G30 (Sedan) ve G31 (Touring) modelleri, bir dizi avantaj sunan son teknoloji LED farlarla donatılmıştır. Bu farlar, kısa ve uzun far için daha iyi bir görüş ve çarpıcı bir görünüm sağlayan LED teknolojisini kullanmaktadır. Farklı far varyantları, sürüş durumuna bağlı olarak ışık dağılımını uyarlayan adaptif fonksiyonlar sunmaktadır. Bu, gece sürüşlerinde güvenliği artırmaktadır.
Önemli güvenlik uyarısı
Çalışmalarında araç servislerine profesyonel destek sağlamak için, aşağıdaki teknik bilgiler ve uygulamaya yönelik ipuçları HELLA tarafından hazırlanmıştır. Bu web sitesinde sağlanan bilgiler, yalnızca uygun şekilde eğitilmiş uzman personel tarafından kullanılmalıdır.
Araç donanımına ve farklı ülkelerde bulunan modellere bağlı olarak aşağıdaki lamba varyantları takılabilir.
BI-LED modüllere sahip standart LED farlar, U şeklindeki gündüz sürüş farları ile dikkat çekiyor. Buna karşılık, adaptif LED farlar L şeklinde gündüz sürüş farlarına sahiptir. Bu varyant için HELLA, dinamik aydınlatma fonksiyonları sağlayan on iki kanallı bir LED matris modülü geliştirmiştir. HELLA, lazer ışıklı en üst varyantta LED matris modülüne ek olarak fara dinamik bir lazer de entegre etmiştir. Ayrı ayrı kontrol edilebilen matris elemanları, yol alanını aydınlatmak için son derece hassas ve son derece değişken ışık dağılımı oluşturur ve böylece karanlıkta daha iyi bir görüş sağlar.
Adaptif LED farlar
1. BI-LED modülü, 2. Matris modülü, 3. Viraj aydınlatması, 4. Gündüz sürüş farı, pozisyon ışığı ve sinyal ışığı için aydınlatma ünitesi, 5. Gündüz sürüş farı ve pozisyon ışığı için aydınlatma ünitesi
LED farlar, gece sürüşünü daha güvenli ve konforlu hale getiren çeşitli aydınlatma işlevleri sunar. Bu işlevler arasında şunlar yer alır:
Park ışığı ve gündüz sürüş farı işlevleri ayrı bir LED modülü aracılığıyla üretilir ve ilgili aydınlatma ünitesine iletilir. Farın tasarımına bağlı olarak, doğrudan farın içindeki kontrol ünitesine bağlı olan bir veya daha fazla modül takılmış olabilir. LED modülünün elektriksel kontrolü, darbe genişliği modülasyonlu bir sinyal aracılığıyla gerçekleştirilir.
Seçilen yönde görünürlüğü artırmak için dönüş manevraları sırasında yanan yakın ön alanda ek ışık.
Yansımasız uzun far, sadece “Adaptif LED far” ve “Lazer ışıklı LED far” donanım seçeneklerinde mevcuttur. Bu işlev sırasında, farın içindeki uzun hüzme geniş alan aydınlatması için kapatılır. Sürüş hızına bağlı olarak, harici uzun far ve lazer ışığı otomatik olarak açılır ve bir “kısmi uzun far” oluşturur. Işık hüzmesi, sabit bir bölme tarafından içeriye doğru sınırlandırılır ve böylece dikey bir kesme çizgisi oluşturulur. Bu durumda, LED spotların iki dikey kesme çizgisi arasındaki alan aydınlatılmaz ve bu nedenle parlamaz. Viraj aydınlatması için entegre adım motoru sayesinde her bir LED far 15° ayarlanabilir. Bu sayede, karşıdan gelen trafik durumunda 5° ila 7°’lik yansımasız bir aralık ayarlanabilir. Uzun far 40 km/s’nin üzerindeki hızlarda açılır ve 30 km/s’nin altındaki hızlarda kapatılır.
Ön kamera tarafından karşıdan gelen bir aracın farları tespit edilirse, uzun far asistanının kontrol ünitesi uzun farı kapatmak için Body Domain Controller’e (BDC) bir CAN sinyali gönderir. Uzun far asistanı işlevi, donanıma bağlı olarak kamera tabanlı yardım sistemleri için kontrol ünitesine de entegre edilebilir.
Her bir LED far, kontrol ünitesi (ön far elektroniği) aracılığıyla doğrudan Body Domain Controller’a (BDC) bağlanır. BDC kontrol ünitesinden gelen talebe bağlı olarak, ilgili ışık fonksiyonları ilgili ön far elektroniği tarafından yürütülür. İletişim, CAN-BUS (CAN Veri yolu) sinyali üzerinden gerçekleşir. Farlarda meydana gelen arızalar ön far elektroniği tarafından algılanır ve BDC kontrol ünitesinde saklanır ve uygun bir arıza teşhis cihazı ile araç üzeri yerleşik arıza teşhis sistemi üzerinden okunabilir. Ayrıca, bir far arızalandığında gösterge panelinde bir kontrol mesajı görüntülenir. Kontak açıldıktan sonra Body Domain Controller otomatik olarak farlarda bir bileşen kontrolü gerçekleştirir. Ek olarak far açıldığında, münferit ampul çıkışlarının akımı ölçülerek arızalı bir ışık yayan diyot tespit edilebilir (sıcak izleme).
Bir onarım durumunda, farklı yazılım veya donanım numaralarına sahip bileşenler takılabilir. Bu sırada yeni bileşenler araçtaki eski bileşenlerle karıştırılır. Bu durumda, tüm bileşenler birbiriyle uyumlu hale getirilmelidir. Araç modeline, far tipine ve ilgili kontrol ünitesine bağlı olarak, aydınlatma sisteminin doğru çalışmasını sağlamak için uygun bir arıza teşhis aracı ile ek servis çalışmaları yapılmalıdır. Bir LED far değiştirilirse, araç üreticisinin onarım talimatlarına uygun olarak Veri Matrisi Kodu yeni fardan okunmalı ve kontrol ünitesine yazılmalıdır. Münferit olarak bunun ne anlama geldiği aşağıda detaylı süreçler gösterilmeden örnek olarak açıklanmıştır.
Bir far mekanik olarak hasar görmüşse ve değiştirilmesi gerekiyorsa, ön far elektroniği eski fardan yeni fara aktarılabilir. Bu durumda, yeni farın LED modülleri ön far elektroniğine uyarlanmalıdır. Ön far elektroniği de değiştirilirse, benzer şekilde bu da araca uyarlanmalıdır. Farlar ve ön far elektroniği değiştirilecek olursa, öncelikle kontrol ünitesinin öğretilmesi gerekir.
Farlardaki elektronik aksamlar değiştirilirken, mümkün olan en yüksek temizliğe dikkat edilmelidir. Ek olarak, elektrostatik deşarja (ESD) karşı koruma önlemlerine uyulmalıdır. Motorlu araçta bulunan aydınlatma sistemi üzerindeki onarım çalışmaları, yalnızca eğitimli teknik personel tarafından gerçekleştirilebilir. Uygun olmayan şekilde yapılan onarımlar, sistemin devre dışı kalmasına ve yaralanmalara yol açabilir. Lütfen ilgili sistem veya araç üreticisinin onarım talimatlarını ve güvenlik uyarılarını dikkate alın!
Ardından far ayar cihazı (SEG) aracın önünde 10 cm mesafede ortalı bir şekilde yerleştirilmeli ve lazer nişangah kullanarak araca hizalanmalıdır. Bunun için kaputu açın, lazer modülünü çalıştırın, aracın ön tarafında iki referans noktası belirleyin ve SEG’i hizalayın. Daha sonra SEG’i istediğiniz fara konumlandırın ve iç LED modülü ile hizalayın. Ardından far üzerindeki ayar ölçüsünü okuyun ve SEG’yi buna göre ayarlayın. Farları ayarlamak için şimdi kontak açılabilir ve far anahtarı “Kısa hüzme/Sürüş farları” konumuna getirilebilir. Araç üreticisine göre, otomatik far yükseklik ayarı nedeniyle, ayarlama işlemine başlamadan önce yaklaşık 80 saniye beklemeniz gerekmektedir. Bu süre zarfında aracı hareket ettirmekten ve titreşimlerden kaçınılmalıdır. Ardından far ayarını kontrol edin ve gerekiyorsa düzeltin.
Uyarı!
Far anahtarı işlevi “Otomatik” konumundayken bir far ayarı yapılamaz.
Far ayar ölçüsü | Model serisi | % olarak ayar değeri |
---|---|---|
Ana far grubu | Tüm modeller | 1,0 |
Ana far grubu | İstisna: E53/E70/E71/E72/E83 F15/F16/F25/F26/F60 | 1,1 |
Sis farı | Tüm modeller | 2,0 |
Bu bağlamda, lütfen ilgili ülke yönetmelikleri (ECE/SAE) ile araç üreticisinin bakım ve onarım talimatlarına uyun.
Uyarı!
Farklı arıza teşhis seçenekleri, örnek olarak mega macs X ve macsRemote Services arıza teşhis cihazı kullanılarak gösterilmiştir. İlgili test derinliği ve işlev çeşitliliği, araç üreticisine göre farklı tasarlanmış olabilir ve kontrol ünitesinin ilgili sistem konfigürasyonuna bağlıdır.