Techniek & producten / 18.05.2018
 
Techniek & producten / 18.05.2018

HELLA ontwikkelt de OLED-technologie voor automotive toepassingen

  • Organic light-emitting diodes (OLED's) zijn van toenemend belang voor het ontwerp van achterlichten
  • HELLA ontwikkelt OLED-verbindingstechnologie
  • ​OLED-achterlichten in de nieuwe Audi A8 maken verschillende lichtscenario’s mogelijk voor "thuiskomen" en "thuis vertrekken"
05/21/2018
05/21/2018

Nieuwegein, mei 2018. Of het nu gaat om smartphones of televisies - OLED's (Organic Light-Emitting Diodes) worden al op grote schaal gebruikt. In samenwerking met de verlichtings- en elektronica-expert HELLA heeft autofabrikant Audi onlangs OLED-technologie geïntegreerd in de achterlichtcombinatie van de nieuwe Audi A8.

 

De vormgeving van koplampen en achterlichten is niet langer alleen 's nachts een belangrijk onderscheidend kenmerk voor autofabrikanten. Vooral homogene lichtfuncties worden steeds belangrijker. Voor zijn ‘flagship’ voertuig heeft Audi daarom gekozen voor uniforme verlichting in de achterlichtcombinatie. Vier verticale OLED's met een breedte van minder dan een millimeter zweven in elke unit. Ze zijn onderverdeeld in vier afzonderlijk te besturen segmenten – twee voor het hoekvormige achterlicht en twee voor het remlicht van de luxe sedan.

 

De OLED's bestaan uit organische halfgeleidende lagen die over een draagmateriaal kunnen worden verdeeld. Twee elektroden zorgen vervolgens dat de lagen gelijkmatig oplichten. Deze technologie realiseert een homogeen oplichtend oppervlak zonder gebruik te maken van reflectoren, lichtgeleiders of aanvullende optische structuren. "De OLED's bieden bovendien volledig nieuwe ontwerpmogelijkheden", aldus Dr. Michael Kleinkes, hoofd Lighting Technology Development bij HELLA.

 

De achterverlichting in de nieuwe Audi A8 bestaat uit drie delen en verspreidt zich over de hele achterkant van het voertuig. Er worden in totaal acht OLED's gebruikt. Elke OLED is verdeeld in vier segmenten die individueel kunnen worden bestuurd, waardoor verschillende scenario’s voor "thuiskomen" en "thuis vertrekken" mogelijk zijn. De twee bovenste segmenten ondersteunen het remlicht terwijl de onderste het achterlicht aanvullen, dat boven de OLED's wordt gerealiseerd als een verlichtingsstrip LED's. De combinatie van LED- en OLED-lichtbronnen creëert de unieke uitstraling van het voertuig.

 

Al sinds 2005 onderzoekt HELLA de OLED-technologie en past het consequent aan voor autofabrikanten, zodat het voldoet aan de verschillende eisen van bijvoorbeeld temperatuurbestendigheid en een lange levensduur. Voor de integratie van OLED-technologie in de achterverlichting hebben ontwikkelaars nieuwe verbindingstechnieken uitgevonden. Hiervoor gebruiken ze een speciaal lijmsysteem dat zorgt voor een veilige bevestiging van de OLED’s zonder af te doen aan het ontwerp. Alle onderzoeks- en ontwikkelingswerkzaamheden zijn een directe factor geweest bij de seriematige productie. HELLA heeft een zeer geautomatiseerde productielijn ontworpen en gebouwd in Lippstadt (Duitsland), die voldoet aan de hoogste normen op het gebied van traceerbaarheid en reproduceerbaarheid.

 
05/21/2018 11:16
 
 
 
Foto Download
 
Artikel DOWNLOAD
 
05/21/2018
CONTACTPERSOON

Benelux:
Vestiging België
Langlaarsteenweg 168
2630 Aartselaar
03 870 36 69

 

Vestiging Nederland
Linda Steehouwer
Celsiusbaan 2
3439 NC Nieuwegein
030 60 95 611

 

Bnl.communication@hella.com

 

Internationaal:
Dr. Markus Richter
Bedrijfsvoorlichter
Rixbecker Str. 75
59552 Lippstadt
Tel.: +49 2941 38-7545
Fax: +49 2941 38-477545
Markus.Richter@hella.com

 
08/20/2019