Van mild-hybride tot recuperatie: een overzicht van belangrijke e-mobiliteitsbegrippen

26-07-2021

"Gebruik je al elektriciteit of doe je nog aan verbranding?" Steeds meer bestuurders stappen over op elektrische voertuigen - en het onderwerp e-mobiliteit ligt op ieders lippen. En natuurlijk praten wij bij HELLA volop mee! Van het Dual Voltage-accubeheersysteem voor recuperatie in de volledig elektrische auto tot het Power Pack 48 Volt voor mild-hybride voertuigen, wij bieden op maat gemaakte elektronica om uw klanten op de weg naar de toekomst te begeleiden.

In de miniserie "Do you speak electric?", die de komende dagen van start gaat, leggen wij enkele begrippen uit met betrekking tot de nieuwe technologieën en presenteren wij geschikte HELLA-oplossingen. Duik met ons in de spannende wereld van New Mobility!

Mild-hybride

Mild-hybride voertuigen zijn perfect voor beginners. Alhoewel mild-hybrides niet puur elektrisch kunnen rijden, geven ze de verbrandingsmotor op beslissende momenten letterlijk startershulp. Dit bespaart benzine en optimaliseert daarmee ook de CO2-balans van het voertuig. Met het Dual Voltage-accubeheersysteem of de PowerPack 48V van HELLA kan elk conventioneel voertuig in een handomdraai tot een mild-hybride worden omgebouwd.

Intelligente accusensor

Een intelligente accusensor vormt de sleutel tot slim energiebeheer, of het nu in een personenauto of vrachtauto is. Als marktleider biedt HELLA voor beide toepassingen de juiste sensoren aan. De intelligente accusensor registreert alle parameters, zoals de leeftijd of laadtoestand van de accu. Dit verkleint de kans op het uitvallen van een voertuig als gevolg van een zwakker wordende accu. Sensoren van HELLA zijn bijzonder compact en krachtig en daarom compatibel met de platforms van alle fabrikanten.

PowerPack 48V

Maximaal vermogen voor schone mobiliteit! De PowerPack 48V, ontwikkeld door HELLA, staat voor een slimme, compacte systeemoplossing die gericht is op voertuigen in de hoge vermogensklassen. De PowerPack bestaat uit een lithium-ion-accublok, een accubeheersysteem en een spanningsomvormer in één. Hij kan bijvoorbeeld worden gebruikt om op korte termijn emissievrije aandrijfondersteuning te realiseren. De PowerPack ondersteunt ook hybride functies zoals Active Coasting (actieve vrijloop) of recuperatie. HELLA is een van de belangrijkste wereldwijde leveranciers in deze vermogensklasse.

In onze verklarende woordenlijst van de e-mobiliteit leggen we uit wat onze PowerPack 48V met recuperatie te maken heeft.

In onze verklarende woordenlijst van de e-mobiliteit leggen we uit wat onze PowerPack 48V met recuperatie te maken heeft. Bron: HELLA

Dual Voltage-accubeheersysteem

Mild-hybride voertuigen (verbrandingsmotor met elektrische ondersteuning) zijn een belangrijke overbruggingstechnologie. Voor deze toepassing heeft HELLA het Dual Voltage-accubeheersysteem ontwikkeld. Met dit dubbelspanningsconcept kunnen zowel 12- als 48-volt-toepassingen tegelijkertijd worden gevoed. Er is geen behoefte aan een externe DC/DC-omvormer of een aparte lithium-ion-accu. En dus neemt deze technologie niet meer ruimte in het motorcompartiment in beslag dan de conventionele loodzuuraccu.

DC/DC-omvormer

Voor verschillende elektronische toepassingen in auto's zijn verschillende bedrijfsspanningen nodig. De DC/DC-omvormer zet elektrische energie tussen twee boordnetwerken om met verschillende bedrijfsspanningen, om zodoende altijd een betrouwbare en stabiele stroomvoorziening te garanderen. Oplossingen van HELLA bieden voor elk model een oplossing op maat. Een DC/DC-omvormer voor hoogspanningsvoertuigen (elektrische en mild-hybride voertuigen) is al in ontwikkeling.

Battery Electric Vehicle (BEV)

Het meest consistente niveau van elektrificatie is een Battery Electric Vehicle, ook wel Pure Electric Vehicle of All Electric Vehicle genoemd. Deze voertuigen zien resoluut af van een verbrandingsmotor en zetten in op een puur elektrische aandrijving. Het segment is weliswaar nog klein, maar het groeipotentieel groot. HELLA werkt aan het bevorderen van de elektrificatie met ruimtebesparende, efficiëntieverhogende technologieën.

OBC (Onboard Charger)

Met een Onboard Charger (OBC) kan de voertuigaccu aan het normale stopcontact of aan het e-oplaadstation worden opgeladen. De laadtijd is sterk afhankelijk van de vermogensklasse van de OBC. Met een piekefficiëntie van meer dan 98% en een compact, flexibel ontwerp voldoet HELLA aan alle eisen voor een optimale integratie in het voertuig en voor bestuurdersvriendelijke, snelle oplaadtijden.

Passive Coasting

Net als → recuperatie is ook Passive Coasting (passieve vrijloop) een van de vormen van brandstofbesparing in hybride voertuigen. Letterlijk vertaald betekent de term "actieve vrijloop". Hiermee wordt bedoeld het gebruik van bestaande kinetische energie met uitgeschakelde verbrandingsmotor. Veel componenten van HELLA ondersteunen deze functie met het hoogste rendement dat momenteel op de markt verkrijgbaar is.

State of Health (SOH)

De State of Health (SOH) van een accu beschrijft de gezondheidstoestand ervan. In het algemeen wordt de SOH bepaald aan de hand van een aantal waarden, waaronder de resterende capaciteit en de inschatting van de actieradius van het elektrische voertuig. Het is belangrijk om regelmatig de State of Health te controleren, waartoe de accubeheersystemen en, bij hybriden, bovendien de → intelligente accusensor van HELLA dienen.

Recuperatie

Alles wat helpt om elektriciteit te besparen is goed - want het geeft elektrische voertuigen meer actieradius. In deze context moet ook de term recuperatie worden gezien. In de wereld van de e-mobiliteit staat het voor de terugvoeding in de voertuigaccu van de energie die tijdens het remmen wordt opgewekt. Met het → Dual Voltage-accubeheersysteem of de → PowerPack 48 Volt maakt HELLA deze waardevolle energieterugwinningsmethode mogelijk.