Hoe verlichtingssystemen voor autocarrosserieën het voertuiguiterlijk beïnvloeden

26-04-2021

Verlichtingssystemen voor autocarrosserieën zijn al lang geen kwestie meer van alleen een functionaliteit. Voor veel autofabrikanten en ook voor autobezitters wordt een persoonlijke esthetiek steeds belangrijker - of, zoals Dr. Frank Huber, algemeen directeur bij HELLA en verantwoordelijk voor de divisie verlichting, het in een notendop uitdrukt: "Licht is het nieuwe chroom".

Eén trend domineert momenteel als geen ander de wereld van de autoverlichting: Verlichtingsoplossingen worden niet alleen gebruikt voor de veiligheid, maar ook steeds meer om de voertuigcarrosserieën een onmiskenbaar design te geven. Autofabrikanten uit zowel het top- als het serieproductiesegment zetten opvallende visuele accenten met lichttapijten, verlichte fabrikantenlogo's of een interactieve grilleverlichting. Dit betekent dat verlichtingssystemen voor autocarrosserieën een belangrijke rol spelen als onderscheidend kenmerk. Deze ontwikkeling wordt nog eens aangewakkerd door de voortschrijdende elektrificatie: Aangezien voor e-auto's geen traditionele motorkoeling meer nodig is, hebben auto-ontwerpers extra speelruimte om de voorkant van het voertuig te gebruiken als centraal gezicht van het merk.

Radiatorgrilles perfect geaccentueerd

HELLA heeft zich al vroeg gepositioneerd op het groeigebied van verlichtingssystemen voor autocarrosserieën. Medio 2016 openden we een nieuw competentiecentrum voor carrosserieverlichting in Ljubljana, Slovenië. Sindsdien hebben wij onze know-how voortdurend kunnen uitbreiden en werken wij aan baanbrekende verlichtingsoplossingen waar gerenommeerde automerken op vertrouwen. Wij geven vier voorbeelden:

 

1. Wij waren nauw betrokken bij de ontwikkeling van de verlichte radiatorgrille van de BMW X6.

 

2. Een Duitse topfabrikant gaf ons de opdracht om een karakteristieke designlijn te integreren in de radiatorgrille van een elektrische auto.

 

3. Wij bij HELLA hebben een dynamische verlichting ontwikkeld voor de radiatorgrille van een andere elektrische auto van een Europese serieproductiefabrikant. Daartoe zijn 130 ledjes geïntegreerd in een dikwandige Edge Light-lichtgeleider om een kristaleffect te creëren.

 

4. Onze HELLA-lichtontwikkelaars hebben ook een paneel van meer dan een meter breed ontworpen dat gaat worden gebruikt in het voorgedeelte van een Europees e-voertuigmerk. De bijzondere uitdaging hierbij: de hoge kwaliteit van het oppervlak en de radardoorlaatbaarheid om de automatische afstandsregeling (ACC) te kunnen realiseren.

Verlichtingssystemen voor carrosserieën kunnen ook worden gebruikt om een verlicht merklogo te creëren.

Verlichte logo's in het toepassingsgebied van de carrosserie zorgen voor een opvallend uiterlijk. Bron: HELLA

Verlichtingssystemen voor autocarrosserieën: HELLA geeft vorm aan de toekomst

Of het nu gaat om verlichte displays, ledlichtstroken of verlichte logo's - als systeemintegrator beschikken wij over alle noodzakelijke kerncompetenties om de carrosserieverlichting van morgen te ontwerpen. Dit varieert van bijzondere deskundigheid op het gebied van verlichtingstechnologie via elektronica en softwarekennis voor besturing en systeemintegratie tot het vermogen om ook grote kunststofonderdelen met hoogwaardige oppervlakken te produceren. Daarbij komt de jarenlange ervaring in de productie van complexe radarafdekkingen (radome, afkorting voor radarkoepel). Deze beschermen de voorste radarsensoren tegen weersinvloeden en vuil, en bevinden zich meestal achter het embleem van de autofabrikant. Dit maakt ze ook tot een centraal element van verlichtingssystemen voor autocarrosserieën.

 

Ook al hebben wij op het gebied van verlichtingssystemen voor autocarrosserieën al heel wat bereikt, toch zullen wij blijven uitbreiden en onze positie wereldwijd duurzaam versterken. Onze uitgebreide expertise in carrosserieverlichting is immers een echt unique selling point op de markt - waarvan ook onze klanten en partners profiteren.