De autoband van de toekomst: luchtloos en in een netwerk geïntegreerd

15-03-2021

Autonoom rijden, elektrificatie, kunstmatige intelligentie: De automobielindustrie maakt momenteel drastische veranderingen door. Moderne auto's zijn al rijdende computers met een hele vloot aan hulpsystemen en sensoren. Ook naar autobanden heeft de moderne technologie zijn weg gevonden. Sinds 2012 moeten nieuw ingeschreven personenauto's zijn uitgerust met een bandenspanningscontrolesysteem. Maar: Het oorspronkelijke concept van de luchtgevulde band is in zo'n 130 jaar niet veranderd.

Maar zelfs dat gaat in de komende jaren waarschijnlijk veranderen. De bandenindustrie werkt onder hoge druk aan de autoband van de toekomst. Bandenfabrikanten presenteren regelmatig nieuwe concepten en studies die vaak weinig te maken hebben met de gewone banden zoals wij die nu kennen. Maar twee revolutionaire veranderingen in het bijzonder zijn minder ver weg dan u misschien wel denkt.

Want wie een blik werpt op de talrijke concepten voor de toekomst, herkent vooral deze twee trends: De autoband van de toekomst gaat het waarschijnlijk zonder lucht stellen en hij is "intelligent". Zo zou de intelligente autoband de bestuurder kunnen waarschuwen voor mogelijke gevaren, de toestand van de weg kunnen bepalen en op die manier een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan netwerkmobiliteit en het toekomstige autonome rijden. Een derde trend is de zelfherstellende band.

De luchtloze autoband

De eerste luchtloze autobanden zouden al in 2024 op de markt kunnen komen. Het loopvlak van de band wordt ondersteund door een structuur die uit verschillende materialen bestaat. Daarbij gaat het om flexibele kunststof spaken die rechtstreeks met het geprofileerde loopvlak zijn verbonden. Afhankelijk van het concept zijn deze spaken gemaakt van polyesterhars en glasvezel en zijn ze uiterst sterk.

Bovendien hebben ze een hoog draagvermogen, waardoor de autoband zelfs op zware SUV's kan worden gemonteerd. Bovendien hebben de spaken een trillingsdempend effect tijdens het rijden. Met dit concept hoeft u zich geen zorgen meer te maken over de juiste bandenspanning. Bovendien zijn luchtloze banden pechbestendiger dan conventionele autobanden en bieden zij dus een bijzonder hoog niveau aan veiligheid en betrouwbaarheid.

De in een netwerk geïntegreerde autoband

Bij een ander concept wordt de passieve band een actieve band. En dit gaat veel verder dan wat vandaag de dag mogelijk is met bijvoorbeeld bandenspanningssensoren of bandenspanningscontrolesystemen. Uitgerust met extra sensoren kunnen de banden in de toekomst de actuele toestand van de weg herkennen en andere bestuurders waarschuwen voor eventuele gevaren, zoals aquaplaning. Dit wordt mogelijk gemaakt door zogenaamde V2X- of Car-To-Car-communicatie, waarbij verschillende voertuigen met elkaar of met de verkeersinfrastructuur kunnen communiceren. Sensoren registreren onder meer de toestand van de autoband, de temperatuur, de luchtdruk en het gewicht, evenals de toestand van de weg. Dit maakt ook een geautomatiseerd bandenspanningsadvies op basis van de gemeten parameters mogelijk. Nog een optie: Als het systeem merkt dat de grip op een natte of gladde weg afneemt, kan het een signaal naar de motorregeling sturen om de snelheid te verlagen.

Intelligente en in een netwerk geïntegreerde autobanden gaan waarschijnlijk ook de verkeersveiligheid in de toekomst verder verbeteren en vormen een belangrijke aanvulling op de systemen die nu al bekend zijn. Samen met 360°-perimeterdetectie en 77-GHz-radartechnologie, waar HELLA ook al vele jaren intensief aan werkt, wordt een bijna naadloos aansluitend veiligheidssysteem mogelijk.

De zelfherstellende autoband

Een autoband die nooit meer verwisseld hoeft te worden? Moeilijk te geloven, of niet? Een grote bandenfabrikant gelooft erin. Met dit concept worden de banden verondersteld zichzelf te herstellen en hoeven ze eigenlijk nooit meer te worden vervangen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een capsule die gevuld is met een speciaal vloeibaar rubbermengsel, waarmee het loopvlak automatisch kan worden bijgevuld. Ook de capsules kunnen op hun beurt worden bijgevuld.

Nooit meer naar de garage met een lekke band: Kan de autoband van de toekomst zichzelf herstellen?

Nooit meer kapotte banden vervangen? Met de autoband van de toekomst zou een "lekke band" wel eens tot het verleden kunnen behoren. Bron: Shutterstock

Hoe revolutionair de verschillende concepten en benaderingen ook mogen lijken: Bij de ontwikkeling van nieuwe banden blijft de nadruk op veiligheid en prestaties liggen. Het wordt ook van cruciaal belang om hulpbronnen te sparen en het brandstofverbruik te verminderen.