Wisserbladen zelf bijsnijden – geen goed idee!

26-02-2020

Wie versleten wisserbladen bijsnijdt, geeft deze hun volledige functionaliteit terug – dat beweren tenminste de aanbieders van het hiervoor benodigde snijgereedschap. Het advies van onze experts is duidelijk: het snijden van de ruitenwisserrubbers is geen goed idee!

Rubbers van ruitenwissers slijten af

Iedereen kent het: de werking van ruitenwisserbladen wordt nadat ze enige tijd gebruikt en belast zijn, minder goed. Er ontstaan strepen en sluiers, die de verkeersveiligheid duidelijk doen afnemen. Vooral in de wintermaanden kunnen sneeuw en ijs de rubbers beschadigen en maken de lage temperaturen het materiaal broos.

 

In het ergste geval kunnen er zogenaamde 'slipbeschadigingen' ontstaan. De meestal oudere ruitenwisserbladen hebben hun soepelheid volledig verloren en schrapen alleen nog over de voorruit.

Wisserbladen in de loop van de (auto)geschiedenis

Vroeger was het heel gebruikelijk om de rubbers van de ruitenwissers te vervangen. In de goede oude tijd werden de ruitenwisserrubbers door autobedrijven op maat gesneden en vervolgens weer in de rechte metalen houders geplaatst. Let wel: we hebben het hier over de jaren 50 en 60. Daarom was er destijds van bijsnijden ook geen sprake.

Van de rechte naar de gebogen ruit: de geometrie van de ruitenwisserbladen verandert

Met de introductie van de eerste panoramische ruiten en van gelaagd veiligheidsglas (LSG) kregen steeds meer auto's een gebogen voorruit. Ook de geometrie van de vroeger onbuigzame en rechte ruitenwissers veranderde. Er kwamen ruitenwissers met druk- en klauwclips en de wisserbladen pasten zich dankzij de speciale metalen constructie aan de geometrie van de voorruit aan.

Wisserbladen nu: high-tech product flatblade-wisser

Sinds een paar jaar hebben we te maken met high-tech-producten. Weliswaar hebben conventionele wissers nog altijd een bevestigingsframe met beugels en drukverbindingen van metaal. Maar de meeste moderne voertuigen zijn uitgerust met zogenaamde flatblade- of flatbar-wissers. Hierbij drukt een veerrail het ruitenwisserrubber gelijkmatig tegen de voorruit en is de aerodynamica dankzij de vlakke constructie veel beter.

 

Tip: klassieke ruitenwissers kunnen vaak worden vervangen door nieuwe flatblade-wissers.

Speciale rubbersamenstelling, coating en uv-bescherming: veel wisserbladtechnologie voor hoge prestaties

De eigenlijke wisserrubbers bestaan uit een mix van natuurlijk en synthetisch rubber, hebben een coating van grafiet en een uv-bescherming. Ze doen zwaar werk. In hun wisserleven vegen ze duizenden liters water van de voorruit en verwijderen ze daarbij ook insecten en straatvuil.

 

Tip: afhankelijk van het aantal gereden kilometers en de weersomstandigheden adviseren onze specialisten om de wisserbladen regelmatig schoon te maken met een vochtige spons en wat antivriesmiddel.

 

Daarnaast is het raadzaam om de voorruit regelmatig te ontdoen van insectenresten en de wisserbladen in de winter niet te gebruiken als 'ijskrabbers'. Als de prestaties van de ruitenwissers afnemen, moeten de wisserbladen worden vervangen. Onze experts adviseren: vervang beide ruitenwisserbladen één keer per jaar.

Uiteindelijk geen goede oplossing: vervang wisserbladen liever

Sommige aanbieders van snijgereedschap maken reclame voor het bijsnijden van oude, versleten wisserrubbers met speciale messen. Maar wat op het eerste gezicht een goede oplossing lijkt, blijkt in de praktijk moeilijk en niet raadzaam te zijn. Ook met dit speciale gereedschap heeft het bijsnijden niet altijd een goed resultaat. Je moet het in je vingers hebben om de rubbers keurig recht te kunnen maken, uiterst nauwkeurig te werk gaan en het rubber moet de juiste temperatuur hebben. Een verkeerd gebruik van het gereedschap maakt de ruitenwisser meteen onbruikbaar.

 

Zelfs als het inkorten met een cutter lukt, wordt de aangebrachte glijlaag van grafiet verwijderd en veranderen de knikeigenschappen van het rubber en de geometrie van de randen. De ruitenwisser heeft de neiging om te schuren en het wisbeeld is niet duidelijk gedefinieerd. Van zogenaamde slijpgereedschappen, die worden verondersteld het rubber 'recht te maken' en het vuil eraf te halen maar ze gewoonlijk alleen maar zwaar beschadigen, kun je het beste helemaal afblijven.

Jullie verkeersveiligheid telt!

Uiteindelijk gaat het om de verkeersveiligheid. Het is dus logisch dat je beter niet zelf kunt proberen om wisserbladen weer goed te krijgen. Alleen originele en kwalitatief hoogwaardige producten garanderen een perfect wisbeeld. Tenslotte zijn onze experts al jarenlang bezig met onderzoek en ontwikkeling van een optimale beugelconstructie en een uitgekiende en duurzame rubbersamenstelling. Als het nodig is, moeten er in ieder geval nieuwe ruitenwissers worden gemonteerd.

 

En nee, dat zeggen we niet alleen omdat we hoogwaardige wisserbladen verkopen – hoewel we blij zijn als jullie onze ruitenwisserbladen kiezen, wanneer er nieuwe nodig zijn. Maar ook als je dat niet doet: wat uiteindelijk telt, is dat jullie goed door de ruit kunnen blijven kijken, de wisserbladen zo onderhouden dat ze zo lang mogelijk volledig functioneel blijven en dat jullie onderweg veilig zijn. Vergeet overigens ook de ruitenwisser op de achterruit niet!