Lichtverdeling
HELLA trucks
TOPIC
 
Lichtverdeling

Verlichtingstechniek op een begrijpelijke manier verklaard. Door HELLA.

Op deze plaats willen wij u graag nader informeren over het thema lichtverdeling.

04/21/2016
Meer over de lichtverdelingen van de extra koplampen.

Lichtverdeling is de ruimtelijke verdeling van de lichtsterkte. Deze wordt aanschouwelijk weergegeven in Isolux-diagrammen, die een vergelijking van de lichtverdeling van verschillende lichtbronnen mogelijk maken. In de Isolux-diagrammen geeft een rood-oranje kleur het gebied aan met de hoogste lichtintensiteit, terwijl de verlichtingssterkte van geel via groen naar blauw afhankelijk van de afstand tot de lichtbron steeds verder afneemt. Verschillende gebruiksdoelen vereisen ook verschillende koplampen: een mistlamp straalt het licht bijvoorbeeld uit in de breedte maar niet in de verte om reflectie door de waterdruppeltjes zoveel mogelijk te voorkomen, terwijl verstralers hun licht afgeven over een grote afstand. Een uitstekende mogelijkheid voor een directe vergelijking van de verschillen in lichtverdeling tussen verschillende koplampen biedt de innovatieve ELIVER-tool van HELLA.

04/21/2016

Lux is de eenheid van lichtsterkte en geeft de lichtstroom aan die vanaf de lichtbron op een bepaald vlak schijnt. Om een aanschouwelijk voorbeeld uit het dagelijks leven te geven: een kantoorwerkplek moet verlicht zijn met ten minste 500 lux, terwijl het menselijk ook zelfs bij 1 lux nog probleemloos in staat is de krant te lezen. De waarden onder de zogenaamde lux-balk in een lichtverdelingsdiagram geven aan waar welke lichtsterkte wordt bereikt.

04/21/2016

Het referentiegetal – ook wel referentiewaarde genoemd – is een waarde die betrekking heeft op verstralers. Volgens de sinds 2009 geldende ECE-regeling mag de som van de referentiegetallen van de koplampen per voertuig niet groter zijn dan 100. Hierbij worden zowel de beide waarden van het standaard aanwezige groot licht (linker en rechter koplamp) als de waarden van extra gemonteerde verstralers in aanmerking genomen. Het referentiegetal van onze HELLA verstralers kunt u niet alleen vinden in de catalogus, maar is ook terug te vinden in het E-typekeurmerk dat is aangebracht op de koplampen. Wij adviseren u de referentiegetallen van uw extra verlichting te noteren in de HELLA referentiewaardenpas. Uitgebreide informatie hierover vindt u ook in onze toelichtings-PDF.

04/21/2016

Met Hella kiest u voor compromisloze kwaliteitsproducten. Wij werken dagelijks aan oplossingen om verlichting nog beter en veiliger te maken. Als resultaat van onze onstuitbare innovatiedrang behoren wij op veel gebieden van de voertuig- en verlichtingstechnologie tot de belangrijkste aanbieders en vervullen we vaak zelfs een pioniersrol, in het bijzonder op het gebied van de ledtechnologie. Bezoek onze productpagina"s om meer te ervaren over onze innovatieve led-oplossingen of gebruik de ELIVER-tool om de ledtechniek te vergelijken met andere verlichtingstechnologieën.

04/21/2016

Bij ons staat alles in het teken van de kwaliteit. Zo proberen wij deze met ons uitstekende kwaliteitsmanagement steeds verder te optimaliseren. En controleren wij dagelijks ieder product van iedere serie zo streng en intensief mogelijk – waarbij we vaak verder gaan dan de wettelijke eisen. Daarvoor zorgen de toepassing van de modernste technologieën, hoogontwikkelde testmethodes en niet in de laatste plaats het streven beter te zijn dan anderen. Een van de bekendste voorbeelden is ons in Europa unieke lichtkanaal bij onze hoofdvestiging in Lippstadt. Daarmee wordt niet alleen beleefbaar gemaakt wat lichtverdeling betekent – maar laten we ook zien wat onze hoge HELLA kwaliteitseisen inhouden.

04/21/2016
  • Print
Poster lichtverdeling
Picture

Ontdek het LED-bereik van koplampen in een oogopslag

UNIVERSELE ONDERDELENCATALOGUS
Universele onderdelencatalogus

Universele onderdelencatalogus - Alle HELLA producten met een enkele klik.