Forlygter
 
Produkte & Services

Lyskilder

50% af alle bilister føler sig stresset, når udsynet er dårligt [1]. Her hjælper god belysning af vejen, for godt lys er afgørende for at kunne se om natten. Lige så længe, der har eksisteret biler, har HELLA sat milepæle, når det gælder innovation, og har været førende inden for lysprodukter og -systemer. Målet er at forbedre kørekomforten og øge sikkerheden. Desuden giver HELLA's lygter med deres attraktive styling bilerne specifikt design og positionering. Få mere at vide om HELLA's kompetence inden for området lys og lygter og find informationer om de enkelte produktområder.

[1] Frost & Sullivan

10/14/2015

Halogen

 
10/14/2015

Xenon

 
10/14/2015

LED

 
10/14/2015
 
09/15/2010

Lygtesystemer

Et af de første lygtebaserede assistancesystemer var det dynamiske kurvelys, som blev indført i 2003. I dette system drejer lygtemodulerne afhængigt af styreudslaget. Dermed bliver synsfeltet i kurver næsten fordoblet.

En videreudvikling af det dynamiske kurvelys er Advanced Frontlighting System (AFS). Ud over styreudslaget bruges også hastigheden som parameter for belysning af vejbanen. På basis af disse data fra selve bilen kan der genereres forskellige lysfordelinger vha. VarioX-modulets cylinder f.eks. til bykørsel eller landevejskørsel, lys til dårligt vejr eller motorvejslys.

Endnu et skridt videre er udviklingen af den adaptive lys-mørke-grænse. Her anvendes data fra køretøjets omgivelser som basis for lysfordelingen. Et kamera registrerer modkørende og forankørende køretøjer, og vha. en stepmotor bliver VarioX-modulets cylinder inden for få millisekunder drejet til den nødvendige position. Dermed lander lyskeglen altid direkte foran det modkørende hhv. bag ved det forankørende køretøj.

Med fjernlys, der ikke blænder, kan føreren altid køre med fjernlys. Hvis kameraet registrerer andre trafikanter, holdes de uden for fjernlysfordelingen.

LED (lysdioder) giver mulighed for den omvendte funktion i fremtiden. Eftersom de kan aktiveres enkeltvis og målrettet, kan f.eks. legende børn i vejsiden belyses. På denne måde bliver føreren i tide opmærksom på faremomenter, og han/hun får mulighed for at reagere hurtigere.

10/14/2015

Adaptive Frontlighting System (AFS)

 
 

Adaptiv lys-mørk-grænse

 
 

Lodret lys-mørk-grænse

 
 

LED Matrix Beam

Hjertet i Matrix-LED-forlygten er det blændfrie fjernlys, der opnås med et system uden mekaniske elementer. Det tillader føreren at køre med permanent fjernlys uden at blænde de modkørende eller de forankørende. De forankørende og de modkørende køretøjer registreres ved hjælp af et kamera, og det lys i fjernlysfordelingen, der rettes mod dem, slukkes på brøkdele af et sekund ved at slukke eller dæmpe enkelte LED'er. Brugen af matrix-teknologien gør det samtidig for første gang muligt at etablere flere sådanne tunneller samtidig for eksempel i det tilfælde, hvor flere modkørende kører efter hinanden. I disse tunneller slukkes lyset, medens fjernlyset fortsat fuldt ud belyser alle områder mellem køretøjerne samt til højre og venstre for dem. Når der ikke længere er nogen køretøjer i førerens synsfelt, skifter systemet igen til fuldt fjernlys. Ud over præcist at undgå at blænde andre køretøjer tilpasser lyskeglen fra Matrix-fjernlyset sig trafiksituationen f.eks. ved kørsel i kurver. Her varieres lyskeglens intensitet i sideretningen, eller den koncentreres på midten af vejbanen i kraft af skiftende aktivering af LED'erne. Derved forbedres synsforholdene om natten væsentligt for føreren, og samtidig elimineres risikoen for at blænde de modkørende.

Teknisk blev denne funktion for første gang opnået ved at opdele fjernlyset i fem reflektorer med hver én 5-chip-LED. Samtidig er det lykkedes for lyseksperten HELLA at kunne aktivere hver enkelt LED i 5-stk.-chippen, så der efter behov kan blændes op og ned for i alt 25 LED'er i hver forlygte.

01/20/2017
 
 
 
 
 
 
 
Liquid Crystal HD Integration af et "Liquid Crystal Display" (LCD) i LED-forlygter åbner nye muligheder for belysningsteknologien i biler.
Liquid Crystal HD
HELLA_LCD_The_Art_of_Light_Teaser

Integration af et "Liquid Crystal Display" (LCD) i LED-forlygter åbner nye muligheder for belysningsteknologien i biler.

Start videoen
 
MATRIX HD LIGHTING SYSTEM MATRIX HD LIGHTING SYSTEM
MATRIX HD LIGHTING SYSTEM
Matrix_LED_system

Den første high-definition digital belysning system fra HELLA.

Start videoen
 
Download
Überblick Geschäftsbereich Licht
Oversigt over kompetenceområdet lys og lygter Præsentation af kompetenceområdet lys og lygter, PDF (3,37 MB)
 
10/14/2015