Adaptive Cruise Control - ACC-radarsensor bij auto's instellen

Hier vindt u nuttige kennis en belangrijke tips over de Adaptive Cruise Control ofwel automatische afstandsregeling ACC en het kalibreren van de ACC-radarsensoren.

Het toenemende gebruik van moderne hulpsystemen verandert ook voortdurend de eisen die aan het werk van de onafhankelijke werkplaatsen worden gesteld. Een voorbeeld hiervan zijn hulpsystemen op basis van radar: hoewel de bijstelling van deze systemen tot voor kort meer een zaak voor de desbetreffende merkdealers was, kunnen vrije werkplaatsen met de juiste apparatuur dergelijke werkzaamheden tegenwoordig ook probleemloos uitvoeren. 

Belangrijke veiligheidsinstructie
De volgende technische informatie en praktische tips zijn door HELLA ontwikkeld om autogarages bij hun werkzaamheden professioneel te ondersteunen. De op deze website beschikbare informatie mag alleen worden gebruikt door vakmensen die in de desbetreffende materie zijn opgeleid.

CSC-TOOL & DIAGNOSEAPPARAAT: WETENSWAARDIGHEDEN

Meerwaarde voor autowerkplaatsen: de modulaire CSC-Tool en de mega macs diagnoseapparaten

Met de uitgebreide modulaire CSC-Tool (CSC = Camera- and Sensor-Calibration) van Hella Gutmann Solutions kunnen werkplaatsen samen met diverse mega macs diagnoseapparaten op voertuigen van vele automerken een professionele camerakalibratie uitvoeren. Met behulp van extra uitbreidingen kunnen hiermee bovendien alle momenteel beschikbare radarsystemen worden bijgesteld.

Populaire hulpsystemen voor de bestuurder

De voordelen van de CSC-Tool voor werkplaatsen zijn niet in de laatste plaats te danken aan het toenemende belang van hulpsystemen voor de bestuurder – deze worden nog immer populairder. Of het nu gaat om bijvoorbeeld automatische afstandsregeling via radar, rijstrookassistent of automatische parkeerhulp: de hulpsystemen voor de bestuurder zorgen niet alleen voor meer comfort, maar ook voor meer veiligheid. Dan moeten deze wel regelmatig worden bijgesteld. 

 

De CSC-Tool in combinatie met een mega macs diagnoseapparaat is ideaal voor dit doel. Hierbij verzorgt het diagnoseapparaat de communicatie met de regeleenheid en leidt het de kalibratie in. Voor de uitvoering van de kalibratie zijn echter een geschikt kalibratiepaneel en een correcte uitlijning hiervan absoluut noodzakelijk – en dat is waar de CSC-Tool een rol in speelt.
 

We geven u een overzicht van de belangrijkste functies van de CSC-Tool:

MODULAIR PRINCIPE

Het modulair kunnen uitbreiden van de CSC-Tool biedt gebruikers de mogelijkheid voertuigen van veel gangbare merken te kalibreren en ook van toekomstige functies te profiteren. Het basismodel van de CSC-Tool omvat reeds de in hoogte verstelbare basissteun met verstelstang en twee spiegeleenheden, twee lasermeetkoppen en twee kalibratiepanelen, waarmee al enkele belangrijke merken worden gedekt. Dankzij nieuwe modules kunnen in de toekomst ook andere merken en extra functies worden gebruikt.

 

SIMPELE EN SNELLE TOEPASSING

De bediening is voor werkplaatsmedewerkers uiterst eenvoudig omdat het diagnoseapparaat hen stap voor stap door de afzonderlijke stappen leidt – geheel tot aan de eerste klik die de eigenlijke kalibratie in de regeleenheid start. De vergelijking van het beeld van de voertuigcamera met het gewenste beeld dat in het systeem is opgeslagen, duurt slechts enkele seconden en het hele proces kan in slechts 20-30 minuten worden voltooid.

 

OOK VOOR RADARKALIBRATIE

Met behulp van speciaal ontwikkelde radarsets kunnen alle gangbare radarsystemen met het systeem worden bijgesteld. Net als alle sensoren waarvan de metingen op afstanden van enkele honderden meters worden uitgevoerd, moeten radarkoppen met een groot bereik exact op de aangedreven as (achteras) van het voertuig worden ingesteld. Maar anders dan bij de starre bevestiging van een camera aan de voorruit, kunnen bij een radarsensor met behulp van schroeven de x- en y-as worden bijgesteld om het meetveld van de sensor bij te stellen. Dit is met de basissets van de CSC-Tool mogelijk. Voor radarkoppen zonder meetspiegel (zoals bij Mercedes) is een radar adapterkit leverbaar.

ACC-radarsensor voor auto's instellen bij de Audi RS7: HANDLEIDING

Voorwaarden hiervoor zijn de van de radarkalibraties bekende CSC-Tool met optioneel radaropzetstuk, een mega macs diagnoseapparaat en een acculader. 

 

Ons vereenvoudigde praktijkvoorbeeld toont aan de hand van een Audi RS7 de essentiële stappen die bij het kalibreren van de radar voor een Adaptive Cruise Control (ACC) in acht moeten worden genomen.

De voorbereiding

Het voertuig wordt op een ingerichte testplaats geparkeerd. Wat tools betreft heeft de monteur naast de CSC-Tool met radaropzetstuk een aangesloten acculader evenals het mega macs-diagnoseapparaat nodig. De mega macs leidt de monteur vanaf het begin door de hele procedure.

CSC-Tool uitlijnen

Voor de radarbijstelling moet de CSC-Tool evenwijdig aan het wagenfront of aan de lengteas van het voertuig worden uitgelijnd (in het voorbeeld bij de wielhouder linksachter).

Voertuigafstand opmeten

De aan te houden afstand tot het voertuig wordt door de mega macs gespecificeerd en moet op de gespecificeerde punten (voertuigspecifiek) worden opgemeten. De waterpas dient voor het controleren van de uitlijning van de CSC-Tool. 

Sensor blootleggen

De Audi RS7 heeft twee radarsensoren die een voor een moeten worden bijgesteld. De volgorde wordt aangegeven door de mega macs. Voorafgaand aan de bijstelling moet de sensor worden blootgelegd. 

Gereed voor de bijstelling van de eerste sensor

Het voertuig is nu gereed voor de bijstelling van de eerste sensor.

Drietraps afstelling van de radarreflector

De radarreflector (hoekverstelplaat) heeft een drietraps ophanging. Op deze manier wordt deze met een positieve hoek naar boven (niveau 1), exact verticaal (niveau 2) of met een neerwaartse helling (niveau 3) uitgelijnd. Zo wordt rekening gehouden met de normale rijmodus, evenals acceleratie- en remprocessen (zie de grafieken rechts). 

Doorloping van alle drie de niveaus

Alle drie de niveaus moeten na elkaar worden afgesteld.
De mega macs leidt de monteur overeenkomstig door de procedure.

Als de sensor moet worden bijgesteld, geeft de mega macs hiervoor nauwkeurige aanwijzingen.

Na een succesvolle bijstelling van de eerste sensor wordt deze weergegeven.

Bijstelling van de tweede sensor

Voor de tweede sensor worden de beschreven stappen op analoge wijze uitgevoerd.

Succesvolle bijstelling van beide sensoren

Nadat ook de tweede sensor met succes is bijgesteld, kunnen de radarfuncties van de RS7 weer optimaal worden gebruikt. Een veilig gevoel!

Hoe nuttig is dit artikel voor jou?

Helemaal niet nuttig

Zeer nuttig

Vertel ons alstublieft wat u niet leuk vond.
Bedankt! Maar voordat u weggaat!

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Meer informatie over onze nieuwsbrief weergeven Meer informatie over onze nieuwsbrief uitschakelen

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Samen krijgen we auto's snel weer op de weg!

Met uw aanmelding voor de nieuwsbrief hebt u de mogelijkheid om de nieuwe HELLA Werkplaatskalender 2024 nu naar uw werkplaats opgestuurd te krijgen. Zolang de voorraad strekt!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

Let op:
Je wordt pas op de nieuwsbrief ingeschreven nadat je op de bevestigingslink hebt geklikt in de kennisgevingsmail die je binnenkort gaat ontvangen!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

We zijn er bijna!

Het enige wat je hoeft te doen, is je aanmelding te bevestigen!
We hebben een e-mail gestuurd naar your email address.

Controleer je inbox en klik op de bevestigingslink om HELLA TECH WORLD-updates te kunnen ontvangen.

Verkeerde e-mail of geen bevestiging ontvangen?
Klik hier om e.e.a. opnieuw in te voeren.