Fremtidens dæk: uden luft og opkoblet

15-03-2021

Selvkørende biler, elektrificering, kunstig intelligens: Der sker i øjeblikket voldsomme ændringer i automobilindustrien. Allerede i dag er bilerne rullende computere med en hel armada af assistentsystemer og sensorer. Den moderne teknik har også holdt sit indtog i dækkene. Siden 2012 har nyeregistrerede personbiler skullet være udstyret med en system til overvågning af dæktrykkene. Men: Det oprindelige princip for det luftfyldte dæk er ikke forandret i de seneste ca. 130 år.

Men det vil sandsynligvis ændres i de kommende år. Dækindustrien arbejder på højtryk med fremtidens dæk. Dækfabrikanterne præsenterer jævnligt nye koncepter og studier, som ofte kun har lidt til fælles med normale dæk, som vi kender dem. Men der er især to revolutionerende ændringer, der er tættere på, end man skulle tro.

For hvis man beskæftiger sig med de mange fremtidskoncepter, ser man især disse to trends: Fremtidens dæk vil nok være uden luft og vil være „intelligent“. Dermed kan det intelligente dæk advare føreren om evt. risici, registrere vejbanens tilstand og således give et vigtigt bidrag til en opkoblet mobilitet og fremtidens selvkørende biler. En tredje trend er selv-regenererende dæk.

Dækket uden luft

De første dæk uden luft kan evt. komme på markedet allerede i 2024. Her udgøres dækkets slidbane af en struktur, der består af forskellige materialer. Det drejer sig fleksible eger af plastmateriale, der er direkte forbundet med den mønstrede slidbane. Alt efter konceptet består disse eger af polyesterharpiks og glasfibre og er særdeles modstandsdygtige.

De har desuden høj bæreevne, således at dækkene også kan benyttes til tunge SUV-modeller. Desuden virker egerne også vibrationsdæmpende under kørslen. Man behøver således ikke bekymre sig om korrekt lufttryk i dette koncept. Desuden er disse dæk punkterfrie i modsætning til konventionelle dæk, og de har dermed en særdeles høj sikkerhed og pålidelighed.

Det opkoblede dæk

I andre koncepter ændres den passive komponent „dæk“ til en aktiv komponent. Disse koncepter går langt videre end det, der i dag er muligt med dæktryksensorer og dæktryk-overvågningssystemer. Dækkene skal være udstyret med flere sensorer, så de kan registrere vejens øjeblikkelige tilstand og advare også andre bilister om risici som f.eks. akvaplaning. Det bliver muligt med den såkaldte V2X- hhv. Car-To-Car-kommunikation, hvor forskellige køretøjer kan kommunikere med hinanden og med trafikinfrastrukturen. Her registrerer sensorer bl.a. dækkets tilstand, temperaturen, lufttrykket og vægten samt vejbaneforholdene. Dermed muliggøres også en automatisk dæktryk-anbefaling på basis af de målte parametre. En anden mulighed: Hvis systemet mærker, at vejgrebet forringes på våd eller glat vej, kan det give motorstyringen et signal om at nedsætte hastigheden.

Intelligente og opkoblede dæk vil i fremtiden således kunne forbedre trafiksikkerheden yderligere og udgøre et væsentligt supplement til allerede kendte systemer. Sammen med 360° registrering af omgivelserne og 77 Ghz radarteknologi, som også HELLA har beskæftiget sig intensivt med i flere år, muliggøres et næsten fuldkomment sikkerhedssystem.

Det selv-regenererende dæk

Et dæk, der aldrig mere skal udskiftes? Utroligt - eller hvad? En stor dækproducent tror på det. I dette koncept skal dækkene regenerere sig selv og faktisk aldrig mere skulle udskiftes. Det skal muliggøres med en kapsel, der er fyldt med en speciel, flydende gummiblanding, som slidbanen automatisk kan genopbygges med. Kapslerne kan også fyldes igen.

Aldrig mere på værksted med et punkteret dæk. Kan fremtidens dæk faktisk regenerere sig selv?

Aldrig mere udskifte slidte dæk? Med fremtidens dæk vil et „fladt hjul“ være fortid. Kilde: Shutterstock

Selv om de forskellige koncepter og ideer virker revolutionerende: Udviklingen af nye dæk vil især dreje sig om sikkerhed og ydeevne - også i fremtiden. Det vil også være afgørende at spare på ressourcerne og reducere brændstofforbruget.