Spørgsmål om LED-lygter: Alt hvad du gerne vil vide

04-11-2020

Det er ikke så længe siden, at vi i hjemmet udskiftede vores gamle lamper med glødepærer med moderne lamper med LED-teknologi. Hvorfor? Fordi LED f.eks er langt mere energieffektivt. Men LED har også fordele uden for hjemmets fire vægge, f.eks. på din lastbil. Du har sikkert allerede lagt mærke til det: Lygterne på biler som f.eks. forlygter udstyres i stigende omfang med LED. Også vi hos HELLA har opgraderet nogle af vores egne produkter til LED – for eksempel vores Jumbo-ekstralygter.

 

Nu spørger du måske dig selv: Et det kun en ren marketing-hype, så producenter som os får penge i kassen – eller er der noget om det? Som eksperter i billygter vil vi ikke prøve at overtale dig med blomstrende løfter, vi vil hellere overbevise dig med konkrete fakta. Derfor besvarer vi de oftest stillede spørgsmål om LED-teknologi og LED-lygter. Lad os komme i gang:

Hvor bruger man LED-teknologi?

Brugen af LED-teknologien til moderne lygtesystemer er en af de største nyskabelser inden for lygter til biler. Lige siden introduktion af de første lygtefunktioner som de højtplacerede, tredje stoplygter i begyndelsen af 1990erne har LED-teknologien gennemgået en voldsom udvikling, der har nået sit foreløbige højdepunkt i moderne lygtesystemer som Matrix HD84 . Efterhånden benyttes der LED-forlygter til næsten alle typer af køretøjer – fra minibiler til luksusbiler.

Hvordan fungerer LED-teknikken egentligt?

LED-lyset frembringes af en halvlederkrystal, der udsender lys, når den påvirkes af elektrisk strøm. Lige som for konventionelle lyskilder kan lysfordelingen også for LED-lygter ske via reflektor- eller projektionssystemer. Udfordringen i de to systemer er bl.a. en god termokontrol. Spildvarmen fra LED'erne skal bortledes effektivt fra LED-chip'en og afgives til omgivelserne.

Er LED-lygter vedligeholdelsesfri?

LED-lygter skal næsten ikke vedligeholdes, og de holder betydeligt længere end normale halogen- og xenon-pærer. Lysdioderne holder som regel hele bilens levetid takket være driftstider på flere tusind timer. Den lange levetid sikres også af en avanceret termokontrol – for ingen moderne LED-lygte kan klare sig uden.

Hvordan fungerer LED i trafikken?

Den dagslyslignende farve på lyset er særdeles behagelig for øjet og kan forebygge træthed hos føreren. Den store lysstyrke og den gode belysning af vejbanen betyder, at det er lettere at se og registrere omgivelser og evt. forhindringer – en sikkerhedsgevinst for alle trafikanter. Det gælder specielt for topmoderne LED-lygtesystemer med avancerede lysfunktioner.

Hvilke anvendelsesmuligheder findes der yderligere?

LED-teknologien giver mulighed for nye, vidtgående designmuligheder ved udviklingen af nye biler – både når det gælder for- og baglygter og kabinebelysning (ambiente-belysning). Bilfabrikanterne får helt nye muligheder for at differentiere sig, og kunderne får glæde af et attraktivt, genkendeligt køretøjs- og lygtedesign.

Er LED-teknologien energieffektiv?

LED har en klart højere energieffektivitet end andre lyskilder. Det er vigtigt, ikke blot af hensyn til omkostningerne, men også af hensyn til forbruget: For den voksende udbredelse af elektriske køretøjer indebærer, at der i fremtiden efterspørges løsninger, der skåner batteriressourcerne. Med en gennemført anvendelse af LED-teknologi reduceres også CO2-emissionerne – hvilket er et vigtigt bidrag til miljøbeskyttelse!

Hvad forstås helt præcist ved diagnose i forbindelse med LED?

Hightech-komponenternes stigende kompleksitet i moderne køretøjer kræver fleksible diagnoseløsninger. Man kan næppe udføre korrekte – og for værkstederne profitable – reparationer af moderne biler uden hurtig identifikation af bilerne, pålidelige fejldiagnoser, omfattende levering af data og komponenter samt professionel støtte. Her kommer professionelle diagnoseapparater, f.eks. de aktuelle apparater i HELLA Gutmann Solutions mega macs serien, ind i billedet. De kommunikerer direkte med bilens styreenhed, bearbejder fejlkoder, giver vejledning om reparationer, guider trin for trin gennem kamera- og matrixlygte-kalibreringer og meget mere.

Skal en LED-forlygte justeres?

Matrix-LED-fjernlyset skal omkalibreres i særlige situationer, for eksempel når forlygten har være monteret/afmonteret, forruden er blevet udskiftet, bagakslens sporing er indstillet eller når frontkameraet er blevet monteret/afmonteret. Også når nærlyset er blevet indstillet, skal frontkamerasystemet omkalibreres, da fjernlyset i så fald mister de indlærte værdier.

Hvordan justerer man LED-forlygter korrekt?

Korrekt indstillede forlygter er et absolut must i trafikken – derfor skal de måles regelmæssigt af et værksted og evt. indstilles. Kun derved giver de udsyn og sikkerhed. Indtil for nylig blev dette udført på en såkaldt "10-meter væg". Ved denne metode placeres bilen 10 m fra en lys væg, som har nogle særlige markeringer. Ved hjælp af disse markeringer bliver forlygterne kontrolleret og indstillet.

 

Denne metode er stadig en lovmæssigt foreskrevet metode i Tyskland. Den bruges dog som regel kun til en lygtekontrol af landbrugs- og specialkøretøjer, hvor forlygterne er monteret højt. For der er en række ulemper ved denne „10-meter-væg“: Der kræves en relativt stor, lys og fri væg og tilsvarende god plads – hvilket ikke er noget, der findes hos mindre værksteder. Desuden stiller de moderne lygtesystemer meget højere krav til måleforløbet. Kontrol og indstilling af forlygterne foretages derfor i dag næsten udelukkende ved hjælp af moderne lygteindstillingsapparater (forkortet: SEG). Disse apparater gør det muligt at kontrollere lysfordelingen hurtigere og mere fleksibelt.

Hvad skal man være opmærksom på ved kontrol af forlygterne?

Den stigende udbredelse og udvikling af nye lygteteknologier og lysassistentsystemer stiller også stigende krav til kontrol og indstilling af lygterne. Det gælder på den ene side lygteindstillingsapparaterne, og på den anden side måleomgivelserne. For at sikre en højere nøjagtighed ved måling og indstilling af lygterne, er der udarbejdet et direktiv i Tyskland. Dette direktiv indeholder præcise forskrifter for korrekt indretning af en standardiseret forlygteindstillingsplads.

Hvad skal man i øvrigt være opmærksom på?

Den hurtige udvikling af de moderne lygtesystemer indebærer, at også kravene til værkstederne skærpes. For kun korrekt indstillede (radar-) sensorer og kameraer gør det muligt, at de tekniske assistentsystemer fungerer som de skal. Moderne LED-forlygter stiller ofte krav om bestemte fremgangsmåder ved måling og indstilling.

 

Du kan døgnet rundt finde en oversigt over det værkstedsudstyr, der kræves hertil, samt en række praktiske tips om LED-forlygter i biler, online på https://www.hella.com/techworld/dk/Teknik-til-vaerksteder-/Belysning/LED-forlygter-833/