Artificiële intelligentie en augmented reality in de onafhankelijke autohandel van de toekomst

Dat is wel een dingetje, de toekomst voorspellen. In de jaren vijftig dacht men bijvoorbeeld dat auto's in de niet al te verre toekomst door raketten of tenminste door kernenergie zouden worden aangedreven. 70 jaar later kunnen we ervan uitgaan dat personenauto's hoogst waarschijnlijk nooit met een kernreactor onder de motorkap zullen rondrijden. En dat auto's op onze wegen ooit door raketten worden aangedreven, is bij de huidige stand van zaken ook nauwelijks aan te nemen. Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen: De mobiliteit blijft veranderen. En er zullen ook in de toekomst spannende innovaties plaatsvinden in de automobielsector.

Twee van de hele grote trends die naast autonoom rijden en elektromobiliteit de auto-industrie zullen gaan veranderen, zijn zogenaamde "artificiële intelligentie" en "augmented reality". En beide hebben het potentieel om het werk van automobielbedrijven blijvend te veranderen.

Augmented Reality: Echte en virtuele werelden smelten samen

Met augmented reality zijn bijvoorbeeld volledig nieuwe manieren van werken mogelijk in de dagelijkse gang van zaken in de garage. Maar wat is "augmented reality" eigenlijk? De wat omslachtige definitie: Augmented reality" (AR) is de term die wordt gebruikt om de computerondersteunde voorstelling te beschrijven die de echte wereld uitbreidt met virtuele aspecten. Wat augmented reality zou kunnen zijn, laten voorbeelden uit de auto-industrie zien: Sommige autofabrikanten zijn al begonnen de gebruiksaanwijzing van hun nieuwe modellen als smartphone-app aan te bieden. Op deze manier kunnen autobezitters hun auto interactief verkennen: Als u de smartphone over het dashboard beweegt, krijgt u informatie over de functie en de bediening rechtstreeks op het scherm van de smartphone te zien, welke het beeld van het dashboard op de smartphone aanvult. Men zou kunnen zeggen dat de echte en de virtuele wereld samensmelten.

 

Ook bij sommige onafhankelijke autodealers wordt al de technologie gebruikt. Met een speciale AR-bril kunnen mechatronicamonteurs in de automobielsector bijvoorbeeld gespecialiseerde deskundigen in technische callcenters om advies vragen: Zij zien alles wat de AR-brildragers in beeld hebben op hun scherm - en kunnen hen instructies of tips geven in een realtime-dialoog en zelfs markeringen of video's tonen op de smart-glasses-monitoren om hen naar hun doel te leiden bij ingewikkelde montages.

 

Vooral in tijden waarin de voertuigtechnologie steeds complexer wordt, zou augmented reality in de toekomst een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan efficiënt werken in onafhankelijke garages. Met specifieke werkinstructies en stapsgewijze aanwijzingen zouden technici kunnen worden geïnstrueerd bij uitdagende werkzaamheden.

Digitale schade-afhandeling met artificiële intelligentie

Ook artificiële intelligentie (AI) zou het werk in de automobielsector radicaal kunnen veranderen. De Deutsche Automobil Treuhand heeft laten zien hoe zoiets eruit zou kunnen zien. DAT heeft een analyse-instrument ontwikkeld voor ongevallen- en slijtageschade dat volledig door AI wordt ondersteund.

 

Een speciale app op de smartphone leidt gebruikers door het proces: In de eerste stap omvat dit de identificatie van het voertuig, bijvoorbeeld via nummerplaatherkenning of het chassisnummer. Op basis van foto's die gebruikers met hun smartphone hebben gemaakt en naar de applicatie hebben geüpload, wordt de schade automatisch geanalyseerd. De artificiële intelligentie herkent automatisch de bijbehorende carrosseriedelen, inclusief de schade. Zodra deze schade is vastgesteld, voert het systeem een eerste berekening van de omvang van de reparatie uit op basis van de DAT-voertuigdatabase.

Afbeelding: Gestileerde hersens als symbool over het onderwerp artificiële intelligentie - AI zou een revolutie kunnen ontketenen voor de werkzaamheden in de automobielsector.

Artificiële intelligentie zou een revolutie kunnen ontketenen voor de werkzaamheden in de automobielsector.

Het systeem kan de deskundige niet vervangen, benadrukt DAT. Het op artificiële intelligentie gebaseerde systeem zou echter de technische expertise kunnen aanvullen en de processen versnellen.