HELLA-technologie ondersteunt de gloednieuwe assistentiefunctie 'Porsche WET-Mode' met SHAKE-sensortechnologie.

26-02-2020

Iedere bestuurder kent dit onaangename gevoel: het moment dat je auto over het natte wegdek glijdt en niet goed meer reageert op stuurbewegingen. Of je nu een goede of een slechte chauffeur bent, maakt dan geen verschil.
Samen met Porsche hebben we daarom de functie 'natheidsdetectie' ontwikkeld. Deze innovatieve technologie gaat nu in de Porsche 911 in serieproductie en ondersteunt zo de wereldnoviteit 'Porsche WET-Mode'. Met deze toepassing heeft de Duitse autofabrikant een nieuwe assistentiefunctie ontwikkeld die autorijden nog veiliger moet maken.

Dankzij de nieuwe sensoren kan het voertuig duidelijke natheid op het wegdek detecteren en de rijsystemen preventief instellen op een stabieler rijgedrag. Zo moet het glijden van het voertuig bij nat weer vroegtijdig worden herkend en moeten kritieke situaties zo mogelijk worden voorkomen.

SHAKE-sensor detecteert natheid en meldt deze aan het voertuig.

Een essentieel bestanddeel van het innovatieve systeem is de door HELLA ontwikkelde structuurgeluidssensor SHAKE (kort voor 'Structural Health and Knock Emission'). De sensor, die is ingebouwd in de voorste wielkuip van de Porsche 911, herkent de toestand van de weg en de waterfilm op het wegdek. Via een piëzo-elektrisch element detecteert de SHAKE-sensor trillingen en luchtgeluid van opgespatte waterdruppels en bepaalt hij de hoeveelheid vocht die zich tussen de band en de weg bevindt.

'Porsche WET-mode' moet met SHAKE-sensor zo groot mogelijke rijstabiliteit waarborgen.

"Dit is een groot voordeel ten opzichte van de meeste tot nu toe beschikbare systemen, die pas waarschuwen als er al een kritieke rijsituatie met een zeer nat wegdek is ontstaan", verklaart Michael Jaeger, die bij het management van de elektronicadivisie van HELLA verantwoordelijk is voor de actuatoren en sensoren.

Daarnaast heeft de natheidssensor ook een groot potentieel voor autonoom rijden. "Want exacte informatie over de toestand van de weg is van cruciaal belang voor het bepalen van de statische wrijving en dus ook van de remweg. Dat is precies wat de SHAKE-sensor betrouwbaar kan bepalen", zo is de overtuiging van Jaeger. Kleine sensor, groot potentieel.

Meer over het onderwerp sensoren en bestuurdersassistentiesystemen die het autorijden veiliger maken, leest u hier en hier