Dodehoek-assistent informatie en praktijktest

03-06-2021

In het drukke verkeer in stadscentra of op lange vermoeiende ritten op snelwegen is het gemakkelijk een verkeersdeelnemer over het hoofd te zien bij het wisselen van rijstrook. Dit komt doordat niet alle gedeelten naast en achter het voertuig door de binnen- of zijspiegels zichtbaar worden gemaakt voor de bestuurder. Het gedeelte dat niet direct zichtbaar is, wordt in de volksmond de "dode hoek" genoemd. Moderne voertuigen zijn tegenwoordig standaard uitgerust met een elektronisch hulpsysteem voor de bestuurder om dit probleem voor de bestuurder op te lossen en tegelijkertijd voor meer veiligheid op de weg te zorgen.

HELLA dodehoek-assistent aftermarket inbouwkit

Met de HELLA dodehoek-assistent is het nu mogelijk om dit bestuurdersassistentiesysteem achteraf toe te monteren op voertuigen met kunststof bumpers. De HELLA dodehoek-assistent bewaakt de verkeerssituatie in het slecht zichtbare gedeelte achter en naast het voertuig met behulp van radarsensoren die in de achterbumper zijn gemonteerd. Twee displays links en rechts van de A-stijlen dienen als waarschuwingsindicatoren voor de bestuurder. Als het voertuig door een ander voertuig wordt ingehaald, gaat het display aan de desbetreffende zijde permanent branden zodra het naderende voertuig door de radarsensoren wordt gedetecteerd. Het display gaat uit zodra het inhaalproces is voltooid. Als de chauffeur deze waarschuwing over het hoofd ziet bij het wisselen van rijstrook of het inhalen, klinkt er een extra waarschuwingstoon zodra de richtingaanwijzer wordt geactiveerd. Tegelijk met de waarschuwingstoon knippert het display met een op dezelfde manier wisselende interval. Op die manier wordt de bestuurder in een vroeg stadium gewaarschuwd en kan hij de verandering van rijstrook tijdig afbreken om een potentieel gevaarlijke situatie te vermijden.

HELLA inbouwkit
Inbouwkit leveringsomvang

Leveringsomvang

Het leveringspakket van de HELLA dodehoek-assistent 8XX 358 142-951 omvat de besturingseenheid, de kabelboom, het montagesjabloon, twee 79Ghz radarsensoren met montagemateriaal en een uitvoerige montagehandleiding. De geconfigureerde kabelboom met insteekcontacten verbindt alle componenten en kan in de meeste voertuigen met weinig moeite worden geïnstalleerd en aangesloten op de boordnetvoeding. De radarsensoren worden met de bijgeleverde bevestigingsmiddelen aan de binnenzijde van de kunststof bumper gelijmd. De displays kunnen zonder boren aan de A-stijlen worden bevestigd.

Praktijktest

Ter voorbereiding op deze productintroductie hebben wij het product zelf getest in de praktijk. Hiervoor hebben wij de hulp ingeschakeld van Inbouw Nederland in Otterlo. Inbouw Nederland heeft ruim 20 jaar ervaring met het inbouwen van diverse systemen in allerlei vervoersmiddelen. Als praktijktest hebben wij onze conceptmanager Sander Blonk op pad gestuurd met een HELLA dodehoek-assistent inbouwkit en deze laten monteren door Inbouw Nederland in een Jeep Compass.

Inbouw Nederland
Inbouwkit Inbouw Nederland

Dit vond Inbouw Nederland van het product:

Op 18-05-2021 hebben, wij van Inbouw Nederland, onze eerste dodehoek-assistent van Hella ingebouwd. Wij wisten niet wat we konden verwachten van dit product, aangezien het pas net op de markt is. Onze ervaring hiermee was erg positief. De waarschuwing die de assistent geeft zorgt voor net wat extra veiligheid in het verkeer. De inbouw begon met het centreren en plaatsen van de sensoren voor een optimaal werkend resultaat. Om deze positie goed te kunnen bepalen heeft Hella de verpakking zo gemaakt, dat deze om te vouwen is naar een handige tool die hielp om de perfecte hoek voor de sensoren te vinden. Nadat de positie was bepaald hebben we de achter bumper gedemonteerd om vervolgens de sensoren aan de binnenkant te kunnen bevestigen. De plakstrip zorgt ervoor dat er niet in de bumper geboord hoeft te worden en de sensoren alsnog goed vast blijven zitten. Vervolgens konden de sensoren aan de module gekoppeld worden en de overige draden worden aangesloten. Zo zorgden de knipperlicht signalen ervoor dat wanneer de bestuurder wil invoegen wanneer dat niet mogelijk is of een gevaar zou kunnen veroorzaken dat de display aan de betreffende zijde een waarschuwing gaf. Het achteruitsignaal geeft door aan de module wanneer je achteruit aan het rijden bent en de display dus niet hoeft te waarschuwen voor invoeggevaar. Dit systeem heeft aan al deze situaties gedacht en is daarom erg compleet in ons opzicht. Na de module geplaatst te hebben, konden de displays naar wens van de bestuurder worden gemonteerd. Deze zitten gemonteerd met een klem systeem waardoor er geen boorschade gemaakt hoeft te worden. Nu het hele systeem er in zit is het alleen nog een kwestie van controleren, testen en eventueel kalibreren. Een zeer goed en compleet product die veel gevaar kan voorkomen!