EGEA-nieuwsbrief: Dit zijn de effecten van ADAS en Co. op garages

De automobielindustrie ondergaat een transformatie. Elektromobiliteit wint steeds meer aan belang! Deze tendens wordt onder meer versneld door de energiecrisis: De prijzen van ruwe olie stijgen voortdurend en daarmee ook de kosten van benzine en diesel. in 2022 bedraagt de gemiddelde prijs van superbenzine tot dusver ongeveer 192 cent per liter - een record sinds 1972. Maar het zijn niet alleen de hoge brandstofprijzen die op dit moment voor veranderingen zorgen. Digitalisering en automatisering drukken ook hun stempel op de automobielsector. Hoe beïnvloedt deze verandering de garages en welke nieuwe uitdagingen staan de monteurs te wachten? De European Garage Equipment Association (EGEA) heeft deze kwesties in zijn nieuwsbrief van juni aangesneden.

ADAS vinden hun weg in de auto

Digitalisering en automatisering vormen de basis van Advanced Driver Assistance Systems (ADAS). Volgens de EGEA zorgt het automatische noodoproepsysteem E-Call, dat sinds 2018 verplicht is voor alle nieuwe voertuigen, voor connectiviteit. Bovendien zullen, volgens een EU-verordening, de noodremassistent en de noodrijstrookassistent in de toekomst ook verplichte standaarduitrusting zijn in nieuwe auto's. Voertuigen ontwikkelen zich ook tot krachtige computers op wielen: Verschillende gedecentraliseerde regeleenheden worden vervangen door een server die de elektronische functies in het voertuig op één plaats bundelt. Dit resulteert in nieuwe mogelijkheden voor apps en gegevensuitwisseling. Geavanceerde ADAS-systemen zoals Lidar, een vorm van driedimensionale laserscanning, zijn een andere stap in de richting van autonoom rijden.

Digitalisering vereist beschermingsmaatregelen

De nieuwe voertuigtechnologieën zorgen voor meer comfort en een lager risico op ongevallen voor de bestuurders. De EGEA ziet echter ook nieuwe verantwoordelijkheden voor de garages. In de toekomst zullen reparaties niet langer een louter mechanische taak zijn. "Diagnostiek, kalibratie-apparatuur en hoogspanningsexpertise worden de norm in de bedrijfstak," aldus de nieuwsbrief.

 

Met de voortschrijdende digitalisering neemt echter ook het risico van cyberaanvallen toe: Onbevoegden zouden zich toegang kunnen verschaffen tot privégegevens, de controle over het voertuig kunnen overnemen, het kunnen manipuleren of beschadigen. Om autobezitters tegen dergelijke mogelijke hackingaanvallen te beschermen, heeft de VN/ECE de cyberrichtlijnen R155 en R156 uitgevaardigd. Dit houdt in wezen in dat voertuigfabrikanten voor nieuwe typegoedkeuringen moeten beschikken over een Cyber Security Management System en een Software Update Management System. Voor garages betekent dit in de praktijk beperkte diagnostische toegang tot de OBD-poort of gecodeerde veiligheidsrelevante onderdelen. Voordat garagemedewerkers en medewerksters bijvoorbeeld een foutcode kunnen uitlezen of een onderdeel kunnen vervangen, moeten zij daartoe geautoriseerd zijn en krijgen alleen via dienovereenkomstige certificaten toegang.

 

Zoals de EGEA in zijn nieuwsbrief schrijft, voert de organisatie intensieve besprekingen met de EU-Commissie, de autofabrikanten en andere aftermarket-organisaties om een werkbare oplossing te vinden voor alle deelnemers aan de aftermarket.