Mercedes-Benz Actros als zuigwagen
BACK
04_SUPERTRUCK_Arei_1168_1
04_SUPERTRUCK_Arei_1168_2
04_SUPERTRUCK_Arei_1168_3
04_SUPERTRUCK_Arei_1168_4
04_SUPERTRUCK_Arei_1168_5

Mercedes-Benz Actros als zuigwagen

03/04/2019

Als Sascha Schmitz weer eens een riooldeksel of een schacht opent, moet hij soms toch wel wat kunnen verdragen. Het spoelen, reinigen en uitzuigen van riolen en schachten behoren tot het dagelijkse takenpakket van de beroepschauffeur uit Aken. Het spreekt voor zich dat het hier maar zelden naar viooltjes ruikt!

Sinds 2011 is Sascha Schmitz werkzaam bij Arei Kanal-Service GmbH in Düren. In de loop der jaren heeft hij veel ervaring en kennis opgedaan. Dit heeft ook uitwerking op de uitrusting van zijn werktuig. De gecombineerde zuig- en spoelwagen is gebaseerd op een Mercedes-Benz Actros 2551 met meer dan 500 pk en een grote GigaSpace-cabine. Schmitz heeft er in de laatste twee en een half jaar 220.000 kilometer mee afgelegd.

Duur speciaal voertuig
Als het zo verfijnd is opgebouwd, kost een dergelijk speciaal voertuig ruim 400.000 euro. Het kan echter wel 15 tot 20 jaar worden gebruikt. Tijdens de ombouw verbleef de drieassige Actros bijna twee maanden bij Müller Umwelttechnik GmbH & Co KG in Schieder-Schwalenberg. De specialisten uit Noordrijn-Westfalen heeft op afstand bedienbare vacuümzuig- en hogedrukspoelpompen ingebouwd. Schmitz kan ook alle hydraulische functies van de Actros met de afstandsbediening bedienen, zoals het openen en sluiten van de achterklep, het draaien van de haspel en de bewegingen van de legingszuiger. Alleen het deksel van de slangenbox aan de bestuurderszijde wordt pneumatisch met een hefcilinder geopend en gesloten. Dit biedt cruciale voordelen bij de omgang met bedenkelijke substanties.

Perfectie, ook op het gebied van verlichting
Veel opdrachten worden op donkere tijdstippen uitgevoerd, wanneer het minder druk is in bedrijven en gemeenten. Soms moet hij daarvoor in extra smalle en slecht verlichte plaatsen manoeuvreren. Daarom stelt Schmitz dezelfde hoge eisen aan de verlichtingsinrichtingen als aan alle andere onderdelen van zijn voertuig. Hiervoor vertrouwt hij op HELLA. "Een geschikte omgevingsverlichting is essentieel voor mijn werk", zegt de afvalverwerker over de perfectionistische uitrusting met extra verlichting. Maar de liefde voor detail gaf het voertuig ook enkele lampjes, die misschien vooral als "verfraaiing" dienen of in ieder geval de zichtbaarheid in het algemeen verbeteren. Het sleutelwoord is perfectie: alle gereedschapskasten zijn uitgerust met heldere ledlampen die aan bewegingsmelders zijn gekoppeld. Dat heeft iets.

Het uitgebreide assortiment van draaibare zwaailampen, werklampen, binnenverlichting, gereedschapskasten, achter- en zijmarkeringslichten is in het goed ontwikkelde verkoopnetwerk bijna overal te vinden", aldus Schmitz

De Actros is door de combinatie van zeer technisch werkgereedschap en elegante uitrusting vermoedelijk uniek in Europa. Eigenlijk lijkt hij heel sterk op een comfortabele camper. Magnetron, Blu-ray-speler, koelkast, stromend warm water en een mobiele buitendouche zorgen voor een aangename sfeer. Er is zelfs een verwarmde kledingkast aan boord. Die wordt indien nodig via de verwarming van warme lucht voorzien.

Totaal verschillende klanten
Tot de klanten van Schmitz behoren bedrijven en particulieren, maar ook gemeenten. Daarbij legt de specialist meer afstand af dan u misschien zou verwachten. Wie in de westelijke deelstaten Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen, Rijnland-Palts en Saarland rondrijdt, kan de 36-jarige man uit Rijnland misschien aan het werk zien terwijl hij deksels en schachten naar de onderwereld opent en daarbij zijn pronkstuk laat schitteren.