HELLA-technologie ondersteunt de gloednieuwe assistentiefunctie 'Porsche WET-Mode' met SHAKE-sensortechnologie.

02/26/2020

Wie weleens over de snelweg rijdt, zal dit onprettige gevoel vast wel kennen: het moment dat je auto over het natte wegdek glijdt, dat je alleen nog passagier bent en je auto niet meer reageert op stuurbewegingen. Dus als er weer eens een flinke regenbui valt, maakt het niet uit of je een goede of een slechte bestuurder bent. Voor de natuurkunde zijn we allemaal gelijk. Zeker als het echt nat wordt op de weg.

Samen met Porsche hebben we daarom de functie 'natheidsdetectie' in serieproductie gebracht en ondersteunen we zo de wereldinnovatie 'Porsche WET-Mode'. Met deze toepassing heeft de Duitse autofabrikant voor zijn actuele Porsche 911 een nieuwe assistentiefunctie ontwikkeld die autorijden nog veiliger moet maken.

Want deze innovatie is in staat om duidelijke natheid op het wegdek te detecteren en de rijsystemen preventief in te stellen op een stabiele rijgedrag. Zo moet het glijden van het voertuig bij nat weer vroegtijdig worden herkend en moeten kritieke situaties zo mogelijk worden voorkomen.

SHAKE-sensor detecteert natheid en meldt deze aan het voertuig.

Een essentieel bestanddeel van het innovatieve systeem is de door HELLA ontwikkelde structuurgeluidssensor SHAKE (kort voor 'Structural Health and Knock Emission'). De sensor, die is ingebouwd in de voorste wielkuip van de Porsche 911, herkent de toestand van de weg en de waterfilm op het wegdek. Via een piëzo-elektrisch element detecteert de SHAKE-sensor trillingen en luchtgeluid van opgespatte waterdruppels en bepaalt hij de hoeveelheid vocht die zich tussen de band en de weg bevindt.

 

Als het systeem van de nieuwe Porsche 911 op basis van de zo verkregen informatie een natte weg detecteert, wordt het reactiegedrag van het Porsche Stability Management (PSM) en het Porsche Traction Management (PTM) voorgeconditioneerd. Ook krijgt de bestuurder een waarschuwing en het advies om over te schakelen naar de WET-mode. In dit geval wordt bijvoorbeeld het reactiegedrag van de aandrijving zo aangepast, dat een zo groot mogelijke rijstabiliteit gewaarborgd is.

'Porsche WET-mode' moet met SHAKE-sensor zo groot mogelijke rijstabiliteit waarborgen.

Daarnaast heeft de natheidssensor ook een groot potentieel voor autonoom rijden. "Want exacte informatie over de toestand van de weg is van cruciaal belang voor het bepalen van de statische wrijving en dus ook van de remweg. Dat is precies wat de SHAKE-sensor betrouwbaar kan bepalen", zo is de overtuiging van Michael Jaeger, die bij het management van de elektronicadivisie van HELLA verantwoordelijk is voor de actuatoren en sensoren. Kleine sensor, groot potentieel.

 

Meer over het onderwerp sensoren en bestuurdersassistentiesystemen die het autorijden veiliger maken, lees je hier en hier