Har du sett forskjellen, vil du ikke ha noe annet.
BACK

„Wer den Unterschied gesehen hat, will nichts anderes mehr.“

03/28/2019

Belysningsutstyret på landbruksmaskiner blir riktig nok stadig viktigere, men gjelder fortsatt ofte som underordnet. Men det skjer noe: kvalitativt høyverdige belysningskonsepter får stadig større betydning også på dette området. Det bekrefter også Hans de Vree, daglig leder og utviklingsleder hos Vredo Dodewaard.
Les her hvordan han vurderer situasjonen.

Kvalitetsmaskiner fra Nederland
Vredo Dodewaard bygger, på stedet av samme navn i Nederland, hovedsakelig landbruksmaskiner med gjødselteknologi samt ettersåingsmaskiner – alltid med det målet for øyet å tilby kundene ekte merverdi med kvalitetsprodukter, også økonomisk.
Om dette sier Hans de Vree: "Når det gjelder kvaliteten på produktene våre, overlater vi ikke valget til kundene våre. Vi leverer ganske enkelt alltid toppkvalitet. Vi har for eksempel utviklet girkassene våre selv. Utviklingen var svært kostbar, men så dreide seg også om å redusere drivstofforbruket og om maskinens trekkraft. Aspekter som er svært viktige for kundene våre, og som kan omdannes til klingende mynt. Melkebønder oppnår for tiden ikke lenger god pris produktet sitt, altså må de sikre at gjødselen brukes optimalt og spres mest mulig økonomisk på de dyrkede arealene ved at den kjøres ut på jorda med lav trykkbelastning og med størst mulig kapasitet. Hos oss er anskaffelsesprisene høyere enn hos konkurrentene våre. Men ikke bare prisen på et produkt burde være utslagsgivende, også utbyttet, både for landbruksmaskinførere og for jordbrukere. Sånn sett, er du på riktig sted hos Vredo."

Ingen eksperimenter med belysningen
Nettopp denne rettesnoren bruker man hos Vredo Dodewaard også for belysningen. Derfor går det heller ingen vei utenom HELLA for Hans de Vree: "Vi bestemmer oss for toppkvalitet, og derfor utstyrer vi samtlige maskiner med HELLA-lykter. HELLA er kanskje litt dyrere, men tilbyr det aller beste pris-/ytelsesforholdet. Konkurransen på markedet øker stadig, det får vi også ofte høre. Men når man kontrollerer tilbudet kritisk før man kjøper, og sammenligner tre lykter med hverandre, rangerer HELLA alltid helt i tet. Å kontrollere kritisk betyr for meg at lyktens funksjon vurderes sett fra praktiske synspunkter: Det viktige er en jevnt sterk lysstråle som gir optimal funksjonalitet over hele linjen. Med disse kvalitetskriteriene for øye har vi bedt en rekke produsenter presentere et lysshow om kvelden. Markedet står under trykk, og mange små innsparinger gir én stor, altså tas det også hensyn prisen til HELLA. I løpet av showet på området vårt viste det seg igjen at HELLA kjører helt i tet når det gjelder lyskvalitet. For kunder som har sett forskjellen, kommer ikke noe annet på tale."

Den riktige belysningen er avgjørende
Når det gjelder en avgjørelse for en landbruksmaskin, kommer begreper som marktrykk, kapasitet, komfort og bruksvennlighet på bordet. Og samtidig spiller også belysningen en viktig rolle, noe Hans de Vree vet: "Nå for tiden dreier det seg om maskiner med en totalvekt på seksti tonn. Nå vil sikkert mange spørre hva vekten har med belysningen å gjøre. Vel, de største maskinene våre med en tankkapasitet på 32 000 liter er elleve meter lange og har arbeidsbredder på opptil 36 meter. Hele arbeidsområdet må kunne overskues godt og omfattende. På den ene siden er det nødvendig med belysning som gir god oversikt, og på den andre siden må belysningen sikre at man selv er godt synlig."
I tillegg kommer en annen faktor, ifølge de Vree: "Sesongene blir kortere, og dermed må dagene man kan arbeide på åkeren, utnyttes optimalt. Jeg tror at nærmere halvparten av maskinene våre er i bruk døgnet rundt i februar måned. Og det er mulig blant annet på grunn av god belysning. Jeg mener at kapasiteten om natten ikke skal være lavere enn om dagen. Hvis man kjører med utilstrekkelig belysning, er uhell ofte et sikkert resultat. Når det gjelder vekt og kvalitet, overgår HELLA de andre med god margin. Lysutbyttet og kvaliteten til HELLA er uten like."

B-løsninger er ikke aktuelt
Verdifulle maskiner trenger kvalitetsbelysning som gir et godt pris-/ytelsesforhold. Vredo Dodewaard trengte ikke å lete lenge før han endte opp med den nye produktserien til HELLA. Hans de Vree: "Det faktisk merkbare lumentallet (teoretiske tall sier ikke alt), er det avgjørende for meg. Når det gjelder dette, ligger HELLA langt foran. For drøye ti år siden, da kjøretøyene våre ennå var utstyrt med xenonbelysning, fikk vi tatt bilder fra luften med lyset på for å fastslå om hele området rundt maskinen ble jevnt opplyst. Alle flatene var tilstrekkelig opplyst; det beviste kvaliteten til HELLA-lyktene." Vredo tilbyr kundene 20 prosent mer lys ekstra: "Det medfører riktig nok også merkostnader."
B-løsninger kommer ikke på tale hos Vredo Dodewaard: "Man bør ikke spare på feil sted. Jeg er sikker på at kundene våre ville merke det straks om vi gikk over til et B-merke, siden vi for tiden systematisk bruker førsteklasses belysningsløsninger. Da blir det garanterer reklamasjoner: Lyset er slått på, men det rekker ikke."  

Overbevisningsarbeid virker
Kundene til Vredo Dodewaard er ikke alltid klar over belysningens betydning, og satser først heller på andre ting som marktrykk, teknologi og drivstofforbruk. Men de fleste blir overbevist av harde fakta, som Hans de Vree skildrer: "Stadig oftere blir vi bedt om en demonstrasjon. Den som har prøvd maskinene våre et par dager, er overbevist om at adekvat belysning er nødvendig. Å gå til anskaffelse av maskiner i denne prisklassen dreier seg om preferanser, og det belysningskonseptet vi har valgt, oppfyller absolutt kravene. Belysning er også en følelsessak, og følelsesmessig er HELLA det beste valget for kundene våre."

Artikkel i forbindelse med offentliggjøringen på www.deloonwerker.nl