Thermomanagement
Trucks
Thermomanagement

Motorkoeling en voertuigairconditioning met producten van BEHR HELLA SERVICE

Met de joint venture van de ondernemingen Behr en HELLA is in tientallen jaren opgebouwde OE-knowhow op het gebied van de voertuigairconditioning en motorkoeling samengevoegd met de kennis en ervaring van een wereldwijd actieve verkooporganisatie. Dit komt vooral tot uitdrukking in de indrukwekkende marktdekking met meer dan 6.000 kwaliteitsartikelen in ruim 20 productgroepen. Grossiers en garages profiteren van de complete service, de grote beschikbaarheid van onderdelen, de overtuigende logistiek en de aangeboden informatie, trainingen en verkoopondersteuning.

04/21/2016

 • Motorkoeling bedrijfswagens

In de motorruimte van moderne vrachtwagens is er de afgelopen jaren steeds minder ruimte gekomen. Analoog hieraan zijn de eisen waaraan het motorkoelsysteem moet voldoen, steeds hoger geworden. Welke eisen dat zijn, is duidelijk: kortere warmdraaifasen, een snelle opwarming van het interieur, een lager brandstofverbruik, maar ook een lange levensduur van alle componenten moeten gewaarborgd zijn.
Het omvangrijke assortiment van Behr Hella Service met meer dan 60.700 voertuigapplicaties voor bedrijfswagens beantwoordt optimaal aan deze eisen en omvat:

 • radiateurs,
 • expansievaten,
 • Visco®-ventilatoren
 • condensor-/radiateurventilatoren
 • intercoolers,
 • oliekoelers,
 • interieurradiateurs en
 • elektrische bijverwarming.

Kortom - wij bieden u alles wat voor een efficiënt koelcircuit nodig is.

Het koelcircuit in de vrachtwagen
De door de verbranding in de motor gegenereerde warmte wordt door een uit water, antivries en hulpstoffen bestaande koelvloeistof opgenomen en via de radiateur afgevoerd naar de buitenlucht. De door middel van slangleidingen met elkaar verbonden componenten van dit koelcircuit vormen een gesloten systeem waarin de radiateur de centrale rol speelt, omdat de koelvloeistof hier door de omgevingslucht weer wordt afgekoeld. Technologisch helemaal nieuw is in dit verband de door Behr Hella Service aangeboden radiateur die uitsluitend bestaat uit aluminium en zich niet alleen onderscheidt door zijn lagere gewicht en geringe diepte, maar ook nog eens volledig recyclebaar is. Met behulp van de thermostaat wordt de door een pomp aangedreven koelvloeistofstroom temperatuurafhankelijk geregeld. Bij krachtige motoren zoals die van vrachtwagens kan het bovendien nodig zijn dat de radiateur bij de motorkoeling wordt ondersteund door speciale ventilatoren zoals onze Visco®-ventilator.
Met een optimaal aangepast koelcircuit kunnen ook brandstofverbruik, emissies, rijcomfort en rijveiligheid positief worden beïnvloed.

04/21/2016
 • Motorkoeling bedrijfswagens

Als het om voertuigairconditioning gaat, is comfort het belangrijkste trefwoord. Daarbij zijn de verwachting die aan moderne aircosystemen worden gesteld, hoog: ze moeten niet alleen comfort bieden op iedere zitplaats in het voertuig en zorgen voor een aangename ventilatie en een goede luchtkwaliteit zonder dat het tocht, maar ook borg staan voor akoestisch comfort met zo min mogelijk geluidsontwikkeling en gemakkelijk te bedienen zijn.
Voor Behr Hella Service is dat geen probleem – elk van de ruim 26.500 kwalitatief hoogwaardige voertuigapplicaties voor bedrijfswagens is in zijn werking optimaal afgestemd op deze eisen met betrekking tot het comfort. U kunt bij ons terecht voor de volgende productgroepen:

 • compressoren
 • condensors
 • filters
 • drogers
 • expansie-/smoorkleppen
 • verdampers
 • schakelaars
 • ventilatoren
 • oliën

Het aircocircuit in de vrachtwagen
Het aircocircuit van een vrachtwagen is een gesloten circuit met slang- en/of aluminiumleidingen waarin koudemiddel en koudemiddelolie circuleren. Dit systeem bestaat uit de tussen compressor en expansieklep gelegen hogedrukzijde (geel/rood) en de tussen expansieklep en compressor gelegen lagedrukzijde (blauw). In de compressor wordt het gasvormige koudemiddel door compressie extreem sterk verhit, waarna het onder hoge druk door de condensor wordt geperst. Hier wordt er warmte aan het koudemiddel onttrokken, waardoor het condenseert en de toestand ervan verandert van gasvormig in vloeibaar. Het vloeibare koudemiddel komt vervolgens terecht in de filterdroger. Deze scheidt verontreinigingen en ingesloten lucht uit het koudemiddel uit en onttrekt vocht aan het koudemiddel. Zo wordt enerzijds de effectiviteit van het systeem gewaarborgd en wordt anderzijds voorkomen dat de componenten door verontreinigingen beschadigd raken.
Voertuigairconditioning en motorkoeling zijn twee gescheiden systemen, die elkaar echter wel beïnvloeden. Want als het aircosysteem in werking is gesteld, wordt ook het motorkoelsysteem belast. Het gevolg: de koelvloeistoftemperatuur loopt op. Daarom moet bij iedere aircoservice ook de koelvloeistof worden gecontroleerd.

04/21/2016
 • Aircosysteem bedrijfswagens
 • Print
UNIVERSELE ONDERDELENCATALOGUS
Teaser universele onderdelencatalogus
Een overzicht van de universele producten voor trucks vindt u in onze Universele onderdelencatalogus
ONLINE-SERVICES
ONLINE-SERVICES
HELLA staat voor service: hier vindt u een compleet overzicht van onze online-tools en -catalogi.
BEHR HELLA SERVICE
Teaser Behr Hella Service trucks
Altijd een coole oplossing: de expert op het gebied van thermomanagement stelt zich voor!