BACK

Trafik ışıklarındaki yapay zekanın trafiği nasıl optimize edebilir ve çevreyi nasıl koruyabilir

Tahmini olarak hesaplarsak, ömrümüzün yaklaşık iki haftasını (!) kırmızı ışıkta bekleyerek geçiriyoruz. Ancak bu durum yakında geçmişte kalabilir. Trafik ışıklarındaki yapay zeka, trafik ışıklarındaki geçişi ve trafik akışını optimize etmeye yardımcı olacak.

Bunu bilmeyen var mı: Gece vakti insanların ve otomobillerin olmadığı sokaklardan geçerek evinize gidiyorsunuzdur ve sonra aynı derecede boş bir ışıklı kavşakta, kırmızı ışıkta durursunuz. Sonsuzluk gibi bir his ama en azından normal trafik ışığı geçiş süresi kadar sürüyor. Hangimiz bunu ayarlamanın daha iyi bir yolu olup olmadığını kendisine sormadı ki?

Güncel olarak birçok trafik ışığı, klasik bir program olan standart trafik ışığı devresini çalıştırmaktadır. Bazı trafik ışıkları bir indüksiyon döngüsü (veya bir kamera) ile donatılmıştır, ilgili trafik ışığı daha sonra sadece ihtiyaç olduğunda trafik ışığı devresine entegre edilir. Ancak bu programlama, akıllı bir devre olmaktan çok uzaktır.

Trafik ışıkları halihazırda yönlendirme sistemleri kullanılarak yeniden programlanabilse de, yapay zeka (YZ) geleceği görmek ve gelecekte otomobil yolculuklarını daha konforlu hale getirmek için mantıksal hesaplamalar kullanabilir. Ve: Bekleme süreleri kısalır!

Trafik ışıklarındaki yapay zeka: Trafik analizi ve uyarlama

Trafik akışını optimize etmenin anahtarı, trafik ışığı kontrol sisteminin analiz edilmesi ve ayarlanmasında yatmaktadır. Çalışma biçimini kolayca açıklıyoruz:

Trafik ışıklarındaki yapay zeka, mevcut trafik durumu hakkında bilgi toplamak için sensörler, kameralar veya diğer algılama cihazlarını kullanır. Bu veriler araç sayısı ve türü, hız, seyir yönü ve trafik yoğunluğunu içerebilir. Toplanan trafik verileri, yapay zeka algoritmalarının trafik modellerini ve aynı zamanda trafik eğilimlerini belirlemek için verileri analiz ettiği merkezi bir işlem birimine gönderilir. Bu verilere dayanarak, trafik ışığı fazları ayarlanır. Bu, belirli seyir yönleri için yeşil fazların uzatılması veya kısaltılması ya da trafik ışığı fazlarının daha koordineli hale getirilmesini içerebilir.

Trafik ışıklarındaki yapay zeka, gelecekte mobilite devrimine belirleyici bir katkı sağlayabilir.

Trafik ışıklarındaki yapay zeka, gelecekte mobilite devrimine belirleyici bir katkı sağlayabilir.

Hedef gayet açık: Trafik akışı optimize edilmelidir ve bu gelecekte gerçek zamanlı olarak da hesaplanabilir. Böylece, diğer yollarda seyir halinde olan araçlar yokken, hiç kimse kırmızı ışıkta beklemez.

Trafik ışıklarındaki yapay zeka, mevcut trafik durumu hakkında bilgi alışverişinde bulunmak için araçlarla ve diğer yol kullanıcılarıyla da (örneğin Car-2-X iletişimi yoluyla) iletişim kurabilir. Bu veriler, trafik akışını daha da optimize etmek ve araçlara yaklaşan trafik ışığı aşamaları veya sıkışıklık hakkında bilgi sağlamak için kullanılabilir. Bu, gelecekte rota planlaması için de avantajlar getirecektir.

Araçların ve trafik ışıklarının ağa bağlanması

Araçtan Her Şeye (V2X) iletişim olarak da adlandırılan Car-2-X iletişimi, araçları, trafik altyapısını ve diğer yol kullanıcılarını birbirine bağlayan kablosuz bir iletişim sistemidir. Car-2-X iletişimi de, ağa dahil edilmeleri halinde, trafik ışıklarındaki yapay zekanın önemli bir bileşeni olabilir. Uyumlu araçlarda, örneğin kırmızı fazın uzunluğu gösterilebilir. Örneğin Berlin’de, yıllar önce yapılan test denemeleri vardır.

Trafik ışıklarındaki yapay zeka sayesinde daha hızlı trafik

Trafik ışıklarında yapay zeka kullanılarak ve ilgili araçlarla ağ oluşturularak, trafik sıkışıklıkları önlenebilir ve trafik akışı iyileştirilebilir. Trafik ışığı fazlarının akıllı kontrolü, kavşaklarda gereksiz bekleme sürelerinin kısaltılmasına yardımcı olur. Bu da araçların trafikte daha hızlı ve verimli bir şekilde ilerlemesini sağlayarak zaman ve yakıt tasarrufu sağlar ve bu sayede sadece çevreyi değil aynı zamanda cüzdanı da korur - klasik bir kazan-kazan durumu.

Trafik ışıklarındaki yapay zeka sayesinde daha az çevre kirliliği

Trafik ışıklarındaki yapay zekanın en büyük faydalarından biri, çevre kirliliğinin azaltılmasıdır. Optimize edilmiş trafik akışı ve trafik ışıklarında daha kısa bekleme süreleri sayesinde, yakıt tüketimi azalır. Bu da daha düşük CO2 emisyonuna yol açar ve böylece iklimin korunmasına katkıda bulunur.

Trafik ışıklarındaki yapay zeka, şehirlerdeki trafik durumunu iyileştirmek ve çevre kirliliğini azaltmak için ümit verici bir yaklaşımdır. Otonom sürüş ve akıllı trafik yönlendirme sistemleri gibi diğer teknolojilerle birlikte geleceğin akıllı ulaşım altyapısı, mobilite dönüşümüne belirleyici bir katkı sağlayabilir.