EGEA-Newsletter: Dette er virkningerne af ADAS og Co. på værkstederne

Bilindustrien er under forandring. Elektromobilitet vinder mere og mere frem! Tendensen accelereres bl.a. af energikrisen: Priserne på råolie stiger konstant, og dermed stiger også prisen på benzin og diesel. i 2022 er den gennemsnitlige pris på superbenzin indtil videre på omkring 192 cent pr. liter - et højdepunkt siden 1972. Men det er ikke kun de høje brændstofpriser, der forårsager ændringer lige nu. Digitalisering og automatisering sætter også sit præg på bilsektoren. Hvordan påvirker denne ændring værkstederne, og hvilke nye udfordringer står mekanikerne over for? European Garage Equipment Association (EGEA) behandlede disse spørgsmål i sit nyhedsbrev fra juni.

ADAS gør deres indtog i bilen

Digitalisering og automatisering er grundlaget for avancerede førerassistentsystemer (ADAS-teknologier). Ifølge EGEA giver det automatiske nødopkaldssystem E-Call, som har været obligatorisk i alle nye køretøjer siden 2018, mulighed for at oprette forbindelse. Desuden vil nødbremseassistenten og nødassistenten til vognbaneovervågning i fremtiden også være obligatorisk standardudstyr i nye biler i henhold til en EU-forordning. Køretøjer er også ved at udvikle sig til højtydende computere på hjul: Flere decentrale kontrolenheder erstattes af en server, der samler alle køretøjets elektroniske funktioner på ét sted. Det giver nye muligheder for apps og dataudveksling. Avancerede ADAS-systemer som Lidar, en form for tredimensional laserscanning, er et andet skridt i retning af autonom kørsel.

Digitalisering kræver beskyttelsesforanstaltninger

De nye køretøjsteknologier giver mere komfort og en lavere risiko for ulykker for førerne. EGEA ser dog også nye ansvarsområder for workshopperne. I fremtiden vil reparationer ikke længere være en rent mekanisk opgave. "Diagnostik, kalibreringsudstyr og højspændingsekspertise er ved at blive standarden i branchen", står der i nyhedsbrevet.

 

Men med den fremadskridende digitalisering stiger risikoen for cyberangreb også: Uautoriserede personer kan få adgang til private data, overtage kontrollen over køretøjet, manipulere eller beskadige det. For at beskytte bilejere mod sådanne potentielle hackerangreb har UNECE udstedt cyberretningslinjerne R155 og R156. Dette kræver i det væsentlige, at køretøjsfabrikanterne skal have et system til forvaltning af cybersikkerhed og et system til forvaltning af softwareopdateringer for nye typegodkendelser. For værkstederne betyder dette i praksis begrænset adgang til OBD-porten eller kodede sikkerhedsrelevante komponenter. Før værkstedsmedarbejdere f.eks. kan aflæse en fejlkode eller udskifte en komponent, skal de være autoriserede og må kun få adgangstilladelse via tilsvarende certifikater.

 

Som EGEA skriver i sit nyhedsbrev, er man i gang med intensive drøftelser med EU-Kommissionen, bilproducenterne og andre organisationer på eftermarkedet for at finde en brugbar løsning for alle deltagere på eftermarkedet.