Elektronik Park Freni (EPB)

Araçlardaki elektrikli park freni veya elektromekanik park freni konusunda faydalı bilgileri ve önemli ipuçlarını burada bulabilirsiniz.

Elektrikli park freni, giderek daha fazla araç modelinde kullanılmaktadır. Aracı kaymaya karşı emniyete almanın yanı sıra, ek konfor işlevlerinin gerçekleştirilmesini de sağlar. Bu sayfada, iki sistem varyantının çalışma prensibini size tanıtacağız. Buna ek olarak, bir arıza durumunda nasıl hareket edeceğinizi ve tekerlek freni üzerinde onarım çalışmaları yaparken, uzmanların nelere dikkat etmesi gerektiğini öğreneceksiniz.

Önemli güvenlik uyarısı
Çalışmalarında araç servislerine profesyonel destek sağlamak için, aşağıdaki teknik bilgiler ve uygulamaya yönelik ipuçları HELLA tarafından hazırlanmıştır. Bu web sitesinde sağlanan bilgiler, yalnızca uygun şekilde eğitilmiş uzman personel tarafından kullanılmalıdır.

ELEKTROMEKANİK PARK FRENİ (EPF): TEMEL İLKELER

Elektromekanik park freni (EPF), gittikçe daha modern hale gelen binek otomobillerde “elektronik el freni” olarak kullanılabilir. Konforu artırır ve çok sayıda ek işlev sunar.

Burada, BMW 7 Serisi (E65) ve Audi A8 (4E..) modellerinde kurulu olan sistemi örnek olarak inceleyeceğiz.

Elektromekanik park freninin görevleri

Elektromekanik park freni, durur haldeyken aracın yanlışlıkla kaymasını önleme görevine sahiptir.. Ayrıca, araçtaki ikinci bağımsız bir fren sistemi için ve ek güvenlik ve konfor işlevleri için yasal gerekliliği karşılar.

Farklılıklar

BMW ve Audi’de kullanılan sistemler, temel olarak yapıları bakımından farklılık göstermektedir. Audi A8’de EPF, bir elektrik motoru ve bir mil aracılığıyla doğrudan arka aksın fren balatalarına etki eder. BMW’de, bir elektromekanik aktüatör aracılığıyla çift servo kampanalı freni harekete geçiren çekme kabloları kumanda edilir.

AUDİ’DEKİ YAPI: YAPISI

Audi’deki park freni mekanizması bir DC motor, bir eğik plaka dişlisi ve bir milden oluşur. Bileşenler doğrudan arka fren kaliperlerine monte edilmiştir ve motorun dönüş hareketinin fren pistonunun küçük kaldırma hareketlerine dönüştürülmesini sağlar. Bu durumda, DC motor, bir kayış tahriki vasıtasıyla yalpa plakası dişlisini çalıştırır.

 

Tahrik motorunun devir sayısının düşürülmesi ilk kez burada gerçekleşir. Devir sayısı, kayış tahrikinin aktarma oranı nedeniyle 1:3’e düşürülür. Yalpa plakası dişlisi aracılığıyla, devir sayısı bir kez daha azaltılır. Dişli çıkışındaki devir sayısı, DC motorun tahrik devir sayısına göre 147 kat azaltılmıştır. Doğrudan yalpa plakası dişlisi tarafından tahrik edilen bir mil aracılığıyla, bir dönüş hareketinin kaldırma hareketine dönüştürülmesi gerçekleşir.

 

Fren pistonunda, pistonun içinde ileri geri hareket edebilen bir silindir vardır. Silindirin piston içinde dönmesini önlemek için, iki yeri düz taşlanmıştır. Silindirin ön ucuna mil dönmeye başlar başlamaz mil dişlisi üzerinde hareket eden bir somun preslenmiştir. DC motorun devir sayısı bir Hall sensörü tarafından ölçülür ve bu veri yardımıyla strok yolunu hesaplayabilen kontrol ünitesine iletilir.

 

Park freni uygulandığında, milin dönüş hareketi somunu ileri doğru hareket ettirir. Silindir daha sonra fren pistonu aracılığıyla fren balatalarını fren diskine doğru bastırır.

 

Park freni serbest bırakılırsa, mil üzerindeki somun geri döndürülür ve fren pistonu serbest bırakılır. Sızdırmazlık halkasının deformasyonu nedeniyle, fren pistonu normal bir frenleme işleminden sonra olduğu gibi geri hareket ettirilir.

 

Tüm sistem ayrıca entegre bir eğim açısı sensörlü kontrol ünitesi, gösterge lambaları ve orta konsoldaki çalıştırma düğmesinden oluşur.

 

Park frenini devreye sokmak için çalıştırma düğmesi çekilir, freni devreden çıkartmak için düğmeye basılır. Gösterge tablosundaki ve düğme üzerindeki gösterge lambası, park freninin etkinleştirildiğini gösterir. Buradaki bir özellik, park freninin kontak kapalıyken de devreye sokulabilmesidir. Ancak, serbest bırakma sadece kontak açıkken mümkündür.

İşlevler:

Elektromekanik park freni aşağıdaki işlevleri yerine getirir:

  • Park freni
  • Dinamik acil fren işlevi
  • Adaptif yokuş kalkış desteği
  • Fren balatası aşınma kontrolü

Park freni

Araç park edildiğinde ve park freni etkinleştirildiğinde, aracın istenmeyen bir şekilde kaymasını önlemek için, sistem otomatik olarak gerekli sıkıştırma kuvvetini devreye sokar. Araç, %30’dan fazla bir eğime park edilirse, gösterge panelinde bir uyarı belirir. Araç dururken fren diskleri soğudukça, kontrol ünitesi freni otomatik olarak yeniden sıkacaktır. Bu, anlık fren diski sıcaklığının belirlendiği kontrol ünitesindeki bir simülasyon modeli aracılığıyla gerçekleştirilir.

Dinamik acil fren işlevi

Bu işlev, düğmeye basılarak etkinleştirilir. Bu bağlamda düğmenin işlevi, normal bir el freni kolunun işlevi ile aynıdır. Düğme etkin olduğu sürece araç frenlenir; düğme serbest bırakılır bırakılmaz frenleme işlemi kesilir. Maksimum yavaşlatma 8 m/s’dir.

Park freni ile frenleme sadece 8 km/s’nin altındaki hızlarda gerçekleşir. Hız daha yüksekse, frenleme işlemi fren basıncını dört tekerlek freninin tümüne dağıtan ESP sistemi tarafından gerçekleştirilir. Aynı zamanda gaz pedalına basıldığında motor torku azalır ve muhtemelen devrede olan hız sabitleme sistemi kapatılır. Hatalı bir kullanımı (ön yolcu tarafından tetikleme) önlemek için, gaz pedalına basılmaya devam edilirse, acil durum frenlemesi devre dışı bırakılır.

Adaptif yokuş kalkış desteği

Bu işlev, yokuşta sarsılmadan ve geriye doğru kaymadan kalkış yapmayı mümkün kılar. Yokuş kalkış desteğini en iyi şekilde kullanmak için, kontrol ünitesi ek bilgilere ihtiyaç duyar. Bu amaçla, seçili vites kademesi, gaz pedalı konumu ve motor torkunun yanı sıra kontrol ünitesine entegre edilmiş eğim açısı sensörü hakkındaki bilgiler, CAN veri yolu aracılığıyla dikkate alınır. Bu bilgilere bağlı olarak park freni tetiklenir. Bu işlevin sürücü tarafından kapatılması mümkün değildir.

Fren balatası aşınma kontrolü

Balata kalınlığı yaklaşık 500 km aralıklarla kontrol edilir. Bunun için araç hareketsiz durumda olmalı, park freni devreden çıkarılmalı ve kontak kapatılmalıdır. Kontrol ünitesi, fren balatasını son konumundan (sıfır konumu) fren diskine doğru hareket ettirir. Kontrol ünitesi, Hall sensörü tarafından ölçülen değere dayanarak, fren balatasının kat ettiği mesafeyi ve buna bağlı olarak balata kalınlığını hesaplar. Park freninin nadiren kullanıldığı araçlarda, fren balatası aşınma kontrolü, park freninin düzenli olarak kullanıldığı araçlardan daha doğru olabilir.

BMW’DEKİ YAPI: YAPISI

BMW 7 Serisi’ndeki park freni mekanizması, Audi’de olduğu gibi doğrudan arka fren balatalarına değil, çift servolu kampanalı frene etki eder. Bu, arka fren disklerinin içinde bulunur. Çalıştırma ünitesi bagaj tabanında, stepne yuvası ile arka panel arasında, arka koltuk sırasının arkasında yer alır.

Çalıştırma ünitesi aşağıdaki bileşenlerden oluşur:

Elektrik motoru, bir mil, sarma yayı, denge kirişi, kablo saptırma makaraları, plastik dişli çarkları ve çekme kabloları.

 

Park freni etkinleştirildiğinde, elektrik motoru plastik dişli çarklar aracılığıyla mili tahrik eder. Mil üzerindeki diş nedeniyle, denge kirişi sağ/sol dengelemesi için mil üzerinde ileri geri hareket ettirilir. Bu, frenin sabitlenmesi veya çözülmesine bağlı olarak gerçekleşir. Halat makaraları, bağlantı kolları aracılığıyla denge kirişine sabitlenmiştir. Sağ ve sol taraf için çekme kabloları halat makaralarına monte edilmiştir. Park freni çekildiğinde denge kirişi mil üzerinde hareket ederse, kasnaklar içe doğru döner ve çekme kablolarını harekete geçirir, bu da çift servolu kampanalı freni çalıştırır.

 

Park freni bırakıldığında, elektrik motoru mili diğer yönde döndürür. Denge kirişi geriye doğru hareket ettirilir ve makaralar dışa doğru döner. Kablolar geri çekilir ve park freni çözülür. Geri yükleme kuvveti, çift servolu kampanalı frendeki geri çekme yayları ile sağlanır.

 

Çekilmiş durumda park freninin tüm tutma kuvveti tamamen plastik dişli çarklara yüklenmesini önlemek amacıyla bir sarma yayı kurulmuştur. Sarma yayı mil üzerine takılmıştır. Park freni çekildiğinde ve mil tutma konumuna ulaştığında, geri yükleme kuvveti mili ters yönde döndürmeye çalışır. Ters yöndeki bu dönüş hareketinin bir sonucu olarak, sargı yayının ilk sargıları, onları çevreleyen muhafazaya karşı dışarı doğru bastırılır. Bu sayede mil yerinde tutulur ve geri yükleme kuvvetleri sarma yayı tarafından alınır. Park freni serbest bırakıldığında, mil elektrik motoru tarafından tahrik edilir ve sarma yayının karşı ucunu da beraberinde götürür. Sonuç olarak, yay içe doğru döndürülür ve muhafazadan serbest bırakılır.

 

Fren kampanaları ve balatalarındaki korozyonu önlemek ve her zaman mümkün olan en iyi frenleme etkisini sağlamak için, sistem tarafından sürüş esnasında bir frenleme gerçekleştirilir. Bu frenleme rutini yaklaşık olarak ayda bir veya her 1000 km’de bir gerçekleştirilir. Frenleme işlemi sistem tarafından otomatik olarak ve sürücü tarafından fark edilmeden gerçekleştirilir. Frenleme işlemi sırasında, park freni maksimum harekete geçirme kuvvetinin yaklaşık %20’si ile çalıştırılır. Bu frenleme işlemi sonucunda oluşan aşınma son derece düşüktür. Yaklaşık 300 frenleme işlemi sırasında, fren balatalarından maksimum 0,5 mm aşındırılır.

BMW 7 Serisi, ayrıca belirli durumlarda sürücüyü destekleyen ek işlevlere de sahiptir.

Bunlar şunları içerir:

  • Yokuşta kalkış yapmayı destekleyen "hill hold" işlevi. Aracın yokuşta geri kaymasını önlemek için, araç park freni uygulanır ve bırakılır.
  • Örneğin trafik ışıklarında dururken, rölantide ileri kaymayı önlemek için aracı frenleyen otomatik durdurma işlevi. Bu, her zaman ayak frenine basmaları gerekmediğinden, sürücülerin üzerindeki yükü hafifletir.


Audi’ye göre farkı, bu işlevlerin DSC (Dinamik Denge Kontrolü) tarafından gerçekleştirilmesidir. Elektromekanik park freni sadece motor kapalıyken etkindir.

 

ACİL KİLİT AÇMA: PRATİK İPUÇLARI

Her iki araç da, sistemin arızalanması durumunda sürücünün veya servisin freni çözmesini sağlayan bir acil kilit açma tertibatına sahiptir.

Audi’de, araç üstü alet setinde bunun için özel bir Torx anahtarı bulunur. Acil bir durumda, tekerlek sökülmelidir. Torx anahtarının bir tarafıyla, yalpa plakası dişlisi ile birlikte elektrik motoru kaliperden sökülebilir. Diğer taraf daha sonra mili geri çevirmek için kullanılabilir.

 

BMW’de de araç üstü alet setinde bir kilit açma çubuğu vardır. Bu çubuk, bir kılavuz borunun içinden, bir dişli çarka ve çalıştırma ünitesine yönlendirilir. Bir açık ağızlı anahtar ve tornavida sapı kullanılarak kilit açma çubuğunu saat yönünün tersine çevirmek suretiyle fren serbest bırakılır.

 

Önemli:
Herhangi bir voltaj beslemesi yoksa (boş akü), fren bırakılmasına rağmen aracı hareket ettirmek mümkün olmayabilir. Böyle bir durumda, otomatik şanzımanın park kilidi hala devrededir. Bu, aynı şekilde bir acil kilit açma işlemiyle de serbest bırakılabilir.

 

Bunu yapmak için, sol ayak bölmesindeki acil kilit açma tertibatının kapağını açın. Kırmızı bant çekildiğinde bir kol açılır ve kilitlenir. Park freninin kilidi artık açılmıştır.

 

Acil kilit açma işleminden sonra, elektromekanik park freni aşağıdaki şekilde tekrar devreye alınır:
Araç durmalı ve kontak açık olmalıdır. Elektromekanik park freni düğmesine yaklaşık 5 saniyelik aralıklarla üç kez basın. Sistem, başlatma prosedürünü başlatır. Serbest bırakma konumu başlatılır. Daha sonra fren uygulanır ve frenleme konumu başlatılır. Ekrandaki gösterge ışığı kırmızı renkte yanar. Ardından fren serbest bırakılır ve tekrar çalışmaya hazırdır. Ekrandaki gösterge ışığı söner.

BAKIM VE ONARIM: SERVİS İPUCU

Audi A8’de arka fren balatalarını değiştirmek için, uygun bir arıza teşhis cihazı gereklidir. Fren balataları sökülmeden önce, “temel ayar” işlevi kullanılarak bir arıza teşhis cihazı ile silindir tamamen geri çekilmelidir.

Ancak o zaman fren pistonunu geriye doğru bastırmak mümkündür. Fren balataları değiştirildikten sonra, silindir tekrar “temel ayar” işlevi ile fren pistonuna hareket ettirilir. Son olarak, “Ayarlama” işlevinde yeni fren balatalarının balata kalınlığı girilir.

BMW’de, bir arıza teşhis cihazı olmadan fren pabucu değişimi mümkündür.

Önemli

...fren pabuçlarını veya arka fren disklerini değiştirdikten sonra, temel ayarın yapılması gerektiğini lütfen unutmayın. Bu amaçla, her iki taraftan da bir bijon sökülmelidir. Sağ tekerleği, bijon dişi “saat 7 konumunda” ve sol tekerleği “saat 5 konumunda” olacak şekilde çevirin.

Uygun bir tornavida kullanarak, tekerleği döndürmek artık mümkün olmayıncaya kadar ayar vidasını çevirin. Daha sonra ayar vidasını 10 kilit kademesi gevşetin. İşlemleri diğer tarafta da tekrarlayın. Bijonları tekrar vidalayın ve belirtilen torka sıkın.

FREN TEST STANDINDA İŞLEV KONTROLÜ: KONTROL ETME

Elektromekanik park freninin frenleme etkisini test etmek için, bir fren test standında test edilmesi mümkün olmalıdır.

Audi A8 bu testi kendiliğinden tanır. Test standındaki arka tekerlekler 3 - 9 km/s’lik sabit bir hızda döndüğünde, kontrol ünitesi 3 saniye sonra test modunu algılar. Bu sırada, Terminal 15’in (kontak) açık olması önemlidir. Kontrol ünitesi, düğmeye her basıldığında, pistonun biraz daha dışarı çıkması ve frenin biraz daha kapanması için park freninin kapanma hareketini değiştirir.

BMW 7 Serisi’nde park frenini yalnızca motor çalışmıyorken ve kontak açıkken test etmek mümkündür. Düğmeye bastığınızda, park freni nispeten hızlı bir şekilde kapanır ve manuel olarak çalıştırılan bir park freninde olduğu gibi yavaş ve sürekli olarak uygulanamaz.

Dikkat!

Bu işlem sırasında araç test silindirlerinden dışarı fırlayabilir.

ELEKTRİKLİ PARK FRENİNDE ARIZA: SORUN GİDERME

Elektromekanik park freninde arıza meydana gelirse, temel olarak ilk adım, fren test standında frenin test edilmesi olmalıdır. Test standında, frenleme işlevinin sadece kısıtlı olarak mı sağlandığı yoksa hiç mi sağlanmadığı tespit edilebilir. Test standında arızalı bir işlev tespit edilirse, görsel bir inceleme yapılmalıdır.

Bu sırada özellikle fren balatalarına/fren pabuçlarına, fren kablolarına (BMW) ve sızıntılara (Audi) dikkat edilmelidir. Fren balataları/fren pabuçları iyi durumdaysa ve fren kablolarında hasarlar veya herhangi bir sızıntı tespit edilemiyorsa, bir sonraki aşamada mekanik aksam kontrol edilmelidir.

Araç dururken ve motor çalışmıyorken park freni düğmesine basılırsa, kapanma işlemi duyulur. BMW araçlarında çalıştırma ünitesi açıldıktan sonra kapanma sürecini gözlemlemek mümkündür. Mekanik aksamın gözle muayenesi ve kontrolü herhangi bir hata ortaya çıkarmazsa veya çalıştırma ünitesi / aktüatör motorları çalıştırılmazsa, ilave testler yapmak için uygun bir arıza teşhis cihazı gereklidir.

Diğer pek çok elektrik sisteminde olduğu gibi, arıza belleğini okumak için arıza teşhis cihazı kullanılabilir. Kullanılan arıza teşhis cihazına bağlı olarak, münferit bileşenlerin işlev/anahtarlama durumu, ölçülen değer blokları (gerçek değerler) kullanılarak gösterilebilir veya bileşenleri etkinleştirmek ve çalışıp çalışmadıklarını kontrol etmek için aktüatör teşhisi kullanılabilir.

Bir onarım yapılması durumunda, her zaman araç üreticisine özgü onarım talimatlarına, test değerlerine ve sıkma torklarına uyulmalıdır. Onarım tamamlandıktan sonra, arıza belleği silinmeli ve fren test standında bir işlev testi gerçekleştirilmelidir.

Önemli uyarı

Elektromekanik park freninin işlev testi, sadece bir silindirli test standında mümkündür. Bu amaç için bir tablalı test standı uygun değildir.