HELLA pimps your truck: werken in het bos met meer en beter licht!
BACK
10058365a_AM0_1_1168
10058368a_AM0_2_1168
10058385a_AM0_3_1168
10058387a_AM0_4_1168
10058257a_AM0_6_1168

HELLA pimps your truck: werken in het bos met meer en beter licht!

03/25/2019

Voor Andre Howe, een van de grote winnaars van de 'HELLA pimps your truck'-actie, was de deelname aan deze actie zeker de moeite waard – want de hoofdprijs die hij won, was een nieuw verlichtingssysteem op zijn 'werkpartner', een volwaardige houtwagen met laadkraan.
Hier leest u met welke HELLA producten de truck tijdens de 'operatie ombouw' werd uitgerust en hoe deze ervoor zorgen dat Andre zijn werkomgeving in het bos voortaan altijd goed kan verlichten!

 

In een uitvoerige voorbespreking werden eerst de eisen voor de nieuwe HELLA verlichting gedefinieerd – want zoals u zelf wel weet, heeft elk toepassingsgebied zijn eigen uitdagingen. Dat geldt met name voor 'nachtdiensten' in de bosbouw en houtindustrie.
Als belangrijkste eisen kwamen hierbij naar voren:

  • verlichting van een veel breder gedeelte van het rondom gelegen terrein, vooral omdat de kraan een groot werkgebied van 360° beslaat
  • een betere verlichting op afstand om het zicht in de verte in het veld te optimaliseren en zo de 'offroad-geschiktheid' van het voertuig te ondersteunen
  • meer veiligheid dankzij een veel beter zicht, te bereiken door een helderder verlichting van het gehele werkgebied

 

Zo gezegd, zo gedaan. Nadat het programma van eisen op papier was gezet, begon de concrete ombouw. De eerste uitdaging was het vinden van een geschikte ruimte, want voor een grote houtwagen met kraan is natuurlijk veel plaats nodig. Er werd niet gekozen voor het bos, maar voor de werkplaats van Hermann Siekmann GmbH & Co KG in Brilon in het Sauerland. Bij deze expert op het gebied van MAN- en Scania-trucks waren de omstandigheden voor een professionele montage ideaal!

 

Allereerst werd de truck zelf 'gepimpt' met krachtige, energie-efficiënte HELLA ledverlichting. De producten kunnen zich laten zien:

 

HELLA Lightbar 350: Van deze lichtbalk met zijn lichte constructie zijn er twee gemonteerd aan de voorkant van de bestuurderscabine. Hij zorgt niet alleen in het veld voor een aanzienlijk beter zicht in de verte, maar ook in het wegverkeer.

 

HELLA Q90 compact LED: Deze compacte en krachtige werklamp is ideaal voor krappe inbouwsituaties (hier in de instapruimte) en zorgt in de manoeuvreerruimte aan de voorkant aan weerszijden voor een betere omgevingsverlichting.

 

HELLA Power Beam 1800 compact verstraler: Deze werklamp, waarvoor speciaal voor de terreinomstandigheden extra beschermende behuizingen zijn gemaakt, is aan weerszijden aangebracht aan de bovenkant van de laadklep. Zo wordt de omgeving over een grote breedte – met inbegrip van het werkgebied van de kraan – optimaal verlicht.

 

HELLA Power Beam 1800 compact breedstralerDeze krachtige werklamp verlicht de manoeuvreerruimte aan de achterkant over een grote breedte en maakt daardoor het manoeuvreren – ook met de trailer – op moeilijk begaanbaar en sterk aflopend terrein gemakkelijker.

 

HELLA Power Beam 1000 compact: Deze twee compacte werklampen met zes krachtige leds werden als achteruitrijlicht gemonteerd aan de achterkant van de truck en maken het zicht in het achterste gedeelte van het werkgebied veel beter dan met standaard-achteruitrijlampen. Dat geldt ook voor de trailer.

Speciale aandacht werd vervolgens besteed aan de laadkraan als een van de belangrijkste hulpmiddelen bij het werken in het bos. Hierop werden de volgende producten gemonteerd:

 

HELLA Ultra Beam II: Een sterk duo met 4.000 gemeten lumen per lamp en uiterst efficiënte led-technologie dat is aangebracht in het middengedeelte van de grijparm, zorgt hier voor een optimale verlichting en biedt de kraanmachinist bij zijn werk bijzonder veel ondersteuning. Zo wordt ook bij slecht weer de optimale 'verlichtingspower' voor het werken met de grijparm bereikt.

 

Nog twee breedstralers van het type HELLA Power Beam 1800 compact werden gemonteerd aan de bovenkant van de draaibare laadkraanzitplaats en verbeteren zo het directe zicht van de kraanmachinist in de nabije omgeving. Het gebied dat wordt verlicht door de twee Ultra Beam II lampen, wordt hierdoor zonder zichtbare overgang vergroot.

 

Aan de achterkant onder de zitplaats van de kraanmachinist bevinden zich nog meer 'powerpacks': twee HELLA Modul 70 LED Gen. 3lampen, die dankzij de flexibele uitlijnmogelijkheden ook geschikt zijn voor een situatieafhankelijke verlichting van het gebied rondom de achteras van het voertuig. Dit is bijvoorbeeld buitengewoon praktisch bij het aanbrengen van kettingen. die niet alleen worden gebruikt bij sneeuw, maar ook in diepe modder.

 

Bij de ombouw werden ook enkele zijmarkeringslampen op de houtwagen vervangen door nieuwe HELLA producten. Tenslotte moet werkgereedschap met zulke indrukwekkende afmetingen voor andere weggebruikers altijd goed waarneembaar zijn.

 

De verlichtingsinstallatie met zijn perfect op elkaar afgestemde onderdelen maakt voor Andre bij zijn veeleisende werkzaamheden in het bos de nacht voortaan tot dag en zorgt er niet alleen voor dat hij efficiënter kan werken, maar ook veiliger. Dankzij het betere zicht maakt de helderdere verlichting het bovendien mogelijk om nog nauwkeuriger te manoeuvreren – en dat komt niet in de laatste plaats de kwetsbare natuur in het bos ten goede!

 

Welke positieve ervaringen onze gelukkige winnaar al heeft kunnen opdoen met de nieuwe verlichting, kunt u lezen in ons interview!

Meer informatie over HELLA werklampen vindt u hier